Sjednice Poglavarstva  28.10.2005.


Usvojen načelni plan uređenja Rive


   Na osnovi prvonagrađenog rada tvrtke 3LHD  do početka lipnja 2006. godine  bit će dovršena projektna dokumentacija za uređenje splitske Rive na kojoj bi radovi trebali započeti u listopadu slijedeće godine. Zaključak je to današnje sjednice Gradskoga poglavarstva koje je predvidjelo osnivanje desetak fokus grupa, različite profesionalne orijentacije, koje će provesti javne i stručne rasprave s ciljem društvene procjene prvonagrađenog rada po provedenom arhitektonskom natječaju. Njihovi zahtjevi koje će obradit prof. Anči Leburić sa Sveučilišta u Splitu bit će podloga za idejni projekt uređenja Rive.
   Gradsko poglavarstvo imenovalo je Branka Poljanića, resornog poglavara za urbanizam i zaštitu okoliša, za voditelja Projekta uređenja Rive čiji je zadatak definiranje programa i metoda rada, te koordinacija svih sudionika. U sklopu uređenja koje će obuhvatiti prostor od jugoistočne kule Dioklecijanove palače do samostana sv. Frane, te od ulaza u podrume Dioklecijanove palače do Marmontove ulice predviđeno je i raspisivanje međunarodnog natječaja za osvjetljavanje srednjovjekovne jezgre koji će revidirati resor za urbanizam, a prema prijedlogu Službe za staru gradsku jezgru.

   Radi izrade idejnog projekta i izvedbene dokumentacije uređenja za taj prostor je imenovano povjerenstvo na čelu s Mariom Lovrinčevićem, resornim poglavarom za komunalu, dok su Branko Poljanić i Damir Vujičić članovi.
   Radi obnove pročelja i krovišta zgrada na Prokurativama  splitska Stano-uprava u suradnji sa Službom za staru gradsku jezgru izradit će se pilot program za što će sredstva biti osigurana iz gradskog i županijskog proračuna, a financijska potpora zatražit  će se od Ministarstva kulture i potencijalnih sponzora.

   Gradsko poglavarstvo Splita udovoljilo je zahtjevu Mjesnog odboru Slatine za sanaciju crkve Gospe od Prizidnice na otoku Čiovu gdje će se, prema zaključku današnje sjednice Poglavarstva, sanirati i lukobran za što su osigurana proračunska sredstva od 80.000,00 kuna. Iz Proračuna će se izdvojiti dodatnih 20.000,00 za sanaciju pristanišnog gata u luci Slatine  otvorenoj za javni promet.
   Gradonačelnik Splita, Zvonimir Puljić izvijestio je poglavare o utrošku sredstava proračunske zalihe za mjesec listopad, kao i o odluci da se Udruzi dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice  osiguraju sredstva u visini od 20.000,00 kuna kao potpora obilježavanju 15. studenog - Dana obrane Splita što je spomen na razbijanje vojnopomorske blokade nad jugomornaricom.

   Na projektima sanacije i izgradnje katoličkih objekata  na području grada radit će novoimenovano Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Grada i katoličke crkve. Među novim povjerenstvima, na današnjoj Sjednici poglavarstva imenovano je ono koje će raditi na pripremi i provedbi sanaciji gornjeg stroja prometnice Mejaši - dva, te na postupku nabave za ustupanje radova na Brodarici.

   Radi ubrzanog rješavanja imovinsko - pravnih pitanja  gradsko poglavarstvo će nadležnom Ministarstvu prometa i veza, te Županijskoj upravi za ceste predložiti izmjene i dopune Odluke o razvrstavanju javnih cesta u državne ceste.
   Prije nadolazeće zime, kako je rekao resorni poglavar za prosvjetu i šport, Igor Boraska u sedam gradskih vrtića će obavljati zanatski radovi za što su odabrani izvođači po provedenim natječajima.
   Javna gradska površina na prostoru ispred Prime tri sljedeći će tjedan biti ustupljena na korištenje tvrtci Avon-kozmetika d.o.o. iz Zagreba koja će organizirati humanitarnu prodaju za kupovinu  mamografa i za besplatne preglede žena kao prevencija raka dojke.

   Član Poglavarstva za kulturu, Tamara Visković, izvijestila je na današnjoj Sjednici  o preporuci koja će se uputiti nadležnim Upravnim odjelima i Službama, a u skladu s akcijama Udruga za zaštitu životinja, da se cirkusima koje imaju nastupe sa životinjama ne izdaju dozvole za korištenje javnih površina i za postavljanje šatora.

   Zamjenik gradonačelnika, Ivan Kuret, obrazložio je prijedlog kojega će Poglavarstvo uputiti Saboru Republike Hrvatske da se Split kandidira za sjedište tajništva Parlamentarne skupštine zemalja na Mediteranu u okviru Interparlamentarne konferencije o sigurnosti i suradnji. Naš grad, kako je rekao, udovoljava svim kriterijima za sjedište tajništva te asocijacije koji su utvrđeni na sjednici Mediteranskih zemalja održanoj u Napolju u lipnju ove godine. Split ima višeznačni interes kako u promotivnim, tako i u prihodovnim razlozima , a financijski je rasterećen jer se rad cjelokupnog administrativnog aparata financira sredstvima država članica.

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.