Sjednice Gradskog vijeća  



13.06.2006.


Prekinuta 16. sjednica Gradskog vijeća

   Sjednica Gradskog vijeća danas je prekinuta prije završetka treće točke dnevnog reda. Zbog dvojbe oko broja glasova potrebnih za izglasavanje razrješenja Igora Boraske sa funkcije člana gradskog Poglavarstva, predsjednik Vijeća Željko Jerkov je donio odluku o prekidu sjednice, najavivši njen nastavak idućeg tjedna.

Ostavka Igora Boraske

   Do prekida 16. sjednice je došlo nakon višesatne rasprave o razrješenju Boraske na vlastiti zahtjev te glasanja, pri čemu je 12 vijećnika glasalo za prihvaćanje razrješenja, a 11 ih je bilo protiv. Sama rasprava je počela bez uvodnih obrazloženja o razlozima zbog kojih gradonačelnik predlaže razrješenje Boraske na njegov vlastiti zahtjev. Joško Dvornik (HNS) je kao prvi diskutant ustvrdio kako ga je iznenadila ova točka dnevnog reda, te da će HNS biti protiv, jer je Boraska bio jedan od najboljih članova Poglavarstva, koji je ujedno učinio velik iskorak u suradnji s vijećnicima. Dvornik smatra da su razlozi ostavke neprihvatljivi, te da su Boraskine obaveze na čast gradu. „Ovo pokazuje nerazumijevanje gradonačelnika za njegove obaveze“ zaključio je Dvornik. Ljubomir Urlić (SDP) je pak ocijenio kako su sitničavost i uskogrudnost gradonačelnika dovele do ovakve situacije, iako bio grad trebao biti ponosan na to da u Poglavarstvu sjedi osoba poput Boraske. Veljan Radojković (SDP) je ustvrdio kao je gradonačelnikov prijedlog dovoljan da on sam podnese ostavku. „Boraska je nesumnjivo postigao rezultat, a iz Poglavarstva odlazi zbog nerazumijevanja. Sa žaljenjem možemo konstatirati da neadekvatna osoba stoji na čelu grada“ rekao je Radojković. Dobrim ocjenama rada Boraske pridružio se i Luka Podrug (HČSP). „Ne mogu vjerovati u ovo obrazloženje ostavke. Mislio sam da su nepodobni samo SDP-ovci, ali vidim da se spisak nepodobnih širi. Više je on napravio na promociji Splita nego gradonačelnik slikajući se s premijerom“ kazao je Darko Parić (SDP), dodajući kako je smiješno da se smjenjuje poglavara jer ima međunarodni ugled. Željko Sikirica (NV), se pridružio zahtjevu za povlačenjem ostavke, istaknuvši da Boraskino članstvo u međunarodnim sportskim asocijacijama može samo pomoći grdu, a ne odmoći. Povlačenje ostavke je zatražio i Goran Kovačević (HNS). Vrdoljak Ljubica (HB) smatra da je Boraska kao vrhunski sportaš promišljeno dao ostavku, te mu je čestitala na obrazloženju. Vesna Perak (SDP) je zaključila kao se ne radi samo o samovolji gradonačelnika, nego i o stavu „pozicije“, koja ne reagira na ocjene koje je izrekao Boraska. Na to je odgovorila Neda Makjanić Kunić (NLVM) zatraživši da se Boraska izjasni. „Ja sam radila s njim i jako mi je žao. Dobro smo surađivali i nas se ne može optuživati“ rekla je Kunić, na što joj je Parić replicirao kako je čudno da je Lista predložila Borasku, a sada šuti i ne izjašnjava se o njegovoj sudbini. Silvano Bralić (NLVM) je na to rekao kako Borasku nitko ni na što ne prisiljava i kako su prošla vremena jednopartijskog sustava Na to mu je Urlić ukazao kako se iz obrazloženja ostavke vidi da Boraska nije krivac. „Jasno je da gradonačelnik ne dozvoljava da uz njega stoji jedan mlad i uspješan čovjek“ rekao je Urlić.

   Igor
Boraska je na sve to kazao da je u lipnju imao razgovor s gradonačelnikom, jer nije želio prihvatiti ocjenu da njegovo članstvo u raznim organizacijama utječe na njegov rad u Poglavarstvu. „Od 16 sjednica Vijeća nisam bio na jednoj, a od 70-tak sjednica Poglavarstva na možda dvije. Rad Službe nije ugrožen, ali ne želim da mi se događa da opet žurim iz Budimpešte u 10 navečer, za ujutro na kolegij. Ne bi se ništa dogodilo da sam izostao, a imao sam glavu u torbi“ rekao je Boraska dodajući kako on misli da može obavljat uspješno oba posla, ali da sada to ovisi o gradonačelniku. Zvonimir Puljić je pojašnjavajući svoj prijedlog kazao da je još prije godinu dana rekao kako svi moraju biti profesionalni članovi Poglavarstva. „Boraska je nakon mjesec dana pokazao da ima drukčije namjere. Razgovarali smo zajedno s Jerkovom. To je bilo u vezi puta u Osaku, kao zadnji put, ali nije bilo. Mi nemamo funkciju počasnog člana Poglavarstva“ rekao je Puljić, dodajući kao odgovor nekima da kada oni budu sastavljat svoje Poglavarstvo mogu tako postupat. „Ima ih mnogo koji prezentiraju Split, ali mi ovdje imamo posao za koji imamo još samo tri godine za njegovu realizaciju“ rekao je Puljić. Tada mu je replicirao Radojković napomenom kako je Boraska stekao reputaciju prije ulaska u politiku, te da je takav odnos prema njemu birokratski. Puljić je replicirao tvrdnjom da je SDP bio dva mandata na vlasti i da ništa nije napravio, na što je Radojković odgovorio kako se puno više toga da nabrojati ako se pogleda što su Puljić i HDZ u posljednjih 15 godina razorili. Hrvoje Marušić (NLVM) je ocijenio da je Boraska dokazao kako može sve stići, te mu nije jasno zašto se ne može naći kompromis. „Ako će umjesto Boraske doći netko bezidejan i stjecati iskustvo u radu Poglavarstva, onda to nije u redu“ ustvrdio je Marušić. Aida Batarelo (SDP) je kazala kako je u biti riječ o smjeni i da to neće podržati, jer ne postoje razlozi za to.

   Tada je gradonačelnik kazao kako Poglavarstvo radi na principima koje su svi znali. „Dogovorili smo 100 dana rada, pet dana odmora. Svaki član Poglavarstva je znao da su obaveze u Poglavarstvu na prvom mjestu, pa čak i prije obiteljskih. Obaveze su takve, da bilo koji član unutar tima ima svoje obaveze i ako bi počeo primjenjivati svoja pravila došlo bi do razbijanja jedinstva. Drugo, Boraska je bio zadužen za investicije. Pripremljeni su papiri za šest dvorana. Logično je bilo da već odavno imamo lokacijske i građevinske dozvole, ali ih nemamo“ rekao je Puljić. Pozivajući se na gradonačelnikovu beskompromisnost Radojković je kazao kako se, nakon ovog najnovijeg obrazloženja, mogao očekivati gradonačelnikov zahtjev za smjenu Boraske. „Što vas je to natjeralo da kompromisom trpite umjesto da ga smijenite“ upitao je Radojković. Urlić je na to dodao kako su donošenje GUP i još neka događanja otežali dobivanje dozvola, te je upitao zašto gradonačelnik nije upotrijebio svoj autoritet , kao i u sličnim prilikama da se postupak ubrza. Na sve to Boraska je odgovorio navodeći da su tri zahtjeva Državnoj upravi predana još u listopadu prošle godine. Međutim, onda se čekao GUP, potom su se promijenili uvjeti za parkirališta uz dvorane, trebale su nove dozvole, a promijenile su se i neke površine za gradnju. Davši objašnjenje Boraska je još jednom napomenuo kako ne želi istupiti iz FISA-r i HOO-a.. Na to je Radojković kazao kako mu je drago što je Boraska iznio ovo objašnjenje jer je time razotkrio još jednu obmanu gradonačelnika. Nakon toga klub Velog mista je zatražio 15 minutnu pauzu.

   Po završetku pauze Hrvoje Marušić je inzistirao da se Boraska ponovio izjasni. Na to je Boraska kazao kako ostaje pri svom stavu, jer gradonačelnik ne želi promijeniti svoj. Na sve to je Urlić upitao gradonačelnika da li prihvaća da Boraska radi u Poglavarstvu uz sve njegove međunarodne obaveze. Tada je reagirao Podrug podsjetivši da je rasprava zaključena i da se treba pristupiti glasanju. Od 23 prisutnih njih 12 je glasalo za razrješenje, a njih 11 (HNS, SDP, Beroš, Sikirica, Vrdoljak, Podrug) je bilo protiv. Predstavnici opozicije Veljan Radojković (SDP) i Luka Podrug (HČSP) tada su ustvrdili kako prijedlog gradonačelnika o razrješenju Boraske nije dobio potrebnih 13, već samo 12 glasova. Došlo je do različitog interpretiranja članaka Poslovnika o radu Gradskog vijeća, pri čemu su Jerkov i gradonačelnik Zvonimir Puljić tvrdili da je dovoljno bilo da se za prijedlog izjasni većina prisutnih. Oporba je smatrala da to treba biti većina ukupnog broja članova Vijeća. Iako su se i Jerkov i Puljić pozvali na mišljenje tajnice Vijeća, koja je kazala kako postoje samo odredbe o izboru i smjenjivanju, odnosno izglasavanju nepovjerenja, oporba je inzistirala na pravnoj analogiji, jer u Poslovniku nije bilo tumačenja o razrješenju, te se trebaju primijeniti odredbe o izboru i nepovjerenju. Puljić je na to reagirao kako se ne smije poistovjećivati nepovjerenje i razrješenja. Podrug mu odvratio da je neprihvaćanje analogije pravno nasilje. Također, kako je neprihvatljivo ucjenjivanje Boraske da ne da ostavku i da se o tome ne glasa. Tada je Klub SDP-a zatražio 15 minutnu stanku. Nakon pauze, predsjednik Gradskog vijeća je objavio prekid sjednice, te najavio njen nastavak idućeg tjedna kada se pribavi mišljenje Odbora za Statut i Poslovnik. Na to je reagirao Radojković tražeći da se mišljenje zatraži i od saborskog odbora, koji je „manje ostrašćen“, pogotovo jer će Odbor Gradskog vijeća će, zbog odnosa snaga u njemu donijeti stav kakav odgovara gradonačelniku.


 

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Generalni i Prostorni plan

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Gradskog vijeća grada Splita.