index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Riva_3

Usvojen  proračun Grada Splita za 2018. godinu

Splitski gradski vijećnici večeras su na 5. sjednici  većinom glasova usvojili gradski proračun za 2018. godinu u ukupnom iznosu od 1,025 milijardi kuna.

2017_12_06_GV_Proračun 01.jpg Gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako  novi proračun predstavlja izlazak grada iz stanja stagnacije, te je to dokument hrabrog iskoraka Splita koji, kako je naglasio, mora uhvatiti vlak razvoja kojim se voze drugi gradovi.
„Vremena za čekanje više nemamo. Ovo je ambiciozan, hrabar, uravnotežen i investicijski dokument. Nemamo drugog puta nego krenuti ovom autocestom.  Ovo nije proračun jedne gradske uprave nego svih građana grada Splita“, poručio je Krstulović Opara.  Savjetnik gradonačelnika Dragan Brtan iznio je neke od  glavnih smjernica proračunske politike grada za razdoblje 2018. - 2020.; izgradnja novih parkirnih mjesta i garaža, sanacija Karepovca, dovršetak Vukovarske i Bračke ulice, izgradnja prometnica u istočnim dijelovima grada, nove školske dvorane i dječja igrališta, revitalizacija stare gradske jezgre, pokretanje projekta “ Smart city“, nabava novih autobusa za „Promet“, izgradnja nove sportske infrastrukture…Također,  večeras je usvojen  i Prijedlog odluke o izvršavanju proračuna za 2018., te Prijedlog odluke o unutarnjem ustrojstvu Gradske uprave.

2017_12_06_GV_Proračun 04.jpgPrije rasprave o proračunu vijećnici su većinom glasova usvojili Prijedlog programa održavanja uređenoga građevinskog zemljišta za 2018. godinu s projekcijama za 2019. i 2020., Prijedlog programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020. Izglasani su i Prijedlog programa socijalne skrbi i zdravstvene zaštite Grada Splita za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020. , Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Splita za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020.  (uz amandman HNS-a), potom  Prijedlog programa javnih potreba u obrazovanju i tehničkoj kulturi Grada Splita za 2018. i projekcijama za 2019. i 2020., te  Prijedlog programa javnih potreba u športu Grada Splita za 2018. Također, izglasane su i stavke programa javnih potreba u kulturi Grada Splita za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020., programa suradnje s braniteljima i braniteljskim udrugama za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020., te je danas prvi put jednoglasno usvojen  program javnih potreba za obavljanje djelatnosti stanice Hrvatske gorske službe spašavanja na području Grada Splita za 2018.

Sjednica  Gradskog vijeća započela je jutros  minutom šutnje za preminulog generala Slobodana Praljka, pri čemu su vijećnici stranke Pametno nakratko napustili  vijećnicu.

2017_12_06_GV_Jure Bučević.jpgPredsjednica Mandatne komisije Marija Čizmić (HDZ) izvijestila je kako je mandat u mirovanje stavio Saša Franjkić (HGS) koji odlazi na mjesto direktora gradske tvrtke „Parkovi i nasadi“, te da umjesto njega u Vijeće ulazi Jure Bučević (HGS). Gradonačelnik Krstulović Opara dao je vijećnicima informaciju o realizaciji projekta uređenja Žnjanskog platoa uz „power point“ prezentaciju pri čemu je izrazio zahvalnost potpredsjedniku Vlade RH i ministru graditeljstva Predragu Štromaru i županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu  na dosadašnjoj podršci i kvalitetnoj suradnji. Gradonačelnik je izvijestio da je projektni natječaj za uređenje Žnjana, te kontaktnih zona Trstenička uvala i Duilovo, objavljen 27. studenog 2017. godine u Narodnim novinama. Krstulović Opara naveo je kako je natječaj raspisan po svim pravilima Hrvatske komore arhitekata, te da se Grad Split po prvi puta pojavljuje u ulozi raspisivača i provoditelja natječaja. Vijećnicima je izložen hodogram aktivnosti uređenja Žnjanskog platoa koji će rezultirati početkom 2019. kada će se pristupiti izradi projekta i ishođenju dozvola za gradnju, te izabrati izvođača radova. Prethodno će se u veljači 2018. dodijeliti koncesijska odobrenja za tekuću godinu, a nakon toga u mjesecu svibnju slijedi početak korištenja privremenih modula koji će uskoro biti prezentirani zainteresiranoj javnosti. Nakon što ih je upoznao sa sastavom Ocjenjivačkog suda za provedbu natječaja,  gradonačelnik je vijećnike informirao  i o rezultatima ankete (provedene preko web stranica Grada Splita) na kojoj su se  građani mahom izjasnili za rekreacijske, sportske i kulturne sadržaje na budućem Žnjanskom platou.

Na prijedlog Ante Čikotića (MOST) da se stanovnicima oko Karepovca, a za vrijeme trajanja sanacije odlagališta, pruži financijska nadoknada gradonačelnik  se očitovao da je prethodno potrebna procjena financijskih sredstava za provođenje takvog akta. Gradonačelnik je također istaknuo da u prijedlogu vijećnika MOST-a nema važnih stavki poput visine financijske naknade i brojke građana kojima bi se naknada dodijelila, a nije podnesen ni amandman na proračun. Gradonačelnik je pozvao da se prijedlog bolje i detaljnije pripremi  te da će ga rado razmotriti.

Na upit Sanija Mardešića (Pametno) postoji li  namjera  kupnje  mobilne stanice za mjerenje supstanci zraka na Karepovcu, zamjenik gradonačelnika Nino Vela  odgovorio je kako se u procesu sanacije odlagališta kemijsko-biološka mjerenja redovno provode, te da osim neugodnih mirisa nema opasnih parametara zraka koji mogu ugroziti zdravlje građana i okoliš.  Juru Bučevića HGS) zanimalo je kakva je trenutna situacija sa štekatima, posebno onima u staroj gradskoj jezgri. Gradonačelnik Krstulović Opara odgovorio je kako se u tom području počeo uvoditi red, te da su pojačane ekipe komunalnih redara. I sami ugostitelji su svjesni da red u prostoru i njima samima odgovara, naglasio je gradonačelnik. Igor Stanišić (HGS) pitao je kakvi su učinci podizanja stope prireza. Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović odgovorila je su kako su prikupljena sredstva u ovoj godini namjenski utrošena za mjere demografske obnove kao što su nabava udžbenika i porodiljne naknade, te je najavila  da će se jednake mjere poduzimati  i u 2018. Vijećnicu Nataliju Tafru Bazinu (Pametno) zanimalo je koliko je kazni naplaćeno neodgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca koji ne kupe izmet. Gradonačelnik je odgovorio da je nemoguće kontrolirati  16 tisuća vlasnika ljubimaca u Splitu, te da je nužna i edukacija samih građana. Referirajući  se na upit Duje Sučića (HDZ) o uvođenju reda na glavnoj gradskoj tržnici, gradonačelnik je kazao kako će se vršiti pritisak na koncesionara da se drži obveza iz ugovora, a pomaci na bolje u urednijem izgledu pazara, kazao je, već su vidljivi građanima.
Prvi dio 5. Sjednice završio je oko ponoći, a nastavak je 12.prosinca.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba