Sjednice Poglavarstva  03.10.2007.


Split će postaviti 21 spomenik

   Splitsko Gradsko poglavarstvo je na današnjoj sjednici dalo pozitivno mišljenje o Informaciji o postupku utvrđivanja imena velikana splitske i hrvatske povijesti radi postavljanja spomenika. Informaciju je izradila Komisija za imena ulica i trgova i za spomenike Gradskog vijeća, a u njoj se predviđa postavljanje spomenika 21 velikanu u idućih deset godina.

   Tako će Split nakon 40 godina stanke ponovno započeti postavljati spomenike velikanima.
„Komisija je uložila veliki trud i dosta vremena da utvrdi popis imena velikana splitske i hrvatske povijesti kojima ćemo podignuti spomenik. U njenom radu su sudjelovali eminentni stručnjaci iz područja urbanizma i arhitekture, povijesti umjetnosti, konzervatorske djelatnosti, književnosti, likovne umjetnosti te predstavnik Matice hrvatske. Odluka Poglavarstva je od velikog značenja za Split koji ne smije ponovno dopustiti da se spomenici ne podižu četiri desetljeća“ kazao je gradonačelnik Ivan Kuret. Spomenici će se podići uglavnom u ulicama, perivojima i na trgovima koji već nose imena tih velikana. U „svojim“ ulicama spomenike će dobiti Ivana Brlić – Mažuranić, Ivan Mažuranić, Gajo Bulat, Antun Gustav Matoš, Jakov Gotovac, Ivan Meštrović, Vladimir Nazor, Mihovil Pavlinović, Ana Roje, Ivo Tijardović, Ante Trumbić i Tin Ujević. Spomenik don Frani Buliću trebao bi biti na raskrižju Zrinjsko-frankopanske i Tesline, Ivanu Pavlu II. pored Biskupove palače, Fabijanu Kaliterni pored dvorane ne Gripama, Luki Kaliterni na Poljudu, Tonču Petrasovu Maroviću na Sustipanu, Miljenku Smoji na Matejuški, Tomi Arhiđakonu na Ulici domovinskog rata.

   U sveučilišnom kampusu na Smrdećcu bit će spomenici Markantunu de Dominisu i Jeronimu Dalmatincu. Prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu spomenik će se postaviti na Trgu Hrvatske bratske zajednice. Konačnu odluku o spomenicima donijet će Gradsko vijeće na svojoj idućoj sjednici.

   Na sjednici je dana informacija o realizaciji programa POS-a i osiguranju socijalnih stanova. Prema riječima Branka Poljanića, člana Poglavarstva zaduženog za urbanizam, radi poticanja izgradnje što više stanova iz programa POS-a ubuduće će se stimulirati investitore stambene izgradnje. Naime, na svim parcelama na kojima je urbanizmom u Splitu omogućena stambena izgradnja, kroz izmjene GUP-a investitorima će se omogućiti da dijelom grade stanove POS-a, a za uzvrat će im se povećati koeficijent izgrađenosti. Najvjerojatniji uvjet investitorima će biti izgradnja najmanje 30 posto stanova za POS. Sukladno tome Grad će pokrenuti postupak formiranja nove liste prvenstva za kupnju POS-ovih stanova, jer stara, na kojoj je bilo oko 1.400 obitelji, od kojih je svega 384 kupilo stanove u jedinom splitskom POS-ovom objektu na Brodarici, više nije na snazi. Gradonačelnik Ivan Kuret je najavio pojednostavljenje postupka prijave za kupnju i smanjenje troškova za prikupljanje dokumentacije, što je posebno pogađalo one koji su nakon natječaja završili „ispod crte“. Prema njegovim riječima najizglednija lokacija za POS je na Kili. „Ideja koju razrađujemo je i da se osim na parceli koja je i ranije bila predviđena za POS na Kili, omogući izgradnja stambenih objekata. Izgradnja Vukovarske do tog dijela grada je već započela pa ćemo omogućiti kvalitetan prometni pristup. POS je budućnost i na tome moramo raditi. Svi dokumenti koje budemo donosili ići će u smjeru da što više građana dobije mogućnost kupnje stanova prema ovom programu“ najavio je Branko Poljanić . „S obzirom da su cijene stanova na tržištu trenutačno izuzetno visoke, a bit će još i više nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ovo je način da mladim obiteljima omogućimo rješavanje najvećeg problema - stambenog. Projekt POS-a, u svim aspektima o kojima se do sada nije razgovaralo, detaljno ćemo razraditi u suradnji sa Sveučilištem koje će za nas izraditi projekcije“ naglasio je gradonačelnik Kuret. On je izvijestio da Grad intenzivno radi i na kupnji „socijalnih“ stanova. Kazao je kako Grad nije naišao na zanimanje investitora i vlasnika stanova na natječaju koji je za kupnju raspisan još u siječnju. Stoga će uskoro biti raspisan novi za kupnju socijalnih stanova, za koje će se u iduće dvije godine, u gradskom proračunu, osigurati 14 milijuna kuna. Do sada je socijalni stan dobilo 70 obitelji s liste prvenstva koja je utvrđena u prosincu 2004. godine, a na kojoj je bilo njih 200. Na poništenom natječaju Grad je uputio poziv za kupnju 20 stanova. Poglavarstvo će o POS-u i socijalnim stanovima podnijeti izvještaj na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.