index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Tomića stina

Pokrenut projekt „HRČAK u splitskim dječjim ambulantama“

Poklanjanjem knjige – slikovnice „Priče iz muzeja“, autora Jasena Boke i Edvina Dragičevića - ilustratora, Grozdani Ribičić, predsjednici splitskog ogranka Hrvatskog čitateljskog društva, zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović ...

2017_10_12_Knjižnica M_Marulić_A.jpg ... je na simboličan način iskazala uključivanje Grada Splita u akciju „Hrčak u splitskim dječjim ambulantama“.
Riječ je o akciji koju je splitski ogranak HČD-a u suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, splitskim pedijatrima primarne zaštite, splitskim ogrankom Hrvatskog pedijatrijskog društva, Školom za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Obrtno-tehničkom školom i Klubom mladih Split pokrenuo radi prikupljanja dječjih knjiga i slikovnica, kako bi se pedijatrijske čekaonice u gradskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite opremile policama s knjigama i slikovnicama za djecu (tzv. male slobodne knjižnice), pod geslom „Čekam i pritom čitam, slušam i uživam!“. Akcija se provodi u okviru kampanje „Čitaj mi!“ pokrenute 2013. godine s Hrvatskim pedijatrijskim društvom, kojom se potiče odrasle da djeci čitaju u najranijoj dobi, kako bi čitanje, uz mnoge druge važne značajke, od emocionalnih i psiholoških do društvenih, već tada postalo dio svakodnevnice i ugode druženja djece i roditelja.

„S čitanjem treba početi od djetetova rođenja , jer se tada stvaraju predčitalačke vještine – slušnu osjetljivost na glasove i govor. Ono bogati rječnik i govorne sposobnosti, razvija maštu i kreativno mišljenje, pomaže moralnom razvoju i usvajanju humanih vrijednosti, pamćenju, logičkom zaključivanju. Stoga su važne slikovnice kao prve djetetove knjige“, kazala je Grozdana Ribičić, ujedno voditeljica Odjela za djecu i mlade GK Marka marulića, požalivši se istovremeno kako u Splitu ima malo zavičajne literature za djecu i mlade, kao što je „Priče iz muzeja“ te je zamjenici gradonačelnika predložila da se Grad na tom planu više zauzme.

2017_10_12_Knjižnica M_Marulić_B.jpgZamjenica Hrgović je ocjenjujući akciju izuzetnom i hvale vrijednom kazala kako će najsretniji moment u svemu tome biti kada knjige stignu u ambulantne čekaonice. „I sama mnogo čitam i znam kolika je važnost toga za djecu, a posebno u okolnostima čekaonice. Grad je i dosada davao potporu projektima vezanim za knjigu. Stoga i poklanjamo ovu slikovnicu, čiji izdavač jeste Muzej grada Splita. To pak znači da ju je i financirao grad i da će grad nastaviti u tom smjeru“, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Akcija prikupljanja trajat će do 15. listopada 2017. u knjižnicama Gradske knjižnice Marka Marulića te u Klubu mladih Split. Knjige i slikovnice će, skupa s policama koje će izraditi učenici Obrtno-tehničke škole i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu, biti uručene tijekom Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenog.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba