index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

Predstavljen projekt „Hajdučkom suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja“

U velikoj vijećnici splitske Gradske uprave danas je predstavljen EU projekt „Hajdučkom suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja“. Kako je kazao njegov voditelj Darko Čop, riječ je o partnerstvu javnog, civilnog i privatnog sektora koje će doprinijeti rješavanju problema kao što su nerazvijena demokratska kultura, aktivizam i volonterstvo među mladima, velika nezaposlenost te nedovoljne tjelesne aktivnosti.

2018_05_15_nh1.jpg Projekt će trajati 18 mjeseci i u njega će biti uključeno 40 studenata i 52 volontera.
„Cilj je da se multidisciplinarnim pristupom i sudjelovanjem u konkretnim aktivnostima osigura da studenti s navedenih fakulteta steknu praktična znanja i vještine u rješavanju javnih problema. Također, povezivanje studenata i visokoškolskih nastavnika s organizacijama civilnog društva i društvenom zajednicom, poticanje za pronalaženje prvog zaposlenja te stjecanje kompetencija za aktivno građanstvo i zapošljavanje na tržištu rada“, kazao je Čop.
Nositelj projekta je udruga Naš Hajduk. Ona je ostvarila partnerstvo s Gradom Splitom, Ekonomskim i Kineziološkim fakultetom splitskog sveučilišta, Odjelom za sociologiju na zadarskom sveučilištu te udrugom Nogomet plus, a uz potporu Splitskog sveučilišnog sportskog saveza. Kako je izvijestila Ana Jerkunica, ovlaštena pročelnica gradske Službe za međunarodne i EU projekte, projekt se u stopostotnom iznosu financira iz bespovratnih sredstava EU fondova i to u iznosu od 1.102.880,50 kuna. Ističući kako sinergija 2018_05_15_nh2.jpgjavnog sektora s privatnim i civilnim udrugama garantira kvalitetu u provedbi, napomenula je da se ovaj projekt idealno naslanja na gradski projekt „Split-mjesto dodira sporta i kulture“, koji je trenutno u realizaciji u okviru kojeg će se izraditi projektna dokumentacija za Muzej u Poljudu i Interpretacijski centar Hajduka. Također, rute za turiste i građane putem kojih će se prezentirati kulturna i sportska baština i gdje su velike mogućnosti za uključivanje mladih.
Tomislav Nikolić iz Našeg Hajduka je ukazao na važnost promocije ideje društveno korisnog rada, jer će studenti u okviru svojih kolegija raditi na rješavanju javnih problema. Kao primjer takvog volonterstva, istakao udrugu Naš Hajduk, zahvaljujući čijem djelovanju se stanje u samom klubu drastično promijenilo na bolje. Partnerske visokoobrazovne ustanove će sudjelovati u provedbi tri programa mentorstva. Prvi je (Hajdučka) demokracija se isplati - povećanje demokratske kulture te društvenog i 2018_05_15_nh3.jpgvolonterskog angažmana među mladima. On će se izraditi i provesti u okviru Odjela za sociologiju, a nositelj je doc. dr. sc. Krešimir Krolo. Istraživanje će se pretočiti u dokumentarni film čiji je cilj edukacija i promocija volonterstva. Napisat će se i knjiga o angažmanu Našeg Hajduka, a sve će to biti predstavljeno na 5 tribina. Drugi program je (Hajdučki) turizam–prilika za zapošljavanje i razvoj - povećanje zapošljavanja među mladima i ekonomski razvoj Grada Splita. On će se ostvariti u realizaciji razvojnog programa Split – mjesto dodira sporta i kulture i rezultirat će novom turističkom ponudom i radnim mjestima. Izradit će se na splitskom Ekonomskom fakultetu uz mentorstvo dr. sc. Ivane Bilić. Split bi trebao dobiti prijedloge nove turističke ponude i rute vezane uz ovaj aspekt kulturnog turizma te educirane mlade ljude koji će znati prezentirati i povijest Splita dočaravanjem emocija povezanih sa Hajdukom. Treći je Živimo Hajduk – program mentorstva u okviru Kineziološkog fakulteta koji će doprinijeti povećanoj tjelesnoj aktivnosti primarno kod mladih, ali i ostalih građana Splita te povećanom broju stručnih volontera u sportu tako što će se organizirati događanja povezana s hajdučkom zajednicom. Pod vodstvom doc. dr. sc. Marka Ercega će se izraditi programi kako bi se doprinijelo povećanoj tjelesnoj aktivnosti kod mladih i ostalih građana Splita te Hajdučki turniri u partnerstvu s nekoliko škola, namijenjeni djeci iz od 5-8 razreda osnovne škole. Potom aktivnosti informiranja, educiranja, promocije i provedba škole višestranog razvoja namijenjenih djeci od 6.–10. godine, koja omogućuje svestrani razvoj psihofizičkih sposobnosti i osobina te Hajdučki festival - aktivnost koja podrazumijeva promociju sporta za sve građane.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba