index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Gradonačelnik primio izaslanstvo Splitskog sportskog saveza gluhih

U povodu velikog uspjeha splitskih gluhih sportaša na nedavnim 23. Ljetnim olimpijskim igrama, danas je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zajedno sa suradnicima, zamjenicom Jelenom Hrgović i pročelnikom Službe za sport i sportsku infrastrukturu Hrvojem Akrapom, primio izaslanstvo Splitskog sportskog saveza gluhih, u čijem sastavu su bili i osvajači brončane medalje u rukometu.

2017_09_29_sport-udr-gluhih.jpg Marijo Lušić, predsjednik Kluba splitskih gluhih olimpijaca i počasni predsjednik HSSG-a i Miro Opačak, predsjednik Splitskog sportskog saveza gluhih u poznali su gradonačelnika, zamjenicu Hrgović i pročelnika Akrapa sa značajem uspjeha splitskih gluhih sportaša. Naime, od 62 hrvatskih sportaša, koji su od 18. do 30 srpnja ove godine sudjelovali na igrama u turskom Samsunu, njih pet je osvojilo medalje u pojedinačnim sportovima, a pet splitskih rukometaša su u sastavu reprezentacije osvojili šestu – brončanu medalju. Uspjeh je tim veći jer je na igrama sudjelovalo oko 2,5 tisuća sportaša iz više od 100 zemalja. Da bi ukazali na razinu uspjeha Opačak i Lušić su pojasnili da je Međunarodni odbor za sport gluhih ( CISS - The Comite international des Sports des Sourds) Međunarodni olimpijski odbor priznao još 1955. godine. Te igre, na kojima sudjeluju sportaši s nedostatkom sluha od najmanje 55 dB u zdravijem uhu su u ravni s Paraolimpijskim, na kojima nije predviđeno sudjelovanje gluhih sportaša i na kojima sudjeluje ograničen broj sportaša. Pritom su natjecanja prilagođena potrebi samih sportaša. Podsjetili su na vrhunske rezultate koje su splitski gluhi sportaši ostvarivali u rukometu i košarci u vrijeme Jugoslavije, a s čime nastavljaju i danas.
2017_09_29_sport-udr-gluhih2.jpgGradonačelnik i njegovi suradnici su izrazili divljenje tim uspjesima istakavši da su oni i na ponos grada Splita. U tom kontekstu su izrazili spremnost da se razmotre mogućnosti kako bi se splitskom savezu gluhih sportaša pomoglo u njihovom djelovanju. Tako je bilo riječi i o mogućnostima povećanja njihovog, sada očito nedostatnog financiranja i rješavanja prostora za rad i druge aktivnosti. „Ako želimo biti drugi grad u državi onda moramo učiniti taj napor. Sreća bi bila da se Split može ponašati kao veliki grad. Na žalost, proračun za 2017. godinu smo donijeli tek prije desetak dana. Ipak, siguran sam da ćemo mi u gradskoj upravi iznaći najoptimalnija rješenja, kao poticaj vama kao ljudima i sportašima koji svojim radom i rezultatima dokazujete da spadate u najbolji dio našeg društva“, kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.
Na kraju susreta gradonačelnik je brončanim rukometašima: Marjanu Turkoviću, Mateu Peraku, Iliji Peraku, Peri Jukiću i Oliveru Lušiću uručio prigodne plakete na spomen njihovog uspjeha i susreta. 

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba