index
press.gif
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.


main_galerija
Split_Sustipan_3

Svečano obilježena 25. godišnjica neovisnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji Koordinacije bošnjačkih organizacija u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te uz potporu Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije večeras je u Gradskom kazalištu mladih održana svečanost kojom je obilježena 25. godišnjica neovisnosti Bosne i Hercegovine.

2017_03_01_neovisnost-bih1.jpg Kako je podsjetio Edin Nurkić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Splita, još 1994. godine je odlučeno da se 1. ožujka odredi kao Dan neovisnosti BiH, s obzirom da je na taj dan 1992. godine održan referendum o osamostaljenju na kojeg je izašlo 64 posto građana BiH, od kojih se njih 99,9 posto izjasnilo za samostalnost. „O značaju tog događaja, ne samo za BiH, nego i za ovdašnje prostore, govori i činjenica da su SAD u jednom danu, 7. travnja, istovremeno priznale i Republiku Hrvatsku i Sloveniju i BiH“, kazao je Nurkić.

„Mi u ovom gradu nemamo suživot, mi živimo zajedno. Netko živi onako, netko ovako, ali na kraju svi živimo zajedno. I to treba svima reći. Sa svim problemima koje imamo u gradu, sa svim nesporazumima, vrlo često i međusobnim, mi živimo zajedno. I to vam želim reći – nema Hrvatske bez Bosne ni obratno. To je povijesna činjenica. Kad god smo u Hrvatskoj 2017_03_01_neovisnost-bih2.jpgzaboravili na Bosnu platili smo skupu cijenu. Zato nesmijemo zaboraviti da u Bosni postoje problemi. Dnevno čitamo o njima. Na žalost ili na sreću se nesmijemo miješati, nego pratiti situaciju i pomagati na način na koji se traži od nas i kad se bude tražilo od nas. I ako to ne napravimo platit ćemo ponovi“, kazao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar čestitajući prisutnima Dan neovisnosti.

Ispred županije Splitsko-dalmatinske prisutne je pozdravio Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela zajedničkih poslova, a uz Angela Mitrevskog, člana Savjeta za nacionalne manjine RH, svečanosti su prisustvovali i predstavnici konzularnog zbora, vijeća nacionalnih manjina grada Splita i braniteljskih udruga.
Skup je otvoren citatom iz romana Tvrđava Meše Selimovića, a potom su u programu članovi KUD Preporod održali koncert u kojem su se nizale popularne sevdalinke, a sve je završilo sa dalmatinskom pjesmom.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba