index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Tomića stina

Povjerenje u struku je vraćeno, sanacija nema alternativu, ugroza za zdravlje ljudi ne postoji

„Vraćanje povjerenja u struku, u postupak sanacije i umirivanje građana glavni su ciljevi današnjeg susreta s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem i njegovim suradnicima te ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom“

2018_02_08_Karepovac E.jpg zaključio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara nakon radnog sastanka kojem su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov, šefovi klubova u gradskom vijeću te gradski vijećnici, zamjenik gradonačelnika Nino Vela, direktor Čistoće Miroslav Delić i izvođači radova na sanaciji.

2018_02_08_Karepovac A.jpg„Karepovac je najveće nesanirano odlagalište u Hrvatskoj, sanacija nema alternativu. Ovo je ulaganje u budućnost grada Splita i Splitsko –dalmatinske županije. Inspekcijski nadzor koji je napravljen potvrdio je da projekt mora ići dalje, uz primjenu novih mjera za smanjenje neugodnog mirisa. Plohe na odlagalištu koje se saniraju s jedne strane će se prekrivati, a druge strane tretirati kemikalijama koje će smanjiti intenzitet mirisa. S tim se krenulo već danas. Otklonili smo sumnje u ovaj proces, radovi idu izvrsnom dinamikom, uz produženje radova u večernjim satima do sezone je planiran završetak ove prve, najosjetljivije faze“ rekao je ministar Tomislav Ćorić te dodao kako je stav Ministarstva da se mjere svi standardni plinovi, da je to dovoljno te da nikako nema ugroze za zdravlje građana.

2018_02_08_Karepovac F.jpgRavnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako je interes javnog zdravstva zdravlje ljudi, a da je sanacija proces kojim će se spriječiti ugroza zdravlja. „Izvještaji pokazuju da nema ugroze, ako su svi glavni staklenički plinovi unutar granica, to je dobar pokazatelj da su i ostali također. Granične vrijednosti postavljene su da štite najosjetljiviju populaciju na duže vrijeme. Sanacija se treba nastaviti, a na investitoru je da osigura sigurnost građana“ rekao je Capak i obrazložio kako je za plinove koji smrde granica da ih se osjeti daleko ispod granice koja bi ugrozila zdravlje ljudi.

2018_02_08_Karepovac D.jpgVijećnici gradskog vijeća također su se složili kako sanacija nema alternativu, a na pitanje većeg broja mjernih postaja oko odlagališta Karepovac, načelnica Sektora zaštite okoliša iz Fonda za zaštitu okoliša Aleksandra Čilić rekla je kako Fond financira rad državne mreže za praćenje kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj te je u tijeku financiranje novog projekta iz operativnog programa te modernizacija državne mreže gdje se radi proširenje postojeće mreže. „Same lokacije novih mrežnih postaja za praćenje kvalitete zraka su propisane dokumentima na temelju kojih su ta sredstva odobrena. Dakle, ne može ići mjerna stanica bilo gdje, nego točno tamo gdje struka odredi, uzimajući u obzir ruže vjetrova, klimu i ostale različite utjecaje pa se onda postavljaju mjerne postaje“ zaključila je Čilić.

 

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba