index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - noću

14. - 17. rujna 2017. - Sir Paul Nurse - dobitnik Nobelove nagrade gostuje u Splitu

U sklopu Programa „NobelST“ kojega od 2008.godine provodi Grad Split u suradnji sa splitskim Sveučilištem od četvrtka, 14.do nedjelje 17. rujna 2017. u Splitu će boraviti Sir Paul Nurse, dobitnik Nobelove nagrade 2001. godine iz područja medicine.

Javno predavanje nobelovca pod nazivom „Znanost kao revolucija“ programom je predviđeno u petak, 15. rujna 2017. u 18.00 sati u Svečanom amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Splitu. Na predavanju, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane građane i osiguran simultani prijevod, Sir Paul Nurse će javno raspraviti tezu o tome kako je znanost zapravo najveća revolucionarna aktivnost ljudskog roda.

Program „NobelST“ pokrenut je 2008. godine s ciljem popularizacije znanosti i približavanja suvremenih znanstvenih tema građanima, studentima i znanstvenicima grada te promoviranja grada Splita među vrhunskim svjetskim intelektualcima – dobitnicima Nobelove nagrade. Programom je predviđen dolazak u Grad Split dobitnika Nobelove nagrade iz različitih disciplina, svečani prijem kod gradonačelnika, javno predavanje za građane te susret nobelovca s najboljim studentima Sveučilišta u Splitu.

Sir Paul Nurse je genetičar i stanični biolog koji se bavi problematikom reguliranja eukariotskog staničnog ciklusa i način određivanja staničnog oblika i dimenzija. Njegov najveći znanstveni doprinos je otkriće ciklina i o ciklinu ovisnog proteina kinaze i načina na koji oni reguliraju staničnu reprodukciju. Ravnatelj je Francis Crick Instituta u Londonu, a ujedno obnaša i funkciju Predsjednika Kraljevskog društva, Izvršnog direktora centra za istraživanje karcinoma UK, te Predsjednika Rockefeller Sveučilišta. Godine 2001.  kao jedan od tri laureata, dobio je Nobelovu nagrada za fiziologiju ili medicinu. Dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i Albert Lasker Award, te odlikovanja Kraljevskog društva za unapređenje znanosti – kraljevske i Copleyeve medalje.  1999.godine je dobio plemićku titulu, 2003. g je odlikovan legijom časti, a punih 15 godina je bio član Vijeća za znanost i tehnologiju, savjetodavnog tijela premijera UK i njegovog kabineta u pitanjima vezanim za znanost i inovacije, a sada je član ekspertne skupine najviše razine, zadužene za provedbu postupka znanstvenog savjetovanja pri Europskoj komisiji.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba