index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Veslačka utrka - sv.Duje

Split proslavio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Grad Split danas je svečano obilježio Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Na Gradskom groblju Lovrinac predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstva Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, Splitsko-dalmatinske županije, potom predstavnici Ureda državne uprave, HRM-a i PU Splitsko-dalmatinske položili su vijence na Groblju hrvatskih branitelja te na Spomen obilježju poginulim Bošnjacima – muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu.

2017_08_04_mimohod.jpg Nakon polaganja vijenaca na Groblju branitelja kratku molitvu održao je kapelan HRM-a don Branimir Projić uz nekoliko prigodnih poruka kazavši kako je Bog nagradio pale branitelje, a na živima je, naglasio je don Projić, da budu zahvalni za slobodu i odgovorni prema stvorenoj državi. Položeni su i vijenci ispred spomenika u Parku hrvatskih branitelja kod zgrade Gradske uprave.
Središnji događaj ovogodišnjeg obilježavanja Dana pobjede u gradu pod Marjanom bila je Svečana akademija koja je održana u atriju Banovine. U ime hrvatskih branitelja skupu se uvodno obratio Hrvoje Pupić  Vurilj, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade usporedivši Domovinski rat s nedavnim požarom koji je zaprijetio građanima Splita.
„Kada smo mi branitelji došli pomagati građanima u gašenju požara zatekli smo mahom mladost, mlade ljude bez znanja i potrebne opreme. Tako je bilo i 1991. godine. Mladost je branila i obranila Hrvatsku. Tada je poražena treća po snazi vojna sila u Europi“, kazao je Pupić Vurilj, čestitavši nazočnima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
2017_08_04_akademija2.jpgČestitajući blagdan i gradonačelnik Andro Krstulović Opara poručio je kako se treba pobjednički prisjetiti vojne operacije „Oluja“, veličanstvene pobjede koja je donijela slobodu i nezavisnost.
„Danas slavimo ljudskost i zajedništvo koji su temelj hrvatskog društva i hrvatske države. Zašto danas dopiru nekakvi zahtjevi za isprikom i želi se nametnuti osjećaj krivnje? Vjerovatno zato što smo pobjednici. Ovaj današnji prigodni program osmislila su djeca branitelja. Ti mladi ljudi su žar koji čuva spomen na pobjedu i na „Oluju“.  Mi političari, koji smo hvala Bogu promjenjivi, na kraju svojih mandata moramo znati i moći braniteljima i djeci branitelja pogledati u oči“, istaknuo je gradonačelnik u svom govoru.
Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban naveo je kako se „Oluja“ danas proučava i na američkim vojnim učilištima.
„Jedan student, Hrvat, rekao je Amerikancima da su u svom proučavanju „Oluje“ uzeli u obzir tehniku, naoružanje i ljudstvo, ali da su zaboravili na najvažniji faktor, a to je – domoljublje. Neka nam Hrvatska živi još dugo, dugo vjekova, a s neba nas čuvali anđeli, naši pali branitelji“, poručio je, između ostalog, župan Boban u svom obraćanju uzvanicima.
Održana je i projekcija dokumentarnog filma „Mi ne zaboravljamo“ sastavljen od sekvenci tri kratke osobne priče koju pričaju djeca branitelja, a glazbeni program je izveo ženski gudački kvartet „Fascination“.
2017_08_04_zastava2.jpgAkademiji u atriju Banovine nazočili su i brojni uglednici iz društvenog, sportskog i kulturnog života Splita, predstavnici brojnih braniteljskih udruga, predstavnici Splitsko-makarske Nadbiskupije, saborski zastupnici, gradski vijećnici, te predstavnici konzularnog zbora u gradu Splitu.
Nakon što se sa južnog pročelja zgrade Gradske uprave tradicionalno zavijorila velika hrvatska zastava, održan je i svečani mimohod branitelja s ratnim zastavama od Zapadne obale do crkve sv. Frane, gdje je održana misa. U pratnji hrvatskih stjegova u mimohodu, kao i na polaganju vijenaca na Groblju hrvatskih branitelja sudjelovala su i djeca poginulih branitelja: Tonći Pivić, Ivan i Ante Bešlić, Antonio Basić, te Antonio Eranović.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba