index
naslovnica.gif
Grad Split
Gradonačelnik
Akti gradonačelnika
Gradsko vijeće
Pravo na pristup informacijama
Zaštita osobnih podataka
Službeni glasnik
Telefonski imenik gradske uprave
Kulturna strategija grada Splita
Strategija Urbane aglomeracije Split
Karepovac
Arhiva vijesti


main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Kazališta

Opis kazališta u Splitu.

Hrvatsko narodno kazalište - Split

Osnivač:Grad Split, 1940.

Zgrada kazališta izgrađena je 1893. godine, a od 1940. godine HNK Split djeluje kao ustanova. S opernim, dramskim i baletnim ansamblima HNK Split u cijelosti priprema i izvodi glazbeno-scenski i dramski program suvremenih djela, te djela iz nacionalne i svjetske glazbeno-scenske i dramske baštine. Pored redovite djelatnosti priprema, organizira i izvodi dva nacionalna kazališna festivala, odnosno Splitsko ljeto i festival hrvatske dramske riječi Marulićevi dani. Središnja je kazališna ustanova u Dalmaciji i jedna je od najvećih i najstarijih kazališnih kuća na Mediteranu. U njenom su sastavu ogranci  Mala scena i Scena 55. Bavi se i izdavačkom djelatnošću, izdaje kazališnu i izvankazališnu literaturu, teorijska djela, kazališnu enciklopediju, kazališni list, biltene, programe, plakate i slične kazališne tiskovine.

 

Trg Gaje Bulata 1

tel: 021/344-999, tel/fax: 021/361-260

www.hnk-split.hr

hnk-split@st.tel.hr


 
Splitsko ljeto

Osnivač: HNK Split 1954.

Međunarodni festival opere, koncerata, drame, plesa i uličnog kazališta u gradu cara Dioklecijana - Splitu, gradu izuzetno slojevitog i bogatoga kulturnog naslijeđa; u cjelini se odvija u ambijentalnim prostorima - u povijesnoj jezgri grada i izvan nje - sjedinjujući na jednostavan način tradicionalno i suvremeno, naslijeđeno i aktualno, hrvatsko i europsko. Festival, uz vlastitu produkciju HNK Split, ugošćuje brojne glazbene, scenske, plesne i ulične izvedbe iz zemlje i inozemstva; najboljim predstavama u glazbi i drami dodjeljuje se nagrada "Judita" dnevnog lista "Slobodna Dalmacija" i nagrada mladih "Peristil" "Jutarnjeg lista". Splitsko ljeto ide u red naših najstarijih i najatraktivnijih ljetnih festivala - redovito se održava od 1954. godine, a posljednjih godina nudi program koji se po svojoj raznolikosti, energiji i uvjerljivosti može mjeriti s renomiranim europskim festivalima.

 

Trg Gaje Bulata 1, tel: 021/361-216, 585-957

www.hnk-split.hr 

hnk-split@st.tel.hr

 

Gradsko kazalište mladih

Osnivač: Grad Split,1943

Kazalište je osnovano 1943. godine. U sastavu kazališta djeluju Dramski studio za mladež, Dječji dramski studio, Dječji baletni studio, Studio za zborsko pjevanje unutar kojega djeluju dva dječja i jedan djevojački zbor. 

 

Dosud 10, tel: 021/344-979, 356 347, tel/fax: 021/344-979

www.gkm.hr

gkm-split@st.hinet.hr
 

 

Gradsko kazalište lutaka

Godina osnutka: 1945.

 

Kamila Tončića 1/Matošićeva 3

tel: 021/395-958, 395-968, tel/fax: 021/395-968

gradsko-kazaliste-lutaka@st.tel.hr

Print

 

Građani sudjeluju


Važeći dokumenti


Linkovi

 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba