Sjednice Gradskog vijeća  20.12.2004.


Usvojen Proračun Grada Splita za 2005. godinu

Većinom od 13 glasova splitski gradski vijećnici danas su usvojili Proračun Grada za 2005. godinu. Nakon trosatne rasprave, koja je trajala kraće nego se to očekivalo vijećnici su izglasali budžet težak 582,6 milijuna kuna, što je za 1,6 milijuna kuna više od prijedloga kojeg je pred sjednicu vijećnicima ponudilo gradsko Poglavarstvo. Osim 12 vijećnika iz vladajuće koalicije za Proračun je glasao i Mate Dabro (HP). Protiv prijedloga je bilo pet vijećnika, a njih troje su bili suzdržani.
   Sama sjednica je počela raspravom o dnevnom redu. Pritom su vijećnici izrazili svoju ogorčenost da po tko zna koji puta u dnevni red nisu uvrštene točke za koje je, na prethodnim sjednicama, bilo dogovoreno da se rasprave «na idućoj, kao prva točka dnevnog reda». Tako je Luka Podrug (HČSP) podsjetio da nema materijala o «Luxoru», da na dnevnom redu nisu «kadrovski stanovi» za koju se raspravu na prijašnjim sjednicama zalagao Josip Milat (SDP), da se ne zna što je s grobljem branitelja, spomenikom Domovinskom ratu. Stoga je zatražio da točka dnevnog reda bude Izvještaj Poglavarstva o provedbi zaključaka sa ranijih sjednica Gradskog vijeća, što je usvojeno kao posljednja točka dnevnog reda. Vijećnik Dabro je izrazio nezadovoljstvo što uz poziv za sjednicu nisu priloženi zapisnici sa održanih sjednica. Tonči Blažević (HSLS) je zatražio da se uvrsti rasprava o osnivanju Javne ustanove za upravljanjem Park šumom Marjan i ostalim zaštićenim vrijednostima na području grada, što preglasavanjem vijećnika nije prošlo. Blažević je prvi spomenuo stanove POS-a, dok je njegov stranački kolega Ivica Boljat zatražio da se rasprava o tom problemu prebaci sa zadnje na prvu točku dnevnog reda, što također nije usvojeno. Nije prošao ni prijedlog Petra Krole (HSLS) da se raspravi o projektu Družba Adria. Potom je Milat povukao prijedlog da se na ovoj sjednici raspravi o «kadrovskim stanovima» i dnevni red je konačno bio usvojen.

   Iako prijedlog za izmjenom dnevnog reda nije prošao, u okviru vijećničkih pitanja nekoliko je vijećnika postavilo pitanje vezano uz stanove POS-a. Tako je Miroslav Lerotić (HSS) predočio «Potvrdu» o dogovoru kandidata sa liste prvenstva i «Dal-kon inga» o novom ugovoru o kupoprodaji stana u kojem se «Dal-kon ing» pojavljuje kao prodavatelj. Lerotić je ustvrdio da se ugovori ne mogu potpisivati mimo Grada i Agencije za promet nekretnina (APN) te je pozvao Vijeće da uputi apel građanima d ne potpisuju nikakve ugovore jer su oni protuzakoniti. Jakša Marasović (HNS) također je upozorio na postupke «Dal-kon inga». Ustvrdio je da postoji Zakon o POS-u, kao i ugovorna obaveza da Ministarstvo, odnosno APN plati zemljište, što je učinjeno sa zakašnjenjem. Nadalje, da samo APN ili neka neprofitna organizacija može biti investitor, a da se «Dal-kon ing» prvo pojavljuje kao izvođač, a sada i kao investitor. Ocijenio je da se predugovorima mijenjaju zakonski uvjeti, te izrazio je sumnju da će cijena zbog svih tih problema sa 900 narasti na 1500 eura/m2. Veljan Radojković (SDP) je insistirao da se građane pozove da ne sklapaju ugovor sa «Dal-kon ingom», jer su oni nezakoniti. Pritom je istakao da nitko kandidatima ne smije prijetiti da će ispasti iz programa POS-a, odnosno ispasti s liste i ostati bez stana. Gradonačelnik Miroslav Buličić je kazao da se u dva navrata razgovaralo sa predstavnicima Ministarstva, a da su drugi put bili prisutni i predstavnici «Dal-kon inga». On je potvrdio još jednom da je ministrica Dropulić izjavila da POS ostaje i da se na Brodarici ne može raditi ništa drugo osim stanova POS-a. S tim u vezi je najavio da će konačni odgovor Ministarstva doći do Božića. On je podsjetio da je lokacija za POS isforsirana od strane grada za tu svrhu, te je pozvao sve da se završe stanovi POS-a. «Grad smatra da POS treba ostati i da država treba štititi građane. Potezi 'Dal.kon inga' su preuranjeni» rekao je Buličić. Na insistiranje vijećnika poručio je svim kandidatima s liste za POS da, do odluke države ne bi trebali potpisivati predugovore o kupnji stanova koje im je ponudio Dal-koning.
   U nastavku vijećničkih pitanja Luka Podrug je upitao je li istina da Bojan Podlipec ide u mirovinu i da će dobiti veliku otpremninu. Zatražio je i odgovor hoće li svi pripravnici koji su primljeni ove godine ostati u stalnom radnom odnosu i tako gušiti gradsku administraciju koja je po njemu ionako pretrpana. Kao treće, upitao je temeljem čega i kojih kvalifikacija, te na koje mjesto je primljen Jurišin Pero. Vezano za Bojana Podlipeca gradonačelnik Buličić je kazao da o tome nema informacije. Što se tiče pripravnika kazao je da će ostati oni koji budu potrebni, a što se tiče posljednjeg pitanja rekao je da je Jurišin primljen temeljem procjene Poglavarstva.

   Milijan Sesar (HSP) je upitao tko je donio odluku o mijenjanju 10 nadstrešnica na stanicama «Prometa», na što je gradonačelnik odgovorio da se od 1997. u to ništa nije ulagalo i da će grad uskoro dobiti moderne nadstrešnice. On je zapitao i što je sa nastavkom Bjelovarske ulice na spoju sa Varaždinskom na Kmanu, s obzirom da je zemljište otkupljeno, a radi se samo o 230 metara koje je potrebno urediti, kako bi 200 obitelji, uglavnom branitelja dobili jednu prohodnu ulicu. Član Poglavarstva Branko Tonković je kazao da za sve nema dovoljno novca u Proračunu, a i mu se čini da zemljište nije otkupljeno. Zdravka Božikov (HKDU) je upitala kako je moguće da u Splitu u kojem živi bar 50 posto poreznih obveznika koji su kršćani, među blagdanskim ukrasima nema ni jedno koje bi sadržavalo božićno obilježje, kao primjerice zvijezdu repaticu. Gradonačelnik je odgovorio da je grad ukrašen na najvišoj civilizacijskoj razini. Božikov je nadalje upitala što je sa reklamama koje se ponovo postavljaju na hotel «Ambasador», na što joj je dogradonačelnik Željko Sikirica kazao da je Poglavarstvo donijelo Pravilnik temeljem kojeg će se naplaćivati reklamiranje na privatnim nekretninama.

   Na upit Dabre što je sa obavezom da se dostavi podatak o prodanom zemljištu i građevinama, član Poglavarstva Kolja Grisogono je kazao da je materijal izrađen, te da bi se htjeli konzultirat sa Dabrom je li dobro pripremljen. Dabro je upitao i zašto uoči rasprave o Proračunu vijećnici nisu dobili nacrte programa javnih poduzeća, što se učestalo ponavlja. Član Poglavarstva Zdravko Mulić je rekao da to nije zakonska obaveza, da se ta poduzeća posebno razmatraju , s obzirom da dio prihoda ostvaruju i mimo Proračuna. Jozo Balić (HDZ) je zapitao što je sa Srinjinama i obavezom grada da tamo provede izbore za mjesni odbor, s obzirom da je prošlo i više od 60 dana od njegovog raspuštanja. Dogradonačelnik Ljubomir Urlić je prihvatio kritiku obrazloživši da je do kašnjenja došlo zbog suprotnih tumačenja iz Ministarstva i županije. Naime, županija je smatrala da se u postupak izbora može ići odmah bez žalbenog postupka, dok Ministarstvo smatra da treba poštovati dvostepenost i omogućiti žalbu na Gradskom vijeću.. Ako ne bi bilo žalbe do kraja godine bi se postavio povjerenik. Ako je pak bude o njoj će kao drugostupanjski organ raspravljati Gradsko vijeće. Tonči Blažević (HSLS) je zatražio pojašnjenje je li HNK «Hajduk» u postupku privatizacije s obzirom na izjave njegovog predsjednika da o tome pregovara sa Ivicom Todorićem, vlasnikom «Agrokora». Zanimalo ga je i je li Grgić za to ovlašten, s obzirom da su Grad i Županija na neki način sadašnji suvlasnici kluba. Gradonačelnik je kazao da o tome nema nikakve informacije, niti je grad u tom smislu pokrenuo ikakvu inicijativu, te da se tako nešto ne može raditi mimo grada. Ivica Boljat (HSLS) je zapitao tko je u Poglavarstvu dao nalog da se tuži tvrtku «SONG» kao suorganizatora koncerta na Peristilu. On je ustvrdio da je «SONG» uredno podmirio svoje obaveze, te da je glupo tužiti nekoga tko ni za što nije kriv, ocijenivši pritom da će grad izgubiti i tu parnicu kao i neke druge. Gradonačelnik Buličić i član Poglavarstva Grisogono su kazali da do nedavno nisu znali za tu tužbu, da će provjeriti o čemu se radi i izvijestiti na narednoj sjednici.

   Nakon vijećničkih pitanja prišlo se raspravi o Proračunu. Uvodne napomene je dao član Poglavarstva, Zdravko Mulić, koji se i očitovao o amandmanima Ivice Boljata, Tonča Blaževića, Petra Krole, Jakše Marasovića, Zdravke Božikov, Luke Podruga, Joze Balića, Ive Šimunovića i Gorana Kursara. O Proračunu su načelno govorili Davor Lasić u ime kluba HDZ-a i Luka Podrug. Lasić je kazao da je proračun u stvari projekt Poglavarstva kako ostati u sedlu, te da su nabrojani projekti, ali je sporno kako će ići realizacija. Ustvrdio je da se ne radi o razvojnom Proračunu, odnosno da je «napravljen po zakonu, ali bez vizije». Podrug je također izvrgao kritici prijedlog Proračuna. Predlažući povećanje socijalnih stavki kazao je da je ovo «ionako Proračun za nekog drugog, pa je pošteno da bude socijalniji». Zdravka Božikov je pak ocijenila da je iz prijedloga izbrisano sve što se odnosi na komunalu – ceste i Rivu, te tu predložila značajna povećanja. U raspravi je tek Ivica Boljat imao pozitivan odnos prema prijedlogu ocijenivši da je on napravljen «pristojno – matematički». Pritom je i on kao i još neki drugi vijećnici imao prijedlog da se više izdvoji za uređenje Doma mladeži.

   Na kraju je balansiranjem Zdravka Mulića među brojnim amandmanima Proračun povećan za 1,6 milijuna kuna, s kojima su pokrivene stavke iz amandmana. Tako je na prijedlog Ivice Boljata Proračun uvršteno 600.000 kuna za subvenciju kamata za stanove POS-a, čime se garantira kupcima stanova kamata od četiri posto i visina mjesečne rate. Ta sredstva bi se priskrbila povećanom naplatom komunalnog doprinosa. Na prijedlog Joze Balića za izgradnju treće faze OŠ "Mejaši" koja podrazumijeva izradu projektne dokumentacije, dogradnju kata na školskom objektu i otkup zemljišta za školsku dvoranu odobreno je «novih» milijun kuna.

   Preraspodjelom proračunskih stavki osigurano je još 250.000 kuna za školu "Mejaši", a za toliko su umanjena sredstva za školu na Pazdigradu, kojoj je ostala ista suma. Prihvaćen je prijedlog Tonča Blaževića za milijun kuna za dovršetak dvorane OŠ u Žrnovnici, te Mate Dabre o 100.000 za udrugu "Marko Marulić" i 150.000 za borbu protiv narkomanije udruzi "Ćakula kroz život". Prihvaćen je i prijedlog Božikov za 500.000 kuna za božićnice i uskrsnice. Načelno je prihvaćeno subvencioniranje vjerskih i privatnih vrtića, što su tražili Podrug i Sesar. Kako je rekao Zdravko Mulić, tu će se vidjeti koliko novca treba, pa će ih se, uvrstiti u sistem. Temeljem prijedloga Petra Krole predviđeno je i 100.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za drugu fazu HNK. Među prijedlozima koji nisu prošli, između ostalih su bili: subvencioniranje pokaza za prijevoz i besplatne knjige, te Spomen dom braniteljima (Luka Podrug), povećanje sredstava za Javnu ustanovu Park šumu Marjan, za Javnu vatrogasnu postrojbu (Petar Krolo), za Dom mladeži, dogradnju OŠ «Srinjine» i spomenik Majke Božje (Ivica Boljat).

   Gradsko vijeće je nakon proračuna usvojilo i programe javnih potreba po resorima. Također, na sjednici su imenovani suci porotnici Općinskog i Županijskog suda u Splitu. Za člana Školskog odbora OŠ «Dobri» izabran je prof. dr. Izet Hozo, umjesto Miroslava Bralića.

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Gradskog vijeća grada Splita.