index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Splitski gradonačelnik položio cvijeće na grob velikana Ante Trumbića

U povodu 79. obljetnice smrti velikog splitskog i hrvatskog političara dr. Ante Trumbića, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara jutros je položio cvijeće na njegovom posljednjem počivalištu u klaustru samostana crkve svetog Frane.

2017_11_17_Trumbić_01.jpg „Trumbić je bio obični pučanin, veliki hrvatski domoljub koji je kao ministar vanjskih poslova, u vremenu geopolitičkih promjena i teritorijalnih pretenzija u Europi, uspio obraniti temeljne hrvatske nacionalne interese. Spasio je hrvatsku Dalmaciju. Pokazao se dorastao političko-diplomatskim igrama velikih sila poput Velike Britanije i Italije. Bio je na visini izazova svoga vremena. Ne samo to, kao gradonačelnik imao je mudrosti razdvojiti ideološko-političko djelovanje od komunalnog djelovanja i upravljanja gradom. Svojim djelovanjem zadužio je Split i na tome mu budimo zahvalni “, kazao je gradonačelnik prigodom polaganja cvijeća u podnožju Trumbićevog sarkofaga, kojeg je izradio kipar Ivan Meštrović. Događaju su nazočili i župnik fra Žarko Relota, te Žarko Dešković predstavnik Rotary kluba Split koji će u suradnji s Gradom Splitom zajednički podignuti spomenik hrvatskom velikanu Trumbiću.
Ovaj pravnik i sin splitskih težaka rođen je u splitskom predjelu Lučac 1864. godine. Dužnost načelnika općine Split obnašao je od 1905. do 1907. “Split je zapušteni grad budućnosti”, zabilježili su kroničari čuvene Trumbićeve riječi iz govora održanog 13. veljače 1906. Kvalitetan urbanistički plan grada, nove škole, jako općinsko redarstvo, briga o Marjanu, kao i željeznica prema BiH 2017_11_17_Trumbić_02.jpgbili su neki od najvažnijih ciljeva gradonačelnika Trumbića prije više od sto godina.
Od zagrebačkih studentskih dana zastupao je pravaške ideje. Trumbić je bio zastupnik u Dalmatinskom saboru i Carevinskome vijeću. Na njegovu inicijativu, hrvatski zastupnici objavili su deklaraciju kojom se osporavao dotadašnji državnopravni položaj Dalmacije u austrijskom dijelu Monarhije. Djelovao na okupljanju svih pravaških skupina u Dalmaciji. Radi jačanja političkog saveza pravaša i narodnjaka, 1900. godine osniva Hrvatsko političko društvo za Dalmaciju. U teškim političkim okolnostima razdoblja od 1915. do 1920. ustrajno je zahtijevao nacionalnu ravnopravnost Hrvata nasuprot srpskom hegemonizmu. Umro je u Zagrebu 17. studenog 1938.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba