index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Gradonačelnik s Predsjednicom Republike na konferenciji „Gospodarenje vodama u Hrvatskoj“

U Splitu je danas otvorena konferencija „Gospodarenje vodama u Hrvatskoj“, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

2018_03_29_Hot_Radison G.jpg Otvaranju konferencije, čiji je organizator dnevnik „Slobodna Dalmacija“, uz druge uzvanike te brojne stručnjake, prisustvovao je i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

„Gospodarenje i upravljanje vodama je ekološko, gospodarsko pa i sigurnosno, u jednoj riječi životno pitanje. „Slobodna Dalmacija“, koja pokriva područje u kojem je lako uočiti svu problematiku upravljanja i gospodarenja vodama, je to razumjela“, kazao je Jadran Kapor, glavni urednik novine, objašnjavajući motivaciju za organiziranje ove konferencije.

Podsjećajući da je pitka voda u dovoljnim količinama strateški resurs svake države, predsjednica je istakla kako većina građana Hrvatske ima povlasticu da može piti zdravstveno ispravnu vodu. „Mnoge zemlje bi dale bogatstvo da imaju vodno blago koje mi imamo. Stoga je pravo na dostupnost pitke vode, na čist zrak, more i dom, vrednota koja zaslužuje jednaku razinu zaštite kao i druga temeljna ljudska prava i slobode“, kazala je predsjednica napominjući da je Hrvatska po zalihama i dostupnosti pitke vode među prvima u svijetu, što rezultira geopolitičkom atraktivnošću. „To nam nalaže čuvanje suverenosti nad izvorima pitke vode i odgovorno raspolaganje kako bismo to blago sačuvali za buduće generacije“, naglasila je predsjednica, upitavši kako raspolažemo i gospodarimo svojim vodama i jesmo li svoje vodno blago optimalno gospodarski vrednovali i svim građanima osigurali podjednaku dostupnost pitke vode. U tom smislu je ocijenila neprihvatljivim i neshvatljivim da bilo tko u 21. stoljeću u Hrvatskoj nema osiguran priključak na zdravstveno ispravnu vodu te da Republika Hrvatska ne smije dopustiti da građani Splita i Dalmacije, kao i njihovi gosti trpe nestašice pitke vode, ili strepe za njihovu kvalitetu. „Znam da se gradonačelnik Krstulović Opara, usporedo s rješavanjem velikih gradskih problema, kao što su Žnjan i Karepovac, primio rješavanja i toga pitanja. Na njega je zajedno sa županom i gradonačelnicima Solina, Kaštela i Trogira upozorio Vladu RH, zatraživši da se uklone zapreke realizaciji projekta poboljšanja sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, vrijednog 2,2 milijarde kuna. Podržavam to pismo i apeliram na nadležna ministarstva da dovrše pripremu projekta i tako omoguće početak njegove provedbe i konačne realizacije“, rekla je, između ostalog, predsjednica Grabar Kitarović, dodavši da se problematika voda mora rješavati sustavno te da se politika mora osloniti na hrvatsku pamet i iskustvo, kao i na dobre primjere iz vani.

2018_03_29_Hot_Radison D.jpgUpravo govoreći o projektu poboljšanja vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda gradonačelnik Krstulović Opara je kazao kako se svi bave Pelješkim mostom vrijednim dvije milijarde, bombarderima vrijednim tri milijarde, a projektom kojeg provode Eko kaštelanski zaljev i splitski vodovod, čija realizacija se očekuje u idućih godinu dana i koji vrijedi dvije milijarde kuna, bavi se vrlo malo ljudi. „Zato mi je drago da se okupio ovako ugledan skup da raspravi o značajnom problemu koji tišti hrvatski jug, moj grad i aglomeraciju koju predstavljam. Odavno smo napustili čatrnje i bunare, ali je odnos prema vodi slično loš kao i prema okolišu. Kao trebali bi, morali bi, očekujemo da će netko… Neće nitko to napraviti. 2018_03_29_Hot_Radison H.jpgTo ćemo mi napraviti. Pojavio se novi naraštaj političara neće vam pričati o općim mjestima, o povijesti i Dioklecijanovom vodovodu, nego izravno i otvoreno. Aktivirati ono na čemu smo zadnjih mjeseci postigli kvalitetne rezultate – aktiviranje svih resursa. Neki dan smo se sa županom našli gradonačelnici Kaštela, Solina, Trogira i ja te uputili pismo u kojem smo ukazujući na zapinjanje u procesu odlučivanja prilikom aktiviranja projekta vrijednog 2,1 milijardu kuna, čijom realizacijom moramo omogućiti kvalitetno gospodarenje vodom, otpadnim vodama i pročistačima. To je naša dužnost i temelj za razvoj ne samo turizma, nego i za razvoj života i ostanak ljudi u ovom Misiru kojeg imamo, ali se prema njemu tako ne odnosimo. Dakle, aktiviranje resursa, a u ovom slučaju, ako hoćete i vertikale vlasti. Jer, niti bismo Karepovac pokrenuli, niti bismo Žnjan uredili da nismo povukli cijeli sustav odlučivanja i odgovornosti svih koji participiraju u važnim poslovima. 2018_03_29_Hot_Radison F.jpgTako će biti i sa vodama“, kazao je splitski gradonačelnik, izrazivši uvjerenje da će uspjeh konferencije skrenuti pozornost svima koji u lancu odlučivanja poduzimaju potrebne korake i da će preuzete obaveze prema građanima biti u potpunosti ispunjene.

Okupljenima su se obratili i ministar zaštite okoliša i energetike, Tomislav Ćorić te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba