index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Završena digitalizacija i katalogizacija arhive danskog arhitekta-arheologa Ejnara Dyggvea

U povodu završetaka procesa digitalizacije, katalogizacije i otvorenog pristupa cjelokupnoj arhivi danskog arhitekta-arheologa Ejnara Dyggvea, u splitskoj Gradskoj upravi je danas održana konferencija za novinare na kojoj su o značaju projekta govorili splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, veleposlanik Kraljevine Danske Christian Thorning te voditelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Splitu Radoslav Bužančić.

2017_11_20_Pressica 004.jpg „Riječ je o sjajnoj, velikoj građi od oko 8.000 nacrta i fotografija te više od 10 tisuća dokumenata danskog arhitekte i arheologa, koja je pohranjena u Konzervatorskom odjelu u Splitu, godinama ljubomorno čuvana i prilično nedostupna javnosti. Otvaranje tog arhiva građanima i znanstvenoj javnosti veliki je posao i jedan od velikih uspjeha Konzervatroskog odjela. Uvid u ovu građu će pokazati koliki je doprinos hrvatskoj kulturi dao jedan Danac, koji se potpisivao Salonitanus – Salonitanac, jer je na jedan način zaista postao građanin Hrvatske“, kazao je Bužančić, dodavši da je Dyggve u svom radu stigao na sve onovremene poznate točke kasnoantičke i ranosrednjevjekovne arhitekture na ovim prostorima, katalogiziravši ih, a ujedno istraživši i dva martirija u Saloni, u kojima su pokopani sveti Dujam i sveti Anastazije. Također, da su njegove ideje i opservacije o Dioklecijanovoj palači utjecale na današnju prezentaciju palače.
-S obzirom da je Ejnar Dyggve bio počasni građanin Solina, mislim da bi mu velika čast bila da može prisustvovati ovom događaju. Nadam se da je ovo tek početak razmjene iskustava između veleposlanstva Danske i Splita te Republike Hrvatske i da ćemo nastaviti ovako lijepu suradnju, rekao je veleposlanik Thorning zahvalivši Bužančiću na realizaciji projekta započetog u listopadu 2014. prilikom  boravka danske kraljice Margareta II. u Splitu.
2017_11_20_Pressica 002.jpg- Dyggve je važna osoba danske kulture kojeg dijelimo s našim prijateljima Dancima, kao što dijelimo brojne druge teme, koliko god da smo udaljeni. Mi smo mali narodi na rubovima Europe, ali unatoč tome imamo jakno mnogo zajedničkih točaka, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara istaknuvši da je s danskim veleposlanikom prethodno održao radni sastanak.
- Razgovarali smo o putu Danske iz ekonomske stagnacije prema gospodarskom rastu. Hrvatska je u situaciji učiti iz tih iskustava. I Hrvatska i Split imaju što razmijeniti i vjerujem da ćemo u narednom razdoblju, na ovoj bazi započetoj prije tri godine, pronaći druge oblike suradnje. Razgovarali smo i o nesebičnom dijeljenju znanja na području smart citya i kvalitetnog upravljanja energijom. Podijelili smo i iskustva Danaca u izgradnji infrastrukture, poput mostova i vjerujem da ćemo u narednom razdoblju o tome razgovarati više i naći načina u traženju rješenja kako izaći iz prometne izolacije i prometne insuficijencije u kojoj se nalaze Split i Dalmacija“, kazao je splitski gradonačelnik.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba