Sjednice Gradskog vijeća  25.01.2008.


Usvojene izmjene GUP-a

   Splitsko Gradsko vijeće danas je većinom od 13 glasova usvojilo izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, donesenog u prosincu 2005. godine. Nakon skoro trosatne rasprave glas za, uz vijećnike HDZ-a, Liste Velog mista, HSU-a i HSP-a dali su i nezavisni vijećnici Hrvoje Marušić i Slobodan Beroš. Protiv su bili vijećnici SDP-a, HNS-a, Hrvatskog bloka, HČSP-a te HSLS-a.

   Na početku rasprave Branko Poljanić, član Poglavarstva zadužen za urbanizam je pojasnio postupak kojim se došlo do predloženih izmjena i dopuna. „Dokument je donesen po svim zakonima Republike Hrvatske. Poštovana su i sva pravila lokalne samouprave, kao i praksa rada Gradskog vijeća. Ministarstvo nigdje nije navelo da je prekršen zakon, niti je tražilo ponavljanje javne rasprave, već je rečeno kako je u duhu zakona da se provede rasprava za osam izmjena koje nisu ni predložene za usvajanje na današnjoj sjednici“ rekao je Poljanić. On je podsjetio da je ovo u stvari prva prava izmjena GUP-a, ako se izuzme promjena vezana za gradnju dvorane u Lori. „ Od 278 pristiglih primjedbi usvojili smo ih 14 posto. Djelomično smo ih usvojili 17 posto, a deset posto nisu ni bile primjedbe čiji je predmet bio GUP. Nije prihvaćeno 56 posto primjedbi“ rekao je Poljanić. On je odbio primjedbe iz rasprave kako je riječ o koncepcijskim promjenama i velikoj izmjeni namjene prostora, ustvrdivši da se promjene odnose na samo 22 hektara (0,8 posto prostora) uz promjenu manje od jedan posto urbanih pravila. U samoj raspravi opovrgavao je stavku po stavku primjedbi koje su najviše upućene od strane vijećnika SDP-a i HNS-a. On se složio sa vijećnikom Berošem kako je moguće da će razvoj grada i ubuduće tražiti veću dinamiku izmjena GUP-a.

   Nakon rasprave nisu prihvaćeni prijedlozi Joška Dvornika (HNS) da se o izmjenama i dopunama glasa pojedinačno, kao što nije prihvaćen prijedlog Luke Podruga (HČSP) da se odlučivanje odgodi za tri mjeseca i da se u tom vremenu provede cjelovita rasprava o svim izmjenama, među kojima su i one za koju je Ministarstvo graditeljstva zatražilo javni uvid.

   U nastavku sjednice, usvojena je Odluka o uvjetima i načinu plaćanja naknade za nedostajuće parkirališno mjesto. Odlukom se investitori obavezuju na naknadu za nedostajuća mjesta i izgradnju novih parkirališnih odnosno garažnih mjesta, koja bi se trebala izgraditi što je bliže moguće samom investitoru. Naime, taj pristup je prihvaćen u slučaju da na području nekog kotara ne postoji mogućnost izgradnje parkirališnih mjesta. Potom je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog Poglavarstva, koje je podržalo odluku Upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Grigor Vitez“, od 24. prosinca 2007. godine, o razrješenju ravnateljice Anke Gjirlić, jer je svojevoljno zaposlila devet odgojitelja u vrtiću. Istovremeno, Gradsko vijeće je za v.d. ravnateljice imenovalo Viktoriju Rogulj, diplomiranu defektologinju.

  

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Generalni i Prostorni plan

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Gradskog vijeća grada Splita.