Sjednice Poglavarstva  25.07.2005.

Razriješene skupštine i nadzorni odbori
gradskih komunalnih poduzeća

   Gradsko Poglavarstvo je na današnjoj, 7. sjednici, razriješilo dosadašnje skupštine gradskih komunalnih društava, njihove predsjednike, kao i nadzorne odbore, te imenovalo nove, temeljem ovlasti Poglavarstva i prema stranačkom dogovoru. Tako je u svaki NO je ušao po jedan predstavnik HDZ-a, Liste Veloga Mista, HSP-a i HSU-a. Od osoba koje ne čine gradsku vlast u NO „Parkova i nasada“ imenovana je vijećnica Hrvatskog bloka Ljubica Vrdoljak. Pritom je većina kandidiranih članova NO-a dostavila svoje životopise, dok to nisu uradili kandidati Liste Velog Mista.

   Novi predsjednik NO „Parkova i nasada“ je Leo Luetić. Za članove imenovani Senka Mrduljaš Pezzi, Šime Čarić te Ljubica Vrdoljak. NO „Lovrinca“ vodit će Ante Jadrijević, a članovi su Pajo Bačić, Predrag Marin i Dina Čelan. U NO „Stano-uprave“ ušli su Krešimir Kaja Sučić, kao predsjednik, te Damir Rako, Danica Šiljić i Alenka Vidović kao članovi. U NO „Čistoće“ predsjednik je Tomislav Tukić, a Milan Vukelić, Jakša Balov i Tomislav Zaninović članovi. Predsjednik NO-a „Vodovoda i kanalizacije“ je Gordan Pintar, a Ante Ljubković, Dinko Čalušić, Marko Kovačević i Ivan Protrka članovi. U NO „Prometa“ predsjednik je Hrvoje Marušić, a Mijo Čikeš, Ante Luetić, Mirko Ramljak, Vladimir Gojsalić i Željko Skoko članovi. Svi članovi nadzornih odbora odlukom Grada primaju mjesečnu naknadu za svoj rad u iznosu od 60 posto prosječne neto plaće poduzeća kojeg nadziru, a taj iznos se kreće od dvije do dvije i pol tisuće kuna.

   Na novinarski upit po kojem su kriteriju birani članovi nadzornih odbora, s obzirom da je primjerice u NO „Čistoće“ ušao jedan apsolvent Pomorskog fakulteta, u NO „Parkova i nasada“ doktor medicine, kao i u „Stano-upravi“. U NO „Lovrinca“ pak 19-godišnjakinja sa netom završenom Zdravstvenom školom, u NO „Prometa“ VKV zanatlija i drvodjelac, u NO „Vodovod i kanalizacija“ kemijski tehničar, gradonačelnik Zvonimir Puljić je pojasnio da su „birani ljudi za koje se misli da će raditi korektno i provoditi politiku Poglavarstva“. Dodao je kako su kandidate predložili „svi oni koji čine većinu u Gradskom vijeću i koji artikuliraju tu politiku“.

   Prije promjena nadzornih odbora Poglavarstvo je promijenilo predsjednike skupština gradskih poduzeća, razriješivši dužnosti bivše članove Poglavarstva i imenujući na njihovo mjesto. Tako su dogradonačelnici Ivan Kuret i Božidar Čapalija postali predsjednici u „Vodovodu i kanalizaciji“ odnosno „Lovrincu“. Članovi Poglavarstva Jurica Jurišić u „Prometu“, Branko Poljanić u „Stano-upravi“, Tamara Visković u „Parkovima i nasadima“, a Marijo Lovrinčević u „Čistoći“. Za svoj rad oni imaju pravo na naknadu u iznosu paušala gradskih vijećnika, što iznosi oko 2500 kuna mjesečno.

   U nastavku sjednice Poglavarstvo je usvojilo odluku o stipendiranju 10 studenata poslijediplomskog znanstvenog magistarskog studija Ekonomika europskih integracija, koji iduće akademske godine počinje na splitskom Ekonomskom fakultetu. Kako je pojasnio rektor Sveučilišta Ivan Pavić cilj studija, koji će djelovati u suradnji sa sveučilištima u Staffordshireu, Anconi, Perugi i Antwerpenu, je edukacija stručnjaka za problematiku europskih integracija. Naime, procjenjuje se da će se približavanjem Europskoj uniji Hrvatska trebati više od tisuću osoba tog profila. Partnerske institucije je već posjetilo 40-tak splitskih nastavnika, a očekuje se da će njih 15-tak uskoro postati magistri i doktori znanosti za ovo područje. Sveučilište je pokušalo i ranije pokrenuti ovaj studij, ali se zbog visoke cijene studiranja (4 tisuće kuna) nije prijavio dovoljan broj kandidata. Taj problem bit će premošten gradskim stipendijama, a očekuje se da će i Županija stipendirati određen broj studenata. Grad će natječaj za stipendije objaviti uskoro, a krajnji rok za prijave je 5. rujna. Poglavarstvo je također, odobrilo 60 tisuća kuna gradu Kninu kao potporu za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti – 5. rujna. Potom je Poglavarstvo i službeno prihvatilo uvjete Hrvatskoga teniskog saveza (HTS) za organizaciju polufinala Davis cupa između reprezentacija Hrvatske i Rusije, od 23. do 25. rujna. Pritom se obavezalo da će na račun HTS-a uplatiti 1,1 milijun kuna. „Cijeli iznos bit će pokriven od strane sponzora, tako da gradski proračun neće biti opterećen ni jednom kunom“ kazao je član Poglavarstva zadužen za sport Igor Boraska. Gradonačelnik Puljić ga je nadopunio rekavši da je polovica tog iznosa već osigurana, a da će drugi dio sredstava biti osiguran do kraja tjedna. Odmah potom odobreno je „Zagrebačkoj pivovari“ organiziranje sportsko-zabavnog programa na Prokurativama od 16. do 18. kolovoza, a u povodu nogometne utakmice između reprezentacija Hrvatske i Brazila. U tu svrhu, na Trgu Franje Tuđmana (ispred fontane) bit će postavljen displej, kako bi građani, koji neće moći kupiti kartu za utakmicu, preko njega pratili taj događaj, pri čemu će se organizirati i bogati glazbeno-scenski i sportski program, kojeg bi osiguralo „Ožujsko pivo“ kao službeni sponzor Hrvatskog nogometnog saveza. Vezano s tim Poglavarstvo je odobrilo besplatno korištenje tog prostora.

   S obzirom na kratkoću vremena odlučeno je da se po skraćenom postupku raspišu natječaji za radove na izmjeni prozora OŠ „Ravne njive“, u vrijednosti 500.000 kuna, te za radove pripreme i bojanja dječjih vrtića „Adriana“, „Mala sirena“ i „Mali princ“, čija vrijednost iznosi preko 200.000 kuna. Odlučeno je i da se Splitskom komornom orkestru odobri 7.800 kuna za gostovanje u Kotoru, na otvaranju Kotor Art festivala. Riječ je o najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji grada Kotora, a sredstva su odobrena i u svjetlu dugogodišnje suradnje gradova Splita i Kotora. Odobreno je i 10 tisuća kuna Gradskom mandolinskom društvu „Sanctus Domnio“ za sudjelovanje na Međunarodnom festivalu trzačkih orkestara u Logronu u Španjolskoj. Na kraju sjednice Poglavarstvo je Hrvatskoj udruzi likovnih umjetnika – Split, kao organizatoru 34. Splitskog salona suvremene umjetnosti odobrilo korištenje prostora na Bačvicama, koji je inače namijenjen za budući akvarij. Na Salonu, koji će se održati od 12. studenog, do 12. prosinca ove godine izlagat će više od 20 umjetnika na temu mediteranskih krajobraza.

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.