index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.


main_galerija
Split - Riva

Split je siguran grad

Split je prema svim pokazateljima nadležnih službi i institucija siguran grad, kako za njegove građane, tako i za turiste. To je jedinstven i najvažniji zaključak današnjeg sastanka kojeg je, u sklopu pripreme turističke sezone, sazvala Povjerenica Vlade Republike Hrvatske Branka Ramljak ...

2017_05_18_Sastanak_TZ_B.jpg ... sa predstavnicima nadležnih službi, institucija, ustanova i organizacija, sa razine grada i Splitsko-dalmatinske županije, uključenih u brigu o tome da ovogodišnja sezona bude uspješnija od prošlogodišnje.

Ocijenivši kako je za uspjeh potrebno da se u aktivnosti moraju uključiti svi od kojih taj uspjeh ovisi, zbog čega je i pozvan tako široki krug sudionika, Povjerenica Ramljak je napomenula da sve poduzete i predstojeće mjere moraju biti u funkciji, ne samo uspješne sezone, nego i u funkciji održivog turističkog rasta grada Splita. S tim u vezi je ukazala na izjavu ministra turizma, koji očekuje rekordnu sezonu te da će ULTRA festival i ove godine biti u Splitu.
Predstavnici Policijske uprave SDŽ su iznijeli da je u padu broj kaznenih djela, kao i poginulih na splitskim ulicama. Upozorili su pak na izmjenu strukture gostiju, pri čemu je sve više mladih te na povećan broj javnih okupljanja, pri čemu je povećan rizik od upotrebe droge i alkohola, ali iz čega slijedi i povećan izazov za zdravstvo te one koji brinu o čistoći grada. Istakli su da je policija spremna odgovoriti na sve izazove pa i one koji proizlaze iz globalne ugroze, koju se ne smije zanemariti, iako o tako nečemu nema izravnih naznaka.

O rastu broja gostiju su govorili predstavnici turističkih zajednica Splita i županije, spomenuvši tiskanje prigodnih info letaka o ponašanju za turiste, poglavito bicikliste. Slične letke su tiskali i u Goskoj službi spašavanja, prateći trendove sve veće želje turista za boravkom u prirodi pa je tako izrađen vodič za kretanje po Mosoru. Upozorili su na potrebu rješavanja prostora za helio tim na Firulama, koji će dežurati u sezoni te istakli sve bolju koordinaciju sa službama s kojima obično imaju zajedničke intervencije. Iz Državne uprave na razini županije su pak potvrdili enormno povećanje smještajnih kapaciteta, koji su u odnosu na prošlu godinu porasli za 25 posto. Iz same županije su podsjetili na nedavno održanu vježbu spašavanja iz vode te izvijestili o sjednici Stožera civilne zaštite, kao i savjetodavnim sastancima na razini gradova i općina. Predstavnici Hitne medicinske pomoći su spominjući da broj dnevnih intervencija ljeti raste i do brojke od 550 ocijenili kako je to već svakogodišnji trend. Najviše intervencija je tokom ULTRE i uglavnom je riječ o utjecaju alkohola i droge, ali nema drugih incidenata. Iz Crvenog križa su kazali da kao i uvijek planiraju tokom ljeta povećan broj akcija dobrovoljnog davanja krvi. Već su angažirani spasioci na dijelu splitskih plaža, a pri kraju je formiranje interventnih timova. Predstavnici „Splitske obale“ su rekli da se počelo s uređenjem 38 kilometara plaža koje nisu pod koncesijom te da su na Bačvicama instalirane nove pumpe za fekalni otpad. Iz „Čistoće“ su istakli kako je svake godine ULTRA za njih izazov, ali da s tim u vezi dobivaju pohvale organizatora. Njihove pripreme za sezonu su završile 1. travnja. Rečeno je kako je nekad ljeti u gradu bivalo za 20 posto manje otpada, a sada ga ima za 30 posto više. Kao potvrdu da su organizacijski i tehnički spremni naveli su da je Split je prvi grad u Hrvatskoj sa vozilima na električni pogon koji će prikupljati otpad u središtu grada.

2017_05_18_Sastanak_TZ_C.jpgPredstavnici „Prometa“ su ukazali na velike gužve, pogotovo u Zvonimirovoj ulici, napominjući da u vrijeme ULTRA festivala nije bilo nezgoda i incidenata, iako ima putnika koji su drogirani i alkoholizirani. U sezoni će se uvesti noćna linija za Trogir i Omiš. Problem s gužvama u prometu i vatrogasnim prilazima ima i Javna vatrogasna postrojba, koja ljeti ne bilježi povećan broj intervencija. Redovno dežuraju u JU Park šuma Marjan iz koje su navode da je očuvati Marjan od požara sve teže, jer je svake godine sve više turista, a i otpada, jer je sve više i kupača. Što se tiče Parkova i nasada oni su naveli kako imaju plan polijevanja zelenih površina u slučaju velikih suša. Iz Elektrodalmacije su ukazali na problem čekanja njihovih vozila pred trajektima u slučaju potrebe intervencije na otocima, ali je to riješeno dogovorom na samom sastanku. Iz Lučke kapetanije su pak ukazali na problem povećanog broja plovila čak za 30 posto te energetskog kabela na kojeg se ti brodovi nelegalno priključuju što može izazvati tešku nesreću. Ujedno su ukazali na potrebu bolje koordinacije s Hitnom pomoći kada njihovi brodovi odlaze na intervencije u povodu pomorskih nesreća. Da je riječ o velikom prometu u splitskoj luci potvrdili su i iz Lučke uprave navevši kako je u godini dana prevezeno 4,5 milijuna putnika i 700.000 vozila. Više u funkciji opaske i sugestije bile su riječi predstavnika Turističkih vodiča, koji su napomenuli da za njih sezona  počinje prije Uskrsa te da bi bilo dobro kada bi se kod istočnih (Srebrnih) vrata postavio pano palače kakav je na Rivi, jer mnoge ture kreću upravo s tog mjesta. Ujedno su zatražili da se pred ulazom u Podrume maknu parkirani automobili.
Zaključujući sastanak Povjerenica Ramljak je izrazila zadovoljstvo  s onim što je čula, odnosno činjenicom da su svi dionici aktivnosti u pripremi turističke sezone uglavnom obavili pripremne aktivnosti, a da će se neznatni problemi vrlo lako riješiti. „Problemi su tu da se rješavaju i zato su tu nadležne i gradske službe. Iz svega rečenog proizlazi i odgovornost svih koji su uključeni u ove aktivnosti da sezona protekne uspješno“, rekla je Povjerenica Ramljak, dodavši da će budućoj gradonačelnici/gradonačelniku preporučiti da se ovakvi sastanci ubuduće održavaju prije Uskrsa.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba