index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.


main_galerija
Split - podrumi

Dom je tamo gdje je pjesma

Večeras je u Domu mladih (Multimedijalni kulturni centar) održan 7. susret kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina „Dom je tamo gdje je pjesma“, na kojem su se predstavili predstavnici nacionalnih manjina koji žive i rade u Splitu.

2017_05_09_kud-manjine.jpg Manifestacija je održana u organizaciji Grada Splita, a na početku je sve predstavnike manjina, kao i brojne gledatelje pozdravila Povjerenica Vlade Republike Hrvatske za Grad Split Branka Ramljak. „Izuzetna mi je čast, ali i radost da večeras mogu prisustvovati ovom događaju u povodu obilježavanja Dana Evrope. Današnji dan sam započela na Marjanu uz himnu Evropske Unije i podizanje njene zastave i evo, završavam ga, na kud ćeš ljepši način, prikazom kulturno umjetničkog bogatstva koje u Splitu stvaraju nacionalne manjine. Čestitala bih svima koji su sudjelovali u organizaciji, svim predstavnicima nacionalnih manjina, ali i našim gradskim službama koje su stalno na raspolaganju, tako da je to zajedničko djelo. Sve što radimo, radimo zajedno za dobrobit našeg grada, za dobrobit naše države. To kako se zove ova manifestacija – Dom je tamo gdje je pjesma, je zaista istina, ali i gdje je ples, jer ćemo uz pjesmu vidjeti i dosta plesa. Sve je to jedno veliko bogatstvo. Stoga, svima skupa, koji su večeras ovdje, koji sudjeluju, od najmlađih do najstarijih, što je jako važno da se ta pjesma prenosi i na mlađe i tako ostaje taj izričaj koji se donosi u naš grad, u kojem zajedno živimo i stvaramo da bude dobro nama i našoj djeci“, kazala je Povjerenica Ramljak, čestitavši svima i Dan pobjede nad fašizmom.
U programu je prvo nastupilo Makedonsko kulturno društvo „Makedonija“, koje je osnovano 1991. godine kao prvo kulturno društvo nacionalnih manjina u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Za 25 godina rada nagrađeni su „Medaljom Grada Splita“, za izuzetan doprinos razvoju civilnog društva i unapređenju međunacionalnog suživota građana Splita. Prvo se predstavio kvintet „Klinci – mandolinci“, a zatim Mješoviti pjevački zbor „Makedonija“.
Potom je nastupila Pjevačka skupina Danko Pišta - predstavnici Demokratske zajednica Mađara Hrvatske udruga Splitsko-dalmatinske županije nastale udruživanjem pripadnika mađarske nacionalne manjine, koji već skoro četvrt stoljeća promiču kulturu, jezik i običaje svog mađarskog entiteta organizirajući književne susrete, likovne izložbe, proslavljajući nacionalne praznike matične države.
Ispred Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ osnovanog 1944. godine u Glini (splitski pododbor je osnovan 1997. g.), nastupio je Zbor SKD-a. Zadnjih godina razvijena je i suradnja s Udruženjem Srba iz RH „Nikola Tesla“ u Kragujevcu te s Asocijacijom Udruženja izbjeglih Srba iz RH u Beogradu, kao i sa Hrvatskim kulturnim društvom „Tin Ujević“ u Beogradu. Ujedno pododbor tiska godišnjak „Srbsko-dalmatinski magazin“ u kojem su opisani događaji iz povijesti, a vezani su za srpsku manjinu u Dalmaciji.
Bošnjaci su se predstavili svojim Kulturnim društvom „Preporod“, koje je osnovano 29. 04. 1994. godine. U protekla dva desetljeća društvo je ostvarilo 60-tak programa: koncerata, likovnih izložbi, dramskih predstava, kulturnih večeri i promocija knjiga. KDB „Preporod“ ujedno ostvaruje dobru suradnju kako s istovjetnim udrugama u gradu tako i mnogobrojnim kulturnim udrugama iz regije.
Zajednicu Crnogoraca je predstavljena nastupom Mješovitog pjevačkog zbora, koji, pod vodstvom profesora Mirka Jankova djeluje nepunih godinu dana, s ciljem očuvanja crnogorske kulture i pjesme. Do sada su imali 4 javna nastupa u Splitu i 1 u Zagrebu sudjelujući na Crnogorskoj večeri u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb. Ove godine su pozvani i na Petrovdanske susrete 14. srpnja u Rijeci.
Pjesmom i plesom predstavio se Novi mađarski kulturni centar Split, koji okuplja pripadnike mađarske nacionalnosti sa područja Splitsko-dalmatinske županije te njihove prijatelje. U programu su nastupili članovi folklorno-plesne skupine „Čardaš“, mješovitog zbora „Viola“ i dječje skupine „Bobita“.
Zborovi svih nacionalnih manjina su nastupili pod ravnanjem profesorice Olge Barbir.
Po prvi put se predstavila i splitska Zajednica Talijana. Članovi Zajednice djeluju u Bajamontijevoj ulici, a pod vodstvom Antonelle Tudor Tomaš teže promicanju talijanske kulture. Od jeseni 2015. godine pri Zajednici djeluje i mješoviti pjevački zbor pod vodstvom profesora Tomislava Veršića sastavljen od članova Zajednice i ljubitelja talijanske glazbe. Njihovim nastupom je i zaključena dvosatna manifestacija „splitskih“ nacionalnih manjina.

Galeriju fotografija s manifestacije možete pregledati na službenoj Facebook stranici Grada Splita.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba