index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.
ožujak
travanj
svibanj
lipanj
srpanj
kolovoz
rujan
listopad
studeni
prosinacmain_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Odabrana idejna rješenja spomenika splitskim velikanima

Spomenik Miljenku Smoji radit će se prema idejnom rješenju Aleksandra ...

2009_11_23_kipovi_B.jpg... Guberine, spomenik Markantunu de Dominisu prema idejnom rješenju Slavomira Drinkovića i koautorice Gordane Drinković, spomenik don Mihovilu Pavlinoviću prema idejnom rješenju Viktora Popovića i Ane Grgić, a spomenik sv. Jeronimu Dalmatincu prema idejnom rješenju Nikole Vrljića, priopćio je gradonačelnik Splita Željko Kerum na današnjoj konferenciji za novinare odluku Povjerenstva za pripremu i provedbu natječaja za odabire idejnih rješenja za postavljanje spomenika u Gradu Splitu. Gradonačelnik je najavio da bi se s realizacijom spomenika moglo početi iduće godine budući da za neke od odabranih radova neće trebati velika proračunska sredstva dok će postavljanje nekih spomenika zahtijevati veće intervencije u prostoru što podrazumijeva i duže  razdoblje realizacije kao i izdvajanje veće sume novca. Spomenik Smoji postavit će se na Matejušci, don Mihovilu Pavlinoviću na trgu na Bačvicama koji nosi njegovo ime, spomenik De Dominisu bit će postavljen ispred zgrade FESB-a, dok će spomenik sv. Jeronimu biti postavljen u krugu Kampusa na Visokoj.


Na natječaje za idejna rješenja ovih četiriju spomenika, što su raspisani u lipnju temeljem odluke bivšeg Gradskog poglavarstva iz svibnja 2009. godine, stiglo je 50-ak radova. Idejna rješenja je pregledao Ocjenivački sud koji je djelovao u sastavu gradonačelnik Željko Kerum kao predsjednik, Joško Belamarić, Jakša Fiamengo (za spomenik Smoji), Feđa Klarić, Robert Plejić, Edo Šegvić, Gorki Žuvela te don Drago Šimundža (za preostala tri spomenika), a u raspravi su aktivno sudjelovale i konzultantice predsjednika Ocjenjivačkog suda dogradonačelnica Anđelka Visković i savjetnica gradonačelnika za prosvjetu i kulturu Nansi Ivanišević.

2009_11_23_kipovi_A.jpgNatječaji su bili državni, javni, otvoreni, pozivni, anonimni u jednom stupnju. Na natječaj za spomenik Miljenku Smoji pozvani su bili Kažimir Hraste, Matko Mijić i Nikola Vrlić, na natječaj za spomenik sv. Jeronimu pozvani su Kuzma Kovačić, Silvio Vujčić i Vlasta Žanić dok su na natječaj za spomenik don Mihovilu Pavlinoviću pozvani Peruško Bogdanić, Siniša Majkus i Viktor Popović, a za spomenik Markantunu De Dominisu pozvani su Slavomir Drinković, Goran Petercol i Damir Sokić. Autorima prvonagrađenih radova pripast će naknada od 50 tisuća kuna, drugonagrađenih 30 tisuća kuna, a autorima radova koji su osvojili treće mjesto 20 tisuća kuna. Svi pozvani autori bit će obeštećeni s iznosom od 15 tisuća kuna.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba