index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Sustipan /4/

Davatelji krvi Kluba uprave i samouprave Split darovali 51 dozu krvi

U prvoj ovogodišnjoj akciji članovi Kluba dobrovoljnih davatelja krvi samouprave i uprave Split danas su darovali 51 dozu krvi. Riječ je o klubu koji okuplja zaposlenike Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

2018_DDK 02.jpg Akciji, održanoj u prostorijama Županije Splitsko-dalmatinske (Domovinskog rata 2) odazvalo se 67 davatelja, a troje njih je darivalo krv po prvi put.

Klub, kojeg vodi Ante Nakić iz splitske Gradske uprave, djeluje od 1974. godine i jedan je od najboljih, ne samo u Splitu, nego i u Republici Hrvatskoj.

Akcije se organiziraju naizmjenično jednom u prostorijama Županije, a jednom u prostorijama splitske Gradske uprave. U tri akcije godišnje dobrovoljni davatelji Kluba uprave i samouprave u prosjeku prikupe oko 100 litara krvi.

Davanje krvi je plemenito djelo svakog darivatelja. Svaka sakupljena kap te tekućine je spas osobi koja je teško bolesna ili je doživjela nesreću. Krv je lijek za kojeg medicina i znanost još nisu uspjeli pronaći zamjenu. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca. Dobrovoljno davanje krvi nije štetno za zdravlje, jer zdrav organizam uvijek ima dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Prilikom svakog davanja krvi, davatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira razinu željeza u krvi. Određuje se i pripadnost krvnoj grupi, a krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis.

U Republici Hrvatskoj dobrovoljni darivatelji krvi, sukladno zakonu, imaju pravo na plaćeni dopust (1 slobodan dan) koji se ostvaruje tijekom kalendarske godine sukladno radnim obavezama. Za dobrovoljne darivatelje krvi koji su osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i to za muškarce koji su krv darovali više od 35 puta (minimalno 36) i žene koje su darovale krv više od 25 puta (minimalno 26), sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi HZZO osiguravaju se u državnom proračunu. U Splitu gradski prijevoznik Promet osigurava besplatnu pokaznu kartu za prvu zonu darivateljicama za 20 i darivateljima za 40 darivanja. 2018_DDK 01.jpgU KBC-u Split darivatelji, koji su krv darovali od 5 do 9 puta, a da od posljednjeg darivanja nije prošlo više od godinu dana, imaju pravo na pregled liječnika specijalista isti dan ili najkasnije u roku od tjedan dana te na upis za dijagnostičke pretrage u roku od 15 dana, odnosno ako se radi o pretragama s 'liste čekanja', u roku od mjesec dana. U KBC-u Split darivatelji, koji su krv darovali 10 i više puta navedene pretrage imaju trajno, bez obzira na to kada su posljednji put darovali krv.

Nova akcija darivanja krvi članova Kluba predviđena je u lipnju, u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi koji se obilježava svake godine 14. lipnja.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba