index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Obilježena 73. obljetnica formiranja prve Narodne vlade  Federalne Hrvatske

Polaganjem vijenaca na Spomen ploču u atriju Stare gradske vijećnice i prigodnim programom  ispred nje u organizaciji splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, a pod pokroviteljstvom Vlade RH i Grada Splita, obilježena je 73. obljetnica prve Narodne vlade Federalne Hrvatske.

2018_04_14_pfvh1.jpg „Suđeno je da naša nova vlada nastane usred proljeća u Dalmaciji koja je kolijevka hrvatske državne ideje i  hrvatske kulture, u gradu Splitu, što je drevno vrijeme osjetio, a i vidio hrvatske kraljeve koji su se u obližnjem Solinu krunili, u gradu Splitu koji se uvijek opirao okupatorima i pokazao smjelost i odvažnost u najtežim časovima našeg narodnog ustanka“, izvatkom iz govora hrvatskog pjesnika i književnika Vladimira Nazora, prisjetio se u svom prigodnom obraćanju potpredsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Pijero Barnović podsjetivši da je Vlada Republike Hrvatske pravni slijednik povijesnog formiranja Prve hrvatske narodne vlade – Vlade Federalne Hrvatske.
„Zadovoljstvo mi je biti danas s vama na ovoj 73. obljetnici koja obilježava  jedan povijesni trenutak na karti Splita, ali i naše domovine, zadovoljstvo mi je što je Split ponosan na svoju povijest, što 2018_04_14_pfvh2.jpgpamti trenutke i gleda naprijed.“, kazala je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović koja je tom prigodom podijelila svoja iskustva s nedavnog posjeta Sloveniji i Slovačkoj gdje većina ljudi na spomen Splita misli na jednog ponosnog i prkosnog Splićanina koji ima žilu kucavicu za grad i domovinu. Prema njenim riječima jedan od takvih je i naš gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji također izriče svoje pozdrave i čestitke u prigodi 73. obljetnice i koji poziva u grad Split 4. svibnja Vladu Republike Hrvatske.
Prigodna obraćanja na današnjoj svečanosti imali su Tomislav Đonlić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti u ime Splitsko-dalmatinske Županije, Juraj Krstulović predsjednik Koordinacije zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije u ime Saveza antifašističkih boraca RH, Miodrag Mišković, predsjednik Sekcije mladih antifašista i zamjenik župana, Luka Brčić u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića. Program obilježavanja 73. obljetnice formiranja prve Narodne vlade  Federalne Hrvatske svojim su nastupom upotpunili klapa Ježinac i mladi glumci Petar Sekelez i Vid Čaleta prigodnim igrokazom o Vladimiru Nazoru. Svečanost je završila polaganjem vijenaca izaslanstava Vlade RH, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Udruge antifašista i antifašističkih boraca, SRP-a i Društva „ Josip Broz Tito“.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba