index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Otvoren Počasni konzulat Rumunjske u Splitu

Prigodnom svečanošću u Splitu je danas otvoren Počasni konzulat Rumunjske. Konzulat je smješten u Ulici kneza Višeslava na broju 14, a za počasnog konzula je imenovan privrednik Stjepan Roglić.

2018_03_Konzulat_F.jpg O značaju otvaranja ovog konzulata uvjerljivo svjedoči i činjenica da su njegovo otvaranje, uz domaće dužnosnike, uveličali ministar vanjskih poslova Rumunjske Teodor Meleşcanu, potom veleposlanici Rumunjske u Hrvatskoj Constantin-Mihail Grigorie te Hrvatske u Rumunjskoj Davor Vidiš. Također, Ivica Glasnović, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova RH, potom zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i župan Blaženko Boban, kao i članovi konzularnog zbora u Splitu te mnogi drugi uglednici grada i županije.

2018_03_08_Konzulat 06.jpgNovi konzul je u svom obraćanju izrazio zahvalnost na ukazanom povjerenju da na položaju konzula bude poveznica između Rumunjske i Hrvatske. On se zahvalio i hrvatskim vlastima koje su odobrile njegovo imenovanje na taj častan i važan položaj, kao i predstavnicima lokalnih vlasti koje su „objeručke prihvatili ideju da se otvori konzulat i koje su dale podršku nastojanjima u njegovom otvaranju“, rekao je konzul Roglić. Pritom je naglasio kako će zajednica rumunjskih državljana u Splitu i okolici, kao i sve veći broj rumunjskih turista, koji Split i otoke odabiru za odredite svog odmora, imati prijatelja u počasnom konzulu u brzini i kvaliteti pružanja usluga.

2018_03_08_Konzulat A.jpgČestitajući svima na otvaranju konzulata, zamjenica Hrgović je izrazila i zahvalnost jer je za sjedište konzulata u Dalmaciji i na jugu Hrvatske izabran Split. „Vjerujem da će otvaranjem konzulata suradnja u Splitu i županiji biti pojačana i da će to uskoro postati vidljivo. Već ste se u pripremnom periodu otvaranja konzulata mogli uvjeriti kako imate našu punu podršku i otvorena vrata za suradnju“, kazala je zamjenica Hrgović.

Izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju konzulata te zahvalnost novoimenovanom konzulu što se prihvatio te odgovorne dužnosti ministar Meleşcanu je zahvalio i hrvatskom MVEP-u i lokalnim vlastima na podršci danoj u aktivnostima oko otvaranja predstavništva. „Lijepo je osjećati se kao kod kuće, a tako daleko od svoje zemlje. Otvaranje konzulata je dokaz vrlo ambicioznih pomaka koji se događaju u razvoju bilateralnih odnosa naših zemalja. Mimo službenih sastanaka sa hrvatskom ministricom vanjskih poslova te ostalih susreta sa visokim dužnosnicima u Hrvatskoj, najvažnije je razvijanje međuljudskih odnosa između dva društva, a tu najveći dio zadaće pripada konzulatu. Počasni konzulat je dokaz pojačanog interesa Rumunja na području poslovnih odnosa, kulture i turizma, a to odražava i povećani interes Hrvatske za Rumunjsku. Imamo važnu poveznicu između naših zemalja. To je hrvatska zajednica u Rumunjskoj i rumunjskim jezikom govoreće zajednice u Hrvatskoj, a kojih ima podosta. Te zajednice su solidna i stalna baza koju imamo za razvijanje naših odnosa. Otvaranje ovog konzulata je i dokaz naše želje da diplomatski i svaki drugi odnos sa Hrvatskom učinimo privilegiranim“, rekao je ministar Meleşcanu.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba