index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva /2/

Konstituirano Gradsko vijeće Grada Splita

Izborom Jure Šundova (HGS) za predsjednika te Petra Škorića (HDZ) za prvog i Marijane Puljak (Pametno) za drugu zamjenicu predsjednika konstituirano je Gradsko vijeće Grada Splita.

2017_07_17_Konstituirajuča sjednica_008.jpg Vijeće je konstituirano iz drugog pokušaja. Naime, u prvom, prije dva tjedna, 3. srpnja, nitko nije iznio prijedloge za vodeće dužnosti u vijeću, izbor za koje je pretpostavka konstituiranja vijeća. Tada je, u tom smislu, Škorić, u ime vijećnika koalicijske liste koju predvodi HDZ i vijećnika koalicijske liste koju predvodi HGS zatražio dodatno vrijeme za konzultacije, najavivši da bi dogovor mogao biti postignut u roku dva tjedna.

2017_07_17_Konstituirajuča sjednica_005.jpgVeljan Radojković, predstojnik Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, je, po ovlaštenju Vlade Republike Hrvatske i ovaj put sazvao i otvorio sjednicu izrazivši nadu da će današnji pokušaj biti uspješniji od prethodnog. Potom je konstatirano da sjednici prisustvuje svih 35 izabranih vijećnika, čime su ostvareni uvjeti za donošenje odluka. Zatim su odsvirane himne Republike Hrvatske i Grada Splita te je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima i svima koji su poginuli za Hrvatsku.

2017_07_17_Konstituirajuča sjednica_006.jpgTemeljem prijedloga 20 vijećnika izabrana je peteročlana Mandatna komisija i za njenu predsjednicu vijećnica HDZ-a Marija Čizmić. Ona je podnijela izvješće o rezultatima izbora održanih 21. svibnja izvijestivši da je od 151.322 upisanih glasača na izbore izašlo njih 68.846 (45,5 %), a glasalo 68.819 (45,48 %), pri čemu je nevažećih listića bilo 1610 (2,34 %). Temeljem osvojenih glasova lista HDZ-HSLS- HSS osvojila je 11 mandata u vijeću, lista HGS - Popravi grad - Nova generacija 8, Pametno 7, Most 5 te SDP-HNS četiri.

2017_07_17_Konstituirajuča sjednica_013.jpgS obzirom na nespojivost gradonačelničke i vijećničke funkcije izvijestila je da je Gradonačelnik Andro Krstulović Opara stavio svoj vijećnički mandat u mirovanje, a na njegovo mjesto je u vijeće ušla Mirna Kovačić (HSS). Srđan Gjurković (HNS) je stavio mandat u mirovanje iz osobnih razloga, a na njegovo mjesto je u vijeće ušao Goran Kovačević. Također, Ante Renić (Pametno) je dao ostavku, a na njegovo mjesto je u vijeće došao Branimir Urlić. Po utvrđivanju mandata vijećnika, Radojković je daljnje vođenje sjednice prepustio Škoriću, predstavniku liste s najvećim brojem vijećnika, nakon čega su vijećnici svečano položili prisegu.

2017_07_17_Konstituirajuča sjednica_007.jpgUslijedio je izbor sedmeročlanog Odbora za izbor i imenovanja, na čije čelo je izabran Škorić. On je napomenuo da se izbor predsjednika i njegovih zamjenika vrši natpolovičnom većinom vijećnika te izvijestio da je 18 vijećnika za predsjednika predložilo Juru Šundova (HGS). Za njegov izbor se izjasnilo 18 vijećnika, 14 ih je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan. Preuzimajući predsjedanje vijećem Šundov se, između ostalog, zahvalio građanima što su izašli na izbore i glasali za aktualni sastav vijeća. „Nastojat ću biti pravedan i voditi vijeće tako da njegov rad bude efikasan, bez međusobnog vrijeđanja i omalovažavanja“, kazao je Šundov, izrazivši nadu da će sadašnji saziv vijeća doprinijeti boljitku grada.

2017_07_17_Konstituirajuča sjednica_010.jpgPotom se prišlo izboru prvog potpredsjednika ze kojeg je predložen Petar Škorić. Za njegov izbor je glasalo 19 vijećnika, protiv je bilo njih sedam, a osam ih je bilo suzdržanih. Za drugu potpredsjednicu je izabrana Marijana Puljak sa 34 glasa za i jednim suzdržanim. Čestitajući izabranim potpredsjednicima Šundov je istakao potrebu što bržeg angažmana vijeća na rješavanju postojećih problema u gradu, u prvom redu na donošenju proračuna. S tim u vezi je najavio da će se prva radna sjednica Gradskog vijeća održati uskoro, već oko 1. kolovoza.
 
 

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba