index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

U kinu Karaman otvoreni Dani izraelskog filma

Projekcijom komedije “Kretanje pod ručnom“ sinoć su u splitskom kinu Karaman započeli Dani izraelskog filma. Manifestaciju su otvorili veleposlanica Države Izrael Zina Kalay Kleitman, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban.

2018_05_09_dif1.jpg „Ovo je drugo izdanje jednog iznimnog kulturnog događaja od kojeg možemo puno toga naučiti. Naša Županija radi tako intenzivno s veleposlanstvom Izraela, ja to kao gradonačelnik grada moram promatrati s malom ljubomorom, ali i poticajem da krenemo u sličnom pravcu“, rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u uvodnom obraćanju i ovu manifestaciju posvetio velikom Splićaninu Vidu Morpurgu čija je 180-ta obljetnica rođenja bila prije dva dana, upravo na blagdan sv. Dujma.
„Taj čovjek je donosio pismenost, svoj trud, novac i volju uložio u izdavaštvo na hrvatskom jeziku. To je čovjek koji je naš grad upisao u svjetsku kartu gradova koji imaju knjižare. Posvetimo ovu večer i iduće dane njemu, podučimo svoju djecu takvim velikanima i budimo sretni što su takvi ljudi obogatili naš grad i što su dio njegova identiteta.“, kazao je uz napomenu da nam to može biti pouka za ono s čime ćemo se suočavati idućih godina i desetljeća, da budemo otvoren grad, spreman za primanje onih “drugih“ koji su ga odabrali za život, rad i podizanje svoje djece. „Jer, Split je to oduvijek bio, otvorena srca primao sve one koji su ga htjeli zavoljeti. Dopustimo im da ga zavole. Je li ova večer u svrhu toga? Ja sam siguran da je, promičite i ponavljajte ove misli, jer tako se gradi i voli grad.“, istaknuo je gradonačelnik Krstulović Opara.
2018_05_09_dif2.jpg„Ovakav kulturni događaj je od velike važnosti za ljude koji ne mogu vidjeti pravi Izrael, odnosno pravi život u Izraelu, nego samo ovise o slikama na TV-u i različitim interpretacijama. Preko ovih filmova ćete moći vidjeti pravi život, stvarne situacije, prave ljude, prave obitelji s kojima ćete se moći identificirati, ne samo ono kako je opisano ili interpretiramo u medijima. Počinjemo s komedijom da vas ubacimo u raspoloženje jer nemamo samo drame i tragedije.“, kazala je veleposlanica Zina KalayKleitman i pozvala publiku u fantastično povijesno kino “Karaman“.
Splitsko–dalmatinski župan Blaženko Boban nastupio je i u ulozi izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, izražavajući nadu da će i dogodine biti organiziran tjedan izraelskog filma kod nas, ali i da će hrvatska kinematografija biti predstavljena u Izraelu.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba