index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.


main_galerija
Split - noću

Slovensko kulturno društvo „Triglav“ proslavilo 25 godina rada

Svečanom akademijom održanom u Gradskom kazalištu lutaka Slovenci koji žive u Splitu i njihovi prijatelji, uz brojne uzvanike, proslavili su 25 godina rada Slovenskog kulturnog društva „Triglav“ Split.

2017_05_12_triglav1.jpg Predsjednik društva Cveto Šušmelj je podsjetio na ratno vrijeme 1992. godine, kada je 9. svibnja osnovano društvo. „Osnivačkih članova bilo je 350, a do danas se njihov broj popeo na 1.383. Djelujemo kroz mješoviti pjevački zbor, likovnu skupinu, dramsku i sekciju izrade idrijske čipke na batiće te vodeći dopunsku nastavu slovenskoga jezika, a u prostorijama društva na Kmanu imamo i bogatu knjižnicu. U društvu djeluje i dječja sekcija Kekec, a od 2010. godine i planinarska sekcija. Aktivno smo davali poticaj osnivanju slovenskih društava u Šibeniku, Dubrovniku i Zadru, a sami smo treće osnovano i treće po veličini društvo u Hrvatskoj. U dosadašnjem radu povezali smo se s više od 35 društava u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Italiji“, kazao je predsjednik Šušmelj, naglasivši da društvo redovno izdaje i svoj časopis Planika te da su Slovenci jedina nacionalna manjina u Splitu koja ima financijsku pomoć od matične države te prisjetivši se Matjaža Kordiša koji je bio među osnivačima društva i 18 godina njegov predsjednik. Pritom je naglasio kako je suradnja sa Savjetom za nacionalne manjine RH te Gradom Splitom na zavidnoj razini.
Svečanost su uveličali i pozdravnim govorila se obratili Gorazd Žmaoc, ministar u Vladi Slovenije za Slovence u susjednim zemljama i svijetu, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez, državni tajnici Vlade Slovenije Rudi Merljak i Ivana Malnar, bivši i sadašnja predsjednica Matice iseljenika Slovenije Janez Rogl i Jasmina Ilič, Darko Šonc, predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj te Slobodan Aničić, doajen konzularnog zbora u Splitu.
Oni su u svojim istupima čestitali društvu na uspješnom djelovanju, ističući da je SKD „Triglav“ u proteklih 25 godina postalo most, preko kojeg slovenske riječi, pjesme, čipke, slike, običaji i dječje igre spajaju „dva ognjišta, dva kulturna prostora, dva prijateljska naroda“.
2017_05_12_triglav2.jpgSlavljenicima i njihovim gostima se obratila i Povjerenica Vlade RH za Split Branka Ramljak, koja se zahvalila na pozivu i prilici da sa svima njima može podijeliti ovaj svečani trenutak.
„Zaista sam sretna kada vidim što ste nam dajete i što ste nam dali u proteklih 25 godina. Iza vas su godine stvaranja, druženja, čuvanja i promicanja naslijeđa i bogatstva prekrasne Slovenije iz koje potječete. Čuvanjem i njegovanjem vlastitog identiteta obogaćujete i oplemenjujete ovu našu, splitsku, zajednicu u kojoj živite i radite i u koju svi zajedno razvijamo. Splitu ste dali i dajete puno, komadić sebe, a vaš grad vam, vjerujem, višestruko uzvraća svojom otvorenošću i srdačnošću. Hvala vam od srca na doprinosu zajednici u svim segmentima kulturnog i društvenog života. Hvala na entuzijazmu, spremnosti na suradnju, promicanju vrijednosti koje nas ujedinjuju u različitosti i bogatstvu multikulturalnosti. Veseli me institucionalna podrška i primjerena suradnja koju njegujete sa službama u Gradu Splitu u što sam se mogla osvjedočiti ne samo vezano za Slovenke i Slovence, nego i s ostalim nacionalnim manjinama tijekom proteklog tjedna. Čestitam vam 25. godišnjicu djelovanja uz želje za puno osobnog i profesionalnog uspjeha svakog od vas i želim vam da vaši potomci nastave ovako lijepo u kulturnom izričaju, da i oni nastave raditi, graditi i promicati slovensku kulturu i zajedno sa nama Splićankama i Splićanima razvijati ovaj grad, ovu zajednicu i cijelu državu te biti most između dvije prijateljske zemlje“, kazala je Povjerenica Ramljak, predavši simbolično Grb grada Splita, kao dar za sve što je SKD „Triglav“ napravio u proteklih 25 godina za Split i lokalnu zajednicu. U kulturnom djelu svečanosti nastupio je Mješoviti pjevački zbor društva, pod ravnanjem Tatjane Kurajice te puhački kvartet En hribček, kojeg činer mladi slovenski glazbenici, članovi orkestra Opere HNK u Splitu. Na kraju su svojim nastupom brojne prisutne razgalili Lori, Duje i Marin, učenici dopunske nastave slovenskog jezika.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba