index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Sjećanje na 12. lipnja 1942.: Otkrivena spomen-ploča na Pjaci

Kako je i obećao na današnji dan prošle godine, na 75. obljetnicu devastacije splitske Židovske zajednice, gradonačelnik Andro Krstulović Opara zajedno s veleposlanicom države Izrael Zinom Kalay Kleitman i predsjednicom Židovske općine Split Anom Lebl otkrio je danas spomen-ploču kojom se Splićani prisjećaju 12. lipnja 1942. godine.

2018_06_12_spomen-ploca1.jpg Tog je dana skupina fašista devastirala splitsku sinagogu, Židovsku općinu i židovske trgovine te na Pjaci spalila Tore, molitvenike, liturgijske predmete, namještaj iz sinagoge, arhivu zajednice, vrijedne povijesne dokumente i knjige. 
Gradonačelnik je rekao kako je ovdje riječ o memoriji, identitetu i savjesti društva te zahvalio Komisiji za imena ulica i trgova i za spomenike koja je jednoglasno prihvatila ovu inicijativu i preporučila Gradskom vijeću da donese potrebnu odluku, a koje je potom opet jednoglasno odlučilo o ovome. „Grad Split postavlja ovu ploču Splićanima, ne turistima i ne židovskim sugrađanima, već Splićanima nežidovima kako bi znali i zapamtili i upozoravali da se nikada više ovakvo nešto ne dogodi bilo kome od nas.“ Rekao je kako je s razlogom na podu da se i spotaknemo ako treba o svoju savjest, da zastanemo i promislimo što je u memoriji i identitetu našeg grada, i dobre i loše stvari te da loše stvari pamtimo kako bi zauvijek zaustavili bilo kakav izraz nesnošljivosti i odvajanja jednih od drugih. 
2018_06_12_spomen-ploca2.jpgAna Lebl, predsjednica Židovske općine rekla je kako današnji dan i ova svečanost pokazuju da Split nastavlja tradiciju grada otvorenog za suživot svih svojih građana, grada koji zna cijeniti i čuvati svoju povijest. „Naš je grad spreman i sposoban ostaviti budućim naraštajima i ovakva sjećanja. Puno je lakše njegovati samo ružičastu sliku grada, brinuti samo o vidljivom i površnom i ulagati samo u profitabilno. Ovaj dan i ovaj čin dokazuju da osnovne ljudske vrijednosti još uvijek nešto znače“ rekla je Lebl te dodala kako inicijativa postavljanja ove spomen – ploče pokazuje i dokazuje veličinu grada na čelu s gradonačelnikom jer su prepoznali važnost pamćenja i manje lijepih događaja te se zahvalila gradonačelniku Krstuloviću Opari na održanom obećanju te Gradskom vijeću na podršci.    
Izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman zahvalila se gradonačelniku na inicijativi i implementaciji ove ideje, kao i predsjednici Lebl te podsjetila kako ovo zaista nije samo za memoriju grada i države već važan podsjetnik za budućnost, za sve generacije, da se više nikad ovakvo što ne dogodi. 
2018_06_12_spomen-ploca3.jpgNakon otkrivanja ploče prigodni program nastavio se u Sinagogi uz čitanje ulomaka dnevničkih zapisnika na ovaj dan i događaj 1942. godine te glazbene izvedbe violinistice Evgenie Epshtein. 
Komisija za imena ulica i trgova i za spomenike je na 2. sjednici, održanoj 23. travnja 2018. godine, izabrala rješenje oblikovanja spomen ploče autora Damira Morpurga. Gradsko vijeće Grada Splita je na 11. sjednici 26. travnja 2018. godine usvojilo predloženo rješenje. Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu sproveo je izradu i postavljanje spomen ploče na Narodnom trgu. Tvrtka NEIR d.o.o., iz Splita je bila izvođač cijelog zahvata, a ljevaonica Ujević iz Zagreba je izlila ploču u bronci.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba