index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Poljski Rzeszow od danas grad prijatelj Splita

Sporazum o uspostavljanju prijateljstva između Splita i poljskog grada Rzeszowa potpisali su danas na svečanoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici u Rzeszowu zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović i gradonačelnik Rzeszowa Tadeusz Ferenc.

2018_05_15_rzeszow1.jpg Ovaj poljski grad tako je postao šesnaesti prijatelj Splita, prvi u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. 
Potpisivanju sporazuma prethodile su prezentacije dvaju gradova koje je u ime domaćina održao zamjenik gradonačelnika Stanislaw Sienko, a ispred splitske delegacije savjetnik gradonačelnika Krešimir Budiša.
Zamjenica Hrgović rekla je kako Rzeszow predstavlja vrijedan primjer na koji je način moguće razvijati se u okviru Europske Unije. „U proteklih 10 godina zahvaljujući brojnim projektima Rzeszow je uspio napraviti veliki iskorak u infrastrukturnom smislu, provući strane investitore, povećati zaposlenost i privući nove stanovnike na način da je prosječna dob građana 39 godina. Povijesne veze s Poljskom, turistička usmjerenost prema Hrvatskoj kao i zajednički interes za razvoj IT i drugih tehnologija čini ovo prijateljstvo gradova pečatom daljnje suradnje i primjene primjera dobre prakse za razvoj na znanstvenom, kulturnom, turističkom i tehnološkom planu“ rekla je Hrgović. 
2018_05_15_rzeszow2.jpg„Ovo je tek početak naše suradnje. Radujemo se budućem povezivanju gradova. Neke stvari ćemo rado prenijeti u naš grad. Vaša povijest je puno duža od naše i puna je lijepih trenutaka. Najveće blago našeg grada su visoka učilišta jer mladi ljudi onda ostaju u Rzeszowu i osnivaju obitelji. Radujemo se suradnji na tom i svakom drugom polju. Ali najviše vam zavidimo na moru“, istaknuo je gradonačelnik Ferenc.
Uz gradonačelnika Ferenca i zamjenika Sienka domaćini u Rzeszowu bili su i predsjednik Gradskog vijeća Andrezej Dec, potpredsjenik Konrad Fijolek, pročelnica za financije Janina Filipek te prorektori Grzegorz Budzik i Grzegorz Slusarz.Nakon potpisivanja Sporazuma delegacija Grada Splita, koju uz zamjenicu gradonačelnika Jelenu Hrgović i savjetnika Krešimira Budišu čine i direktorica splitske razvojne agencije RaST Antonija Eremut Erceg i viši savjetnik iz Ureda Grada Nikola Aleksić, obišla je tehničke inovacije u Rzeszowu među kojima je prometni kontrolni centar, gradsko prometno poduzeće, podzemnu turističku rutu, kulturne znamenitost te pješački nathodnik u obliku kružnog toka.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba