Gradonačelnik primio veleposlanicu Republike Filipini

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas u nastupni posjet veleposlanicu Republike Filipini Mariu Zeneidu Angara Collinson, u čijoj je pratnji bio Davor Štern, počasni generalni konzul Republike Filipini u Republici Hrvatskoj.

2017_11_10_Velep_Filipina_05.jpg Veleposlanicu, čije je inače sjedište u Beču i koja je prvi put u posjetu Splitu, gradonačelnik je dočekao riječima: „Dobrodošli u smart city, dobrodošli u grad 21. stoljeća“, ističući da je Split ne samo drugi po veličini i značaju u Hrvatskoj i najveći na istočnoj obali Jadrana, nego i da je riječ o drugom sveučilišnom centru u zemlji, koji se počeo snažno koristiti rješenja za pametan grad i u tome prednjačiti u Hrvatskoj.

2017_11_10_Velep_Filipina_02.jpgUvažena gošća je rekla da su Filipini u snažnom razvojnom zamahu s godišnjom stopom rasta od šest posto, posebno ukazujući na IT industriju. Navodeći primjer ulaganja u Rijeku, ukazala je na istovjetni interes ulaganja i u Split, spominjući turizam kao i popratne sadržaje, i to na Žnjanu, odnosno istočnoj obali Gradske luke, što bi se sve naslanjalo i na veliko tržište Filipina koji imaju 100 milijuna stanovnika. U tom kontekstu je spomenula i posjete Filipinaca Međugorju, koji pritom imaju problema s ulazno-izlaznim vizama iz Hrvatske te je zamolila gradonačelnika Krstulovića Oparu da i on posreduje u prevladavanju tog problema. Također, spomenula je i problem avio prijevoza koji sada ide preko Londona, što predstavlja ne samo produljenje puta, nego i procedure zbog „brexita“.

Splitski gradonačelnik, je napominjući da je Hrvatska mala zemlja i da joj treba i ljudi i znanja kojeg bi mogli preuzeti od drugih, rekao kako bi volio saznati kako su komunalne probleme poput onih prometnih, čistoće, rasvjete… riješili na Filipinima, pristupajući im sa pozicije smart citya. „Mi želimo privući investitore, ali kada su u pitanju na Žnjanu i istočnoj obali, za to još nismo spremni. Na Žnjanu nije riješen problem, nego je samo omogućeno da se sprovede zakon. Ohrabrio sam državne institucije da odrade ono što su trebale uraditi i to je jedini način da se omogući transparentno poslovanje, što će omogućiti i sigurnost investitorima. Žnjan ćemo urediti i kada to napravimo to neće biti mjesto s investicijskim potencijalom, nego investicijski raj. I to će se dogoditi vrlo brzo. Za istočnu obalu će nam trebati nešto više vremena. Istovremeno smo aktivirali, do sada zatomnjene, stručne potencijale i Sveučilište te krenuli u s pametnim rješenjima za parkirni prostor, koje smo već prezentirali u inozemstvu, a i brojna diplomatska predstavništva u Hrvatskoj su iskazala interes za ta naša rješenja“, kazao je gradonačelnik iskazujući interes za razmjenu znanja i iskustava na IT području, poglavito u aplikacijama vezanim uz komunalne probleme. 2017_11_10_Velep_Filipina_03.jpgNavodeći kako se Split, iako mali grad, nosi s činjenicom da na aerodrom godišnje pristiže 2,5 milijuna putnika, a da kroz Gradsku luku prođu njih 3,5 milijuna, rekao je kako se upravo razmatra rješenje gradske željeznice od Splita do zračne luke, koja će se dogodine još proširiti, a već je ove godine prerasla prometom zagrebački aerodrom. Za njega je pak kazao kako je to najpotentnija luka u ovom dijelu Evrope i da Filipinci umjesto u London, mogu slobodno u Zagreb ili Split.

Na kraju susreta, filipinska veleposlanica se upisala u Spomen knjigu grada Splita.

 
 
Posljednja izmjena: 16.11.2017