index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Niemann

Na konferenciji za medije predstavljen projektni natječaj za uređenje Žnjana

„Žnjanski plato doveli smo na nultu fazu. Sada je sloboda na struci da obogati taj prostor sadržajima koji će, prvenstveno, zadovoljavati potrebe građana Splita svih uzrasta i to 365 dana u godini. Nastupio je ključan trenutak nakon kojeg više nema povratka“, kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ...

2017_11_28_Prezentacija-Žnjan_01.jpg ... na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Društva arhitekata Split (DAS) održanoj povodom raspisivanja projektnog natječaja za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa, te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo.
Gradonačelnik, inače član Ocjenjivačkog suda za provedbu natječaja, naglasio je na prezentaciji kako je projektni natječaj objavljen jučer (27. studenog 2017. godine) u Narodnim novinama, a u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata. Krstulović Opara naveo je kako je natječaj raspisan po svim kriterijima i pravilima Hrvatske komore arhitekata, te da se Grad Split po prvi puta pojavljuje u ulozi raspisivača i provoditelja natječaja.
„Zadovoljstvo je natječaj predstaviti u prostorijama Društva arhitekata Split. U radu Ocjenjivačkog  suda sudjeluju ljudi iz struke; arhitekt Vjekoslav Ivanišević, urbanist Gojko Berlengi,  ekonomist Mario Šerić, arhitekt Dujam Ivanišević, potom čelnik DAS-a Dragan Žuvela, a po „defaultu“ zbog funkcije gradonačelnika koju obnašam, i osobno moram biti članom ovog ocjenjivačkog tijela. Današnja konferencija za medije početak je procesa uređenja Žnjanskog platoa koji će rezultirati početkom 2019. godine kada ćemo, prema predviđenom hodogramu aktivnosti, pristupiti izradi projekta i ishođenju dozvola za gradnju, te izabrati izvođača radova. Prethodno će se u veljači 2018. dodijeliti koncesijska odobrenja za tekuću godinu, a nakon toga u mjesecu svibnju slijedi početak korištenja privremenih modula. Programska osnova za izmjenu i dopunu DPU-a priobalnog područja Trstenik-Radoševac, rad Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, dokument je iz prethodne gradske administracije i dobra osnova za formiranje ulaznih parametara kod budućih natjecatelja natječaja. Također, anketa koju smo preko gradske web stranice proveli među našim građanima, jasno je rekla da građani žele zelenilo, sport i edukativne sadržaje. Oko 6 tisuća građana je sudjelovalo u anketi koja je bez dvojbe dala smjernice kako planirati prostor na Žnjanu. Kao član žirija ne smijem ništa sugerirati natjecateljima, osim što ih pozivam da uzmu u obzir rezultate ankete“, kazao je Krstulović Opara pozvavši sve zainteresirane domaće i strane arhitekte da se jave na gradski natječaj koji je javni i anonimni. Rok predaje natječajnih radova je 29. siječanj 2018. godine. Cijeli projekt, pojasnio je novinarima gradonačelnik, podijeljen je u dva dijela – privremeno rješenje i trajno. Također, gradonačelnik je za 2019. godinu novinarima najavio nastavak uređenja Rive o čemu će javnost biti pravodobno informirana. 2017_11_28_Prezentacija-Žnjan_02.jpg
Predsjednik Ocjenjivačkog suda Vjekoslav Ivanišević u svom je izlaganju naveo kako se konačno nakon dugo godina lutanja došlo do prijelomne točke kada će se konačno definirati pravi odnos prema bogatstvu prirode i povijesti koje ima Split i njegova obala. Čišćenje prostora Žnjanskog platoa, kao čin gradonačelnika i njegove gradske uprave, razlog je za radost, jer, istaknuo je arhitekt Ivanišević,  to je odraz snage pravne države da se uvede red u prostor koji mora biti višestruko vrijedniji od onoga što je prije tamo postojalo.
„Oduševljen sam što ide natječaj za Žnjan i što nema niti jedne fige u džepu. Doista je iskrena želja da se prostor uredi za sve građane, za sve uzraste. Radi se o jednom socijalnom i društvenom poduhvatu koji će  otvoriti ogromni prostor od gotovo 10 hektara površine za sve dobne skupine. Ako se realizira predviđeni hodogram uređenja platoa, onda je to ne samo sjećanje na bolju prošlost planiranja prostora, nego čak realizacija i organizacija kakvu do sada nismo imali“, kazao je Ivanišević. Ocjenjivački sud u svom će radu, nastavio je Ivanišević, inzistirati na anonimnosti radova i na istinskoj procjeni najkvalitetnijeg pristiglog rada. Ivanišević je naveo kako je nagradni fond visok i primamljiv spomenuvši pri tome da prva nagrada iznosi 228 tisuća kuna. Predsjednik Ocjenjivačkog suda kazao je kako se Gradska uprava odlučila za anketnu razinu definiranja kontaktnih zona Trsteničke uvale i Duilova. Na novinarski upit kakva su očekivanja od raspisanog natječaja što se tiče budućih sadržaja na Žnjanskom platou, Ivanišević je odgovorio da kao predsjednik Ocjenjivačkog suda ne može iznositi osobne vizije i želje. 2017_11_28_Prezentacija-Žnjan_03.jpgNo, nastavio je, jasno je da se očekuje izravan pristup građana moru, uz zonu zabave i rekreacije.
„Očekujem maštovitost u pristupu od strane autora radova. Želim da nas iznenade bogatstvom sadržaja i doživljaja“, odgovorio je Ivanišević na čije se riječi nadovezao gradonačelnik  kazavši kako su „interesi građana u prvom planu“.
„Neka turizma, ali grad je tu u prvom redu radi građana. Želim tamo zelenilo, igrališta i veselu djecu koja trče, te njihove djedove i bake kako ih gledaju“, dodao je gradonačelnik.
Predsjednik DAS-a Dragan Žuvela kazao je kako od projektnog natječaja očekuje da se jave svi kreativni i progresivni autori koji su ranijih godina, kako je naveo, „raznim oblicima ignorancije maknuti u stranu“. „Split ima dovoljno kreativnih autora. Nadam se da će ovaj projektni natječaj privući autore koji će nas iznenaditi. Također, nadam se da ćemo na kraju dobiti uređen prostor, jednu novu gravitacijsku točku koja će staviti Split na kartu svijeta“, poručio je čelnik DAS-a

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba