index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.


main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Procesijom i misom na Rivi proslavljen blagdan svetog Dujma

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem na Rivi brojni vjernici i Splićani danas su obilježili blagdan zaštitnika grada svetog Dujma. Procesija je započela u 10,00 sati na Peristilu, iznošenjem moći svetog Duje iz katedrale.

2017_05_07_procesija1.jpg S Peristila je krenula niz Hrvojevu ulicu pa na Rivu, a za moćima svetog Dujma, koje je nosio don Jure Bjeliš, išli su crkveni velikodostojnici, predvođeni nadbiskupom i metropolitom Splitsko-makarske nadbiskupije Marinom Barišićem te predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupom Želimirom Puljićem. Potom predstavnici civilnih struktura, među kojima su uz Povjerenicu Vlade RH Branku Ramljak i župana Zlatka Ževrnju bili i izaslanica Predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske podpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, saborski zastupnici, bivši gradonačelnici i gradski vijećnici, predstavnici pravosuđa i splitskog sveučilišta predvođeni rektorom Šimunom Anđelinovićem, pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske predvođeni kontraadmiralom Predragom Stipanovićem, policije, drugih službi i udruga te brojni građani.
Propovijed s oltara, postavljenog na Rivi, održao je nadbiskup Hans Josef Becker, iz njemačkog grada Padeborna.
Prethodno je pozdravnu riječ uputio domaćin nadbiskup Barišić, 107. Dujmov nasljednik,, koji je sa još pet nadbiskupa sudjelovao u slavlju. Iskazujući osobnu radost što dolazeći s hladnog sjevera na topli jug može još jednom doživjeti nadaleko hvaljeno hrvatsko gostoprimstvo te prelijepi pogled na more i okupljeno mnoštvo vjernika koje je sazvao Gospodin, nadbiskup Becker je naglasio kako među mnoštvom svetih „svaka nacija, svaki kulturni krug, svaki grad i biskupija ima svece koji su s tim ljudima osobito blisko povezani. Moji doživljaji ovih dana ovdje u Splitu živo i jasno mi govore: 'Za Vas je sveti Dujam takav svetac s 2017_05_07_procesija4.jpgkojim ste na poseban način povezani'.", rekao je Becker. „Premda o Dujmovu životu ne znamo mnogo ono što je do danas ostalo, može se sažeti u tri misli - tri značajke: radost u navještaju vjere, vjernost Crkvi i hrabrost u ispovijedanju vjere. Kao biskup ondašnje biskupije Salone imao je zadaću da sestre i braću jača u vjeri. Ne smijemo zaboraviti da je tada kršćanstvo bilo još posve na početku; u Rimskom carstvu nije bilo ni tolerirano kao mogući oblik prakticiranja vjere. Pa ipak unatoč progonu i protivljenjima, rastao je broj onih koji su priznavali vjeru u trojedinog Boga kršćana. Njima je Dujam tumačio poruku Evanđelja, dijelio im sakramente i na različite načine im svjedočio Božju blizinu. Njih je hrabrio, kada je počinjalo vrijeme progonstva i kada se za kršćansku vjeru moralo i umirati“, rekao je Becker, upozorivši da je „upravo u vremenu kada kršćanstvo u mnogim dijelovima Europe gubi na svojoj snazi, od velikog značenja da se međusobno jačamo u vjeri i u vjernosti Crkvi. Potrebno je hrabrosti za ispovijedanje vjere. Nitko od nas ne zna što će daljnji razvoj u budućnosti još sa sobom donijeti“.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba