Sjednice Poglavarstva  18.07.2005.


Poglavarstvo će raspisati natječaj za direktora „Čistoće“

   Derogiranje odluka bivšeg Poglavarstva, vezanih za imenovanje donedavnog gradonačelnika Miroslava Buličića za direktora komunalnog poduzeća „Čistoća“ i isticanje kandidature grada Splita za domaćinstvo polufinalnog susreta Davis Cupa između Hrvatske i Rusije, bile su najvažnije teme današnje, 6. sjednice splitskog gradskog Poglavarstva.

   Poglavarstvo je na samom početku sjednice stavilo izvan snage Zaključak bivšeg Poglavarstva od 15. travnja ove godine, kojim se punomoćniku Grada Splita u Skupštini TD „Čistoća“ d.o.o. daje uputa u vezi s imenovanjem i razrješenjem uprave društva – direktora, odnosno da se za direktora „Čistoće“ i to od 15. kolovoza ove godine, na četiri godine, imenuje diplomirani pravnik Miroslav Buličić. S obzirom da je ovakav prijedlog Skupštini „Čistoće“ uputilo Poglavarstvo ranijeg saziva, a isti prijedlog se realizira četiri mjeseca nakon što je istekao njegov mandata, aktualno Poglavarstvo taj Zaključak stavlja izvan snage.izvan njegovog mandata. „U praksi lokalne samouprave i državne uprave ne postoji ovakav primjer. Bivše Poglavarstvo je unaprijed stvorilo pravnu obavezu i to za vrijeme kada ono više nije u mandatu“ rekao je gradonačelnik Puljić. Odgovarajući na pitanje novinar hoće li raskinuti ugovor ako Grad bude morao platiti otpremninu, Puljić je rekao da će Grad raspisati natječaj, što znači da će i raskinuti ugovor, ali će se truditi da posljedice budu što manje. Poglavarstvo je istovremeno Kolju Grisogona, razriješilo dužnosti punomoćnika Grada i predsjednika Skupštine „Čistoće“ i na njegovo mjesto imenovalo Marija Lovrinčevića, člana Poglavarstva. Slijedom svega, a s ciljem ocjene pravne valjanosti ugovora o radu zaključenih sa direktorima trgovačkih društava, Poglavarstvo je donijelo odluku da se sklopi ugovor o pružanju pravne pomoći i zastupanju s odvjetnicom Jadrankom Meštrović Kologranić, čiji odvjetnički ured je u Zagrebu. Odvjetnica će pregledom i proučavanjem sklopljenih ugovora o radu uprave – direktora trgovačkih društava za obavljanje komunalnih djelatnosti, čiji je osnivač Grad Split, dati pravno mišljenje i stav o postupku raskida navedenih ugovora i o raspisivanju natječaja. Poglavarstvo je istovremeno opunomoćilo zagrebačku odvjetnicu za zastupanje Grada pred sudovima u eventualnim sporovima u vezi potpisanih ugovora sa direktorima trgovačkih društava pred sudovima.

   U nastavku sjednice Poglavarstvo je podržalo isticanje kandidature Grada za organizaciju polufinalnog Davis Cup susreta između teniskih reprezentacija Hrvatske i Rusije, koji će se održati od 23. do 25. rujna ove godine u Hrvatskoj. Kako je pojasnio Igor Boraska, član Poglavarstva zadužen za sport, sportski novinari, predstavnici Hrvatskog teniskog saveza i Svjetske teniske federacije, koji su pratili četvrtfinalni dvoboj između Hrvatske i Rumunjske oduševljeni su uvjetima za igru i organizacijom, a naši igrači su bili zadovoljni smještajem i publikom. S obzirom da je pobjedom nad Rumunjskom u Splitu ostvaren najbolji rezultat u povijesti hrvatskog tenisa, te da je taj susret organiziran besprijekorno i na najvišoj razini Poglavarstvo je ocijenilo da se Split nameće kao najbolji izbor za organizatora polufinalnog nadmetanja sa reprezentacijom Rusije. U okviru sportskih tema Poglavarstvo je prihvatilo generalno pokroviteljstvo nad proslavom 85. godišnjice PVK „Jadran“, te organizacijom općeg i juniorskog prvenstva Hrvatske, koje će se održati u sklopu te proslave, od 4. do 7. kolovoza ove godine. Kako je rečeno, Poglavarstvo će naknadno utvrditi visinu financijske pomoći, ali je pritom naglašeno da je „Jadran“ sponzorstvima već pokrio troškove organizacije takmičenja.

   Razmatrajući aktivnosti vezane za gradnju Groblja branitelja, zatraženo je od direktora TD „Lovrinac“ d.o.o. Petra Lovrića da do petka, 22. srpnja, Poglavarstvu dostavi izvještaj o Groblju za branitelje. Isti takav nalog dat je Službi za pripremu i izgradnju, a od Službe za planiranje i financiranje i izvršenje proračuna zatraženo je da dostavi financijski izvještaj u vezi Groblja. Naime, ako je na sjednici rečeno, bivši član Poglavarstva Zdravko Mulić je već ranije rekao da su sredstva potrebna za uređenje groblja prenesena na račun „Lovrinca“, te da radovi mogu početi. U nizu važnijih odluka prihvaćeno je da se Grad Split pridruži pokretanju inicijative za otvaranje predstavništva Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita u Bruxellesu. Gradonačelnik Puljić je pritom izvijestio da je istarska županija ponudila splitskoj da koriste isti prostor. Prenošenje iskustava o radu Ureda bit će jedna od tema razgovora za skore posjete gradonačelnika Pule Splitu, a listopadu će izaslanstvo Splita posjetiti Istru. Puljić je dodao da je ministrica vanjskih poslova obećala svu pomoć za osposobljavanje osoba koje bi radile u uredu u Bruxellesu. Otvaranjem Ureda otvorit će se veća mogućnost korištenja predpristupnih fondova EU za financiranje gradskih projekata. U Bruxellesu inače već ima 250 regionalnih ureda.

   Na sjednici je osnovano povjerenstvo koje će provesti natječaj za izradu snimke postojećeg stanja zgrade u Tončićevoj 1 i izradu arhitektonskih podloga, a za potrebe izrade projekta obnove svečane dvorane povijesnog Hrvatskog doma. Na prvom katu zgrade nalazi se središnja dvorana koja se sastoji o partera i balkona, te pomoćnih prostorija čija namjena je buduća koncertna dvorana grada Splita. Sredstva za ovu aktivnost, u visini 100.000 kuna osigurana su u gradskom proračunu. S tim u vezi poglavarstvo je odmah donijelo i odluku o raspisivanju natječaja za izradu arhitektonskih podloga za zgradu hrvatskog doma. Potom je imenovano i povjerenstvo za pripremu i provedbu postupka javne nabave za dodatne poslove na izradi GUP-a Splita, koja sredstva su u visini 500.000 kuna osigurana u proračunu Grada. Poglavarstvo je istovremeno zadužilo Službu za informatiku da iznađe mogućnosti opremanja novinarske sobe sa 2 PC uređaja.
 

Početak

Sredina

Kraj

Print 

  


 GRAD SPLIT
 

Naslovnica
Gradsko vijeće
i Poglavarstvo
Službeni glasnik
Natječaji i oglasi
Javna priznanja
Dnevna događanja
GIS za građane
Strasburški klub
E-mail

Akti Poglavarstva
Prostorni plan
 

  Info  


Na ovim stranicama možete
doznati sve o sjednicama
Poglavarstva grada Splita.