index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Splitski gradonačelnik čestitao muslimanima Kurban bajram

U povodu Kurban Bajrama, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je jutros posjetio Medžlis Islamske zajednice Splita gdje je vjernicima islamske vjeroispovijesti, nakon njihove jutarnje molitve, čestitao taj najznačajniji blagdan muslimana.

2017_09_01_Medžils_002.jpg „Bajram šerif mubarek olsum! Danas je veliki dan kojeg obilježavaju muslimani Splita, njihovi gosti, ali i izbjeglice, koji su se sklonili u naš grad. To je dan zajedništva i dan kada se svi muslimani svijeta prisjećaju žrtve koju je dao naš zajednički praotac Abraham – Ibrahim ili Abram. On je dao ljudska načela žrtvovanja i odricanja kako bismo, u onom drugom životu – nakon smrti, zaslužili one vrijednosti kojih se svaki vjernik želi napojiti. I to zajedništvo koje je napisano u svim svetim knjigama, kada ih čitamo, vidimo koliko smo bliski unatoč svim svojim razlikama. Svojom nazočnošću došao sam još jednom, iskreno čestitati svim muslimanima u našem gradu, kao i onima koji su posjetili Split, njihov praznik i zaželjeti im zajedništvo, mir, blagostanje i blagoslov. Mi u Splitu smo ponosni na naše sugrađane muslimane, vrijedne i dobre ljude, koji ovaj grad grade istom srčanošću, kao i svi ostali Splićani“, kazao je u prigodi susreta s muslimanskim vjernicima te splitskim imamom Vahid efendijom Hadžićem, gradonačelnik Krstulović Opara.

2017_09_01_Medžils_003.jpg„Kurban bajram, koji se naziva i Hadži bajram je najveći od dva blagdana u godini i vezuje se za dva bitna propisa u islamu. Kurban je žrtva – sjećanje na žrtvu Ibrahimovu/Abrahamovu, i simbolizira spremnost vjernika na žrtvu, na pravom putu za dobročinstvo u ime boga. Također, ovo je vrijeme kada hodočasnici završavaju obrede hadža – posjete Meki što je svaki musliman obavezan ako je u mogućnosti i postaju hadžije“, rekao je efendija Hadžić. Odgovarajući novinarima na upit o statusu Islamske zajednice u Hrvatskoj, kazao je da je i u svom prigodnom obraćanju vjernicima (hudbi) naveo već opće poznate stvari, koje ističe i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH Aziz ef. Hasanović. „Iako smo relativno mala zajednica daleko se čulo za uređenost odnosa između Republike Hrvatske i Islamske zajednice. Mi smo, hvala bogu zadovoljni. Nemamo problema. 2017_09_01_Medžils_004.jpgUvijek naglašavamo i to sam naglasio i u hudbi da je Islamska zajednica brana od određenih ekstremizama te iskrivljenih i pogrešnih tumačenja vjere, koji nažalost ponekad izazivaju ružne situacije praveći probleme, prije svega muslimanima, a onda i cijelom svijetu“, kazao je efendija Hadžić.

Svim vjernicima muslimanima veliki blagdan je čestitao i Damir Gabrić, predstavnik splitsko-dalmatinskog župana, koji je istakao kako s islamskom zajednicom na području županije postoji suradnja na zavidnoj razini.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba