index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Grad i Županija u posjetu Košicama

Od 9. do 11. travnja 2018. zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i savjetnik gradonačelnika Dragan Brtan borave u Košicama u Slovačkoj u sklopu posjeta izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije.

2018_04_11_Košice C.jpg Danas će se delegacija sastati  sa zamjenikom grada Košice Martinom Petruškom, koji obavlja funkciju gradonačelnika te će obići kulturne znamenitosti Košica, Europske prijestolnice kulture 2013. godine.
U sastavu delegacije su župan Blaženko Boban, dekan FESB-a Sven Gotovac, direktorica HGK Vesna Fridl,  počasni konzul Slovačke u Splitu Goran Morović i drugi predstavnici Grada, Županije, HGK i Sveučilišta. U Košicama borave i  predstavnici splitskih tvrtki Split parking, Stranica (Locastic), Statim, Agentura AZ, Amber IT solutions i drugi. U pratnji delegacije je i veleposlanik Republike Slovačke u Hrvatskoj NJ.E. Juraj Priputen te Veleposlanik Hrvatske u Slovačkoj NJ.E. Aleksandar Heina sa suradnicima.

Prvog dana posjete u  jutarnjim je satima svečano otvoren Slovačko-hrvatski inovacijski forum kojeg je otvorio domaćin župan košički Rastislav Trnka te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a potom su uslijedile prezentacije slovačkih i hrvatskih gospodarskih, tehnoloških i razvojnih mogućnosti. U razvojnom smislu Košice su prepoznatljive po uzletu koji se dogodio proteklih 10 godina povlačenjem sredstava iz EU fondova i povezivanja javnog i privatnog sektora, posebno na području automobilske industrije i razvoja IT sektora. Rezultat svega je zaustavljanje iseljavanja mladih te otvaranje tržišta rada za IT industriju u Košičkoj IT dolini. Predstavljene su prakse i mogućnosti suradnje.

Tijekom prvoga dana delegacija predvođena županom Bobanom i zamjenicom Hrgović se sastala s predsjednikom Košičkog samoupravnog kraja Rastislavom Trnkom i njegovim suradnicima, a naglasak je bio na povezivanju tvrtki i javnih institucija na gospodarskom planu, posebno na području automobilske, brodograđevne i IT industrije. Splitsko dalmatinski župan je najprije iskazao zadovoljstvo Slovačkim turistima kojih godišnje preko 120 tisuća posjeti našu županiju, ali i javnim sektorom (liječničkim i policijskim timovima) s kojima surađuje na osiguranju sigurnosti svih građana i turista.

2018_04_11_Košice A.jpgPoseban interes privukao mu je projekt Smart region kojim su Košice povezale obrazovanje (već od najranije dobi), tvrtke, fakultete i javni sektor, jednako kao što je Splitsko-dalmatinska županija pokrenula razvoj aktivnosti i ljudskih resursa za dugoročni rast IT sektora. Župan Boban je govorio i o razmjeni novih tehnologija na području razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava, a zamjenica gradonačelnika Hrgović o unaprjeđenju sustava skrbi osoba treće životne dobi što je u Slovačkoj prepoznato kao područje srebrne ekonomije, ali i uzajamnoj međusobnoj suradnji na razvoju kulturnog turizma te ranih programa informatike od predškolske dobi što Grad i Županija već prepoznaju u projektima podrške razvoju tehničke kulture i robotike te u centrima izvrsnosti, a što je nužno dalje razvijati.

Prvoga dana delegacija je posjetila i Sveučilišni naučni park “Technicom” za inovativne aplikacije, Sveučilišni istraživački centar progresivnih materijala i tehnologija za sadašnje i buduće aplikacije “Promatech” s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja međusobne suradnje, čime su ostvareni prvi koraci za daljnju suradnju.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba