index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Maketa monumentalne fontane izložena u atriju Gradske uprave

U atriju Gradske uprave izložena je maketa monumentalne fontane, koja je na zapadnom dijelu splitske Rive, danas Trg Franje Tuđmana, stajala do 1947. godine.

2018_02_14_Fontana_2.jpg Maketa je postavljena u atriju temeljem Ugovora o njenom privremenom čuvanju između splitskog Društva prijatelja kulturne baštine, kao investitora njene izrade i vlasnika, te Grada Splita, kojeg su 5. veljače potpisali zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i potpredsjednica Društva, Snježana Kuvačić.

2018_02_14_Fontana_1.jpg„Fontana je nedvojbeno dio identiteta grada Splita, neovisno o njenoj umjetničkoj vrijednosti. S obzirom na to logično je da njena maketa bude u atriju Gradske uprave – mjestu koje je otvoreno za sve građane. Riječ je o jednom od glavnih punktova u gradu tako da mi je i drago što će građani i posjetitelji Splita moći vidjeti jedan izgubljeni biljeg identiteta našeg grada. Nju će se ovdje čuvati u nadi da će doći vrijeme kada će se prostor na kojem je ona bila oplemeniti kako je i bilo zamišljeno“, kazao je splitski gradonačelnik, Andro Krstulović Opara.

„Maketa u trodimenzionalnom smislu podsjeća na fontanu koja je sagrađena 1880. Od posebnog je značaja za Split, jer je grad tada, nakon 1500 godina, ponovo dobio vodu. Izgrađena je kao spomenik vodi i jedino tako ju treba shvatiti. Izgradnja je zasluga svih građana i tadašnjeg gradonačelnika, jer je svaka splitska obitelj za to dala doprinos, uz prethodnu obnovu Dioklecijanovog vodovoda. 2018_02_14_Fontana_3).jpgOd tada je Split zakoračio u civilizacijske tokove Europe. Ona upotpunjuje „historicistički sklop“, kojeg čine Deškovićeva palača, Prokurative i u sredini fontana. Bez nje je taj prostor krnj“, kazao je  Ante Tukić. Maketu je izradio  Dimitrij Barba iz Betera pokraj Jastrebarskog. Bila je na uvidu građanima u svibnju 2010. godine, radi upoznavanja mlađih generacija s izgledom srušenog izvornika. Ugovorom je utvrđeno da se pod terminom „vrijeme privremenog čuvanja“ smatra vrijeme do pronalaska trajnog rješenja smještaja i prezentacije makete na adekvatnoj lokaciji.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba