index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Održana edukativno-pokazna vježba „Spinut 2017.“

U organizaciji Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje Grada Splita danas je u Spinutu, s početkom u 15,30 sati, održana edukativno-pokazna vježba i smotra „Spinut 2017.“.

2017_11_23_vjezba2.jpg Polusatna vježba, u kojoj su sudjelovale operativne snage civilne zaštite Grada Splita upriličena je ispred zgrade (nebodera) na adresi Jobova 1. U sklopu vježbe građanima je pokazano početno gašenje požara na visokom objektu-neboderu, na visini od 44 metra te evakuacija i spašavanje unesrećenih, koje su proveli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita i Hrvatske gorske službe spašavanja.
Nakon vježbe provedena je edukacija i upoznavanje građana s mjerama zaštite od požara i drugih opasnosti. Tako im je objašnjen način korištenja vatrogasnih aparata i ostale opreme u slučaju nastanka požara. Pripadnici Gradskog društva Crvenog križa su pak građanima pojasnili svrhu i način korištenja defibrilatora te način prihvata i improviziranog smještaja na terenu (pod šatorima) građana stradalnika u požaru.
U vježbi su uz vatrogasce, HGSS i pripadnike Crvenog križa sudjelovali i predstavnici županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske te Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
2017_11_23_vjezba1.jpg„Danas smo imali pokaznu vježbu koja je vrlo uspješno provedena. Ona je izvedena nakon izvršenih preventivnih mjera – označavanje prometnica radi osiguravanja prohodnosti i pristupa vatrogasnim vozilima. To smo željeli pokazati građanima u cilju podizanja njihove svijesti o važnosti zaštite od požara, odnosno važnosti spašavanja u slučaju požara. Vježbom se željelo pokazati gašenje požara uz spašavanje ugroženih osoba. Ovu vježbu smo pripremali tri mjeseca, kroz edukativne tribine, na kojima građane želimo i razgovorom uvjeriti da je ovo što radimo za njihovo dobro, a ne oduzimanje parking mjesta. Rokove izvršenja je teško odrediti s obzirom na posebnosti različitih požara, ali sukladno procjeni od ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za Split ne smije proći više od 15 minuta od dojave požara do početka djelovanja vatrogasaca. Ova vježba je provedena u realnom vremenu kao da je riječ o stvarnoj intervenciji, a reagiralo se u roku pet minuta. Riječ je o kompleksnoj vježbi i sve službe, koje nas prate, počevši od policije, hitne pomoći i drugih reagirale su jednako dobro. Pritom su poduzete sve mjere da na objektu na kojem je izbio požar ne dođe do zadimljenja, a time i ugrožavanja stanara koji se nalaze u samoj zgradi. 2017_11_23_vjezba˝3.jpgNa katu, koji je bio najviše ugrožen spašavanje smo vršili vanjskim putem“, kazao je Nenad Ružić, voditelj preventive u JVP-u, naglasivši pritom da se u suradnji s Gradom nalaze rješenja za problem prometa u mirovanju na što upućuje i gradnja garaža na Sućidru, Mertojaku, čime će se rasteretiti promet s ulica i time povećati sigurnost građana u smislu vatrogasnih intervencija.
Vježba je nastavak projekta Grada Splita, Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita, Inspektorata MUP-a – Odjela inspekcije za zaštitu od požara te upravitelja zgrada na području grada Splita započetog u svibnju ove godine. Prva vježba je izvedena u kotaru Blatine, 10. svibnja, pod nazivom Neboder. Spinut je drugi, a slijedi vježba na Splitu 3 pa u Lovretu. Cilj je da se u kotarima snimi stanje visokih objekata (viših od 7 katova) te problema vezanih za ugroženost od požara, s naglaskom na pristup vatrogasnim vozilima, kakvih je po procjenama više od 200. Također, preventivno-edukativnim aktivnostima podići razinu svijesti građana o važnosti preventivnog djelovanja u sustavu zaštite od požara. Vježbu su pratili članovi Stožera Civilne zaštite Grada Splita, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Policijske uprave, upravitelji zgrada, predstavnici Gradskog kotara Spinut te direktori gradskih tvrtki i ravnatelji javnih ustanova, kao i škola i fakulteta s područja Spinuta.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba