index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Predstavljen projekt „72 sata bez kompromisa“

U Studentskom centru Splitskog sveučilišta danas je predstavljen međunarodni volonterski projekta „72 sata bez kompromisa“. Riječ je o projektu koji već godinama potiče mlade diljem Europe na volontiranje, solidarnost, zajednički rad i aktivizam.

2017_10_12_Volonterski maraton A.jpg Cilj projekta je podizanje svijesti o vrijednosti volontiranja kao načina provođenja slobodnog vremena, društvene inicijative i izgradnje vlastitog karaktera te povećanje osjetljivosti mladih za primjećivanje socijalnih potreba u društvu. Mladi će tako kvalitetno ispuniti svoje vrijeme, a krajnji korisnici će dobiti pažnju te materijalnu ili nematerijalnu pomoć. Projekt koji se u Europi ostvaruje u 8 zemalja (Njemačka, Švicarska, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Italija) osmišljen je i pokrenut u Njemačkoj 1995. godine i među mladima je prepoznat kao najdraži volonterski projekt u kojeg se rado uključuju. U Hrvatskoj ga je pokrenula udruga Skac_St (Studentski katolički centar Split) neprofitna je udruga, koju su osnovali i vode je studenti i mladi radnici i koja se bavi mladima u duhu kršćanskoga svjetonazora. U Splitu je prvi put proveden 2014. godine, okupivši oko 200 mladih u dobi između 18-30 godina, a 2015. g. je prvi put proveden i na nacionalnoj razini, u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku i u njemu je sudjelovalo 1400 volontera, a u samom Splitu čak 400.

Ove godine se provodi od 12. – 15. listopada u Splitu, Zagrebu, Sinju, Zadru, Osijeku i Dubrovniku, u kojima će se u 250 akcija okupiti preko 2000 volontera. Samo u Splitu će ih biti više od 600 u grupama od 5-20, na 60 projekata u gradu i okolici. Između ostalog će se organizirati druženje s djecom s poteškoćama u razvoju kroz radionice kreativnog i sportskog karaktera; radionice s djecom iz doma za nezbrinutu djecu; bojanje i čišćenje stanova starijima, nemoćnima i potrebitima; prikupljanje hrane i raznih potrepština na ulazima velikih trgovačkih centara i trgovina za socijalno ugrožene obitelji; radionice za prikupljanje sredstava u razne humanitarne svrhe, ili u svrhu poklanjanja; ekološki projekti; uređenja školskih prostora, vrtića te javnih objekata i površina - bojanje, ukrašavanje, čišćenje, sađenje, kao i posjet, druženje te glazbene i kreativne radionice sa starijim i nemoćnim osobama.

U subotu na Rivi od 20.15 sati će se održati veliki humanitarni koncert '72 sata bez kompromisa za sigurnu kuću' na kojem će nastupati klape Ankora i Pasika te bend Aura. Ulaz je slobodan, a sva prikupljena sredstva idu za žrtve obiteljskog nasilja te štićenike sigurne kuće u Splitu među kojima ima i djece. Koordinatorica Mariela Milošević je ukazala i na akciju koja se izvodi prvi put. Naime, djeci iz Doma Maestral se omogućuje jednodnevno krstarenje po Kaštelanskom zaljevu, rehabilitacijsko jahanje za štićenike Udruge Down 21 ili udomljavanje životinja.
O potpori koju pruža Sveučilište govorio je rektor Šimun Anđelinović, s obzirom da je ono svojevrsni domaćin akcije jer je sjedište Skac_St-a, a Sveučilište je i donator sredstava preko upisnina. „Svake godine se uključujemo, jer najvažniji element su studenti od kojih sve počinje. Sve humanitarne akcije koje provodimo imaju za cilj da naši studenti ne budu samo stručnjaci, nego i bolji ljudi, oni su ti koji će u budućnosti voditi naše društvo“, rekao je Anđelinović.

2017_10_12_Volonterski maraton A.jpg„Mladi u ta 72 sata pomiču granice i velikim entuzijazmom i energijom rade mala čudesa i pomažu velikom broju ljudi. Riječ je o hvalevrijednoj volonterskoj akciji u kojoj mladi pokreću i mijenjaju svijet. To je akcija kojom se šalje poruka da u gradu ima veliki broj ljudi spremnih pomoći drugima i u samo 72 sata napraviti velika djela. Ispred Grada Splita želim reći da moramo biti ponosni na ove mlade ljude i da od njih moramo učiti kako mijenjati svijet na bolje“, kazala je zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović.
Grad Split, preko Natječaja za mlade financijskom potporom kontinuirano podržava ovaj projekt. Udruzi SKAC su 2015. g. za prijavljeni projekt „72 sata bez kompromisa“ dodijeljeno je 29.500,00 kuna, a 2016. g. 17.000,00 kuna.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba