index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.


main_galerija
Split - Riva

Obilježena 72. godišnjica formiranja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske

Polaganjem vijenaca na spomen ploču u atriju povijesne gradske vijećnice na Narodnom trgu u Splitu u subotu obilježena je 72. godišnjica formiranja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske.

2017_04_15_Kuko.jpg Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Josip Milat podsjetio je kako je prva Narodna Vlada Federativne Hrvatske iz nekoliko razloga održana u Splitu - Split je uvijek bio antifašistički i slobodarski grad, u to je vrijeme bio oslobođen i kolijevka je hrvatske državnosti. „Taj se dan obilježava i zato što je to bila prva vlada narodnog jedinstva“, kazao je Milat.

Pročelnik za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru Siniša Kuko, koji se u ime Grada Splita pridružio polaganju vijenaca i obilježavanju obljetnice Narodne vlade, kazao je  kako je to jedan od nekoliko povijesnih datuma koji su bitni za grad Split. Po njemu je to najznačajniji datum nakon 1882. Zbog toga što je osnovana Narodna vlada u Splitu u trenutku kad su Talijanaši prestali vladati gradom.

"Svega pola godine nakon što se Split nazivao Spalato i bio dio kraljevine Italije, zahvaljujući antifašističkoj borbi, grad je oslobođen i formirana je vlada moderne Hrvatske kao federalne jedinice Jugoslavije u kojoj smo imali velike nade želeći živjeti na ravnopravnim osnovama i gledajući u budućnost. S tim se kao završetak cijele priče može mjeriti i Domovinski rat. Mislim da su se Dalmatinci koji su iznosili NOR, kao i Dalmatinci koji su se borili u Domovinskom ratu, zalagali za istu stvar i za što sretniju i slobodniju budućnost. Bili su puni optimizma, a to što su to neki zloupotrijebili, to je stvar o kojoj se može raspravljati na povijesnim skupovima", zaključio je Kuko.
Obilježavanje je organizirala Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije te Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita.
 

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba