index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Sustipan /4/

Otvoreno 63. Splitsko ljeto

Premijerom opere Gioachina Rossinija  „Seviljski brijač“ pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu večeras je otvoreno 63. izdanje Splitskog ljeta, najznačajnije kulturne manifestacije u gradu pod Marjanom.

2017_07_14_splitsko-ljeto1.jpg Splitsko ljeto, u svojstvu visoke pokroviteljice otvorila je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović čime je prisnažila nacionalni karakter ove kulturne manifestacije.
Uz brojne uglednike svečanosti otvorenja nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik glavnog grada RH, Milan Bandić kojemu je domaćinstvo ukazao splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 2017_07_14_splitsko-ljeto2.jpg
„Ovdje u srcu Splita, u svetištu kulture kojega izgradiše splitski težaci i pučani u doba preporoda, okupljeni smo, za ljetni festival, neuobičajeno, tu pod krovom, u okolnostima u koje smo dovedeni, manje više dobrovoljno.“, kazao je u svom prigodnom govoru gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Prema njegovim riječima, Splitsko ljeto, koje bi trebalo biti dio identiteta našeg grada, odavno je to prestalo biti, a umjetnost, kultura i baština, dovedeni su na marginu. Deset godina, kako je kazao,  bezuspješno donosimo strategijske dokumente koji bi trebali odrediti pravila ponašanja i upravljanja najvrednijim što imamo.
2017_07_14_splitsko-ljeto3.jpg„Naš grad se mijenja. Naš grad se jako promijenio. Jesmo li i mi spremni za promjenu? Što smo spremni učiniti u toj bitci za gradskost grada?“ zapitao se gradonačelnik Krstulović Opara i ocijenivši poticajnim nazočnost predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek na otvaranju Splitskog ljeta pozvao ih je na suradnju i pomoć, u izgradnji Splita koji mora zauzeti mjesto koje mu pripada i koje ljudi u Dalmaciji i cijelom hrvatskom Jugu očekuju.
„Splitsko ljeto trebao biti kruna, najviši doseg kreativnosti, umijeća umjetnosti, oživljene baštine, plemenitosti i ljepote. Ovaj naš festival to jest i bez atributa nacionalnog festivala kojeg smo izgubili u vrtlogu politikantstva, improvizacije i nerazumijevanja.“, zaključio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba