Sjednice Gradskog vijeća  21.04.2008.


Usvojen obračun Proračuna grada za 2007. godinu

   Splitsko Gradsko vijeće danas je većinom glasova (14 za, 7 protiv, 2 suzdržana) usvojilo obračun Proračuna grada za 2007. godinu. U 2007. godini ostvareno je 805 milijuna kuna prihoda, što je više od planiranog i čak 91 milijun više nego je to ostvareno u 2006. godini“ kazao je uvodno, Jurica Jurišić, član Poglavarstva zadužen za financije, dodajući kako je u prošloj godini proračun rebalansiran dva puta. „Grad je naplatio 97 posto svih prihoda. Prihodi iz poslovanja su veći za 18 posto nego 2006. godine i oni su najveći izvor prihoda“ istakao je Jurišić, napominjući da grad ima dovoljno likvidnih sredstava da se realizira sve što je planirano. On je tako istaknuo da su prošle godine potpisani svi kolektivni ugovori, sa ukupno 1568 djelatnika. „Sa 11 milijuna kuna na zdrave noge je stavljena Ustanova „DES“. Sa četiri milijuna je omogućeno normalno poslovanje JU „Sportski objekti“ u kojoj je zaposleno 80 ljudi. „Prometu“ je dodijeljeno 20 milijuna kuna subvencija. Po 58 milijuna kuna je dodijeljeno kao naknade građanima, odnosno plaćeno za kupnju zemljišta (čak 20 milijuna kuna više nego 2006.g.). Za izgradnju cesta je utrošeno 86 milijuna, a za škole i dvorane 25 milijuna. Za kapitalne objekte u kulturi plaćeno je 38 milijuna, a 9 milijuna je isplaćeno za socijalnu naknadu. Splitskom KBC-u je donirano dva milijuna kuna,a ista suma je plaćena za braniteljske stanove na Žnjanu“ kazao je Jurišić dodajući da je 15 milijuna potrošeno za uređenje okoliša i fasada škola, 30 milijuna za pripremne radove za dvoranu u Lori, naglasivši kako se istovremeno uredno servisira dug prema Hypo banci „težak“ 34 milijuna kuna te da je imovina grada uvećana za 330 milijuna kuna. U raspravi se najviše primjedbi odnosilo na sudske sporove , i u tom kontekstu su vijećnici iz više stranaka (SDP, HČSP, NL VM, HB, HNS ) spominjali slučajeve tužbe protiv „Dalkoninga“, spora sa „Cestarom“ i druge na što je Slavica Radić, članica Poglavarstva zadužena za upravljanje gradskom imovinom izvijestila o svim spornim slučajevima uz tvrdnju da se u posljednje vrijeme isplate vrše temeljem pravomoćnih presuda i da se više ne čeka postupak ovrhe.

   U nastavku sjednice usvojena su izvješća o izvršenju programa: održavanja uređenog građevinskog zemljišta u 2007., izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2007., izvršenju programa javnih potreba u predškolskom odgoju, obrazovanju i tehničkoj kulturi, javnih potreba u sportu i javnih potreba u kulturi. Potom su usvojene Odluka o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja priobalnog područja Trstenik – Radoševac, kao i Oluka o izradi Detaljnog plana uređenja dijela područja Kila sjeveroistočno od TS Vrboran. Odlučeno je također i da se izradi Urbanistički plan uređenja dijela područja Kila. Pokrenut je i postupak za osnivanje Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području Splita, a upućen je i javni poziv za prijavu kandidata za članove Savjeta mladih grada Splita. Na kraju sjednice Gradsko vijeće je za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka ponovo imenovalo Zdenku Mišuru.

Vijećnička pitanja
  
Tomislav Gojo (HDZ) je, napominjući da su ministrica Marina Matulović Dropulić, kao i ministar Dragan Primorac u pratnji gradonačelnika obišli gradilište sportskog centra u Lori, zatražio da se to isto organizira i za vijećnika kako bi ih se upoznalo sa stanjem radova. Željko Sikirica (HSLS) je upitao kakvo je stanje u Brodograđevnoj industriji i kakva je sudbina zaposlenika „škvera“. Gradonačelnik Ivan Kuret  je kazao kako Poglavarstvu nije sve jedno kakva je perspektiva „škvera“. „Škver je do 12. travnja Vladi dostavio program restrukturiranja, a mi smo kao grad stali uz njega jer je njegov proizvod vrhunski i od iznimnog je značaja za grad, tim prije što u njemu radi na tisuće naših sugrađana“ rekao je Kuret iznoseći da je izgrađen zapadni ulaz u brodogradilište i da je dobio uporabnu dozvolu. „Izgradnja zamjenskih objekata je u toku, a svi projekti su završeni, a trenutno se radi na istočnom ulazu“ pojasnio je Kuret.

   Silvano Bralić (NLVM) je upitao što je sa Karepovcem i Centrom za otpad u Lečevici te da li grad vrši dovoljan pritisak da se to riješi, najavivši da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća NLVM tražiti da se zabrani odlaganje otpada na Karepovcu iz drugih općina. Član Poglavarstva zadužen za komunalu, Ronald Rejo je kazao da će sanacija deponija na Karepovcu „krenuti“ početkom iduće godine te da će napušteni Lavčevićev kamenolom Perun do kraja ove godine početi s primanjem građevinskog otpada. Ljubica Vrdoljak (HB) je upitala što je s osnovnom školom na Pazdigradu, odakle djeca autobusima putuju na Mertojak u školu. Ivan Veštić, član Poglavarstva zadužen za školstvo i sport, je kazao kako postoji više lokacija na kojima se sprema izgradnja škole, ali točna lokacija još nije precizno utvrđena. Gradonačelnik Kuret je pojasnio da su u pitanju dvije lokacije, ali se ne želi izjašnjavati zbog još uvijek neriješenih imovinsko pravnih odnosa zbog čega se grad boji ucjenjivanja vlasnika zemljišta visinom otkupne cijene zemljišta.

   Milijan Sesar (HSP) je upitao što je napravljeno na saniranju stanja u OŠ „Pujakne“, koja je druga po veličini u Splitu i radi u četiri smjene. Ivan Veštić je izvijestio kako je potvrđeno da se škola ne može nadograđivati. „Stoga je odlučeno da se ide na dogradnju 10 učionica i šest kabineta u krugu škole, a postupak dobivanja lokacijske dozvole je u toku“ rekao je Veštić.

   Na upit Željane Kalaš (HDZ) o tome kako teče proces prestrukturiranja „Hajduka“, gradonačelnik Kuret je kazao kako je taj proces započeo i da će „Hajduk“ biti prvi klub koji će se preoblikovati temeljem novog zakona. Po istom osnovu, on je izvijestio da će grad Split postati većinski vlasnik „Hajduka“.

   Luka Podrug (HČSP) je predložio da se u funkciji jačanja pronatalitetne politike razmotri mogućnost da se poveća novčani iznos za novorođenčad. Tako bi se po njemu za prvorođeno dijete roditeljima doniralo 5.000, a za treće i svako ostalo po 7.500 kuna. Gradonačelnik je podržao inicijativu.

   Veljan
Radojković  (SDP) je upitao tko će snositi razliku u cijeni, odnosno odgovornost zato što se stolice kupljene za postavljanje na Rivi neće prodati vlasnicima kafića, nego će im se dijeliti besplatno. On je spomenuo da je time nepravda učinjena onima koji su „štekate“ platili 60.000 kuna. Gradonačelnik Kuret je kazao da su stolice i stolovi nabavljeni kao komunalna oprema i u vlasništvu su grada, što znači da gradu nije nastala nikakva šteta.

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Generalni i Prostorni plan

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Gradskog vijeća grada Splita.