index
naslovnica.gif
Press
Izvješća za medije
Reakcije, demanti, pojašnjenja
Obavijestimain_galerija

12. prosinca 2016. - 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama

„Žena u Hrvatskoj , korak naprijed-nazad dva“ naziv je tiskovne konferencije koju je u sklopu 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama i uoči Međunarodnog dana ljudskih prava organiziralo danas u Banovini gradsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

„U Hrvatskoj je zabrinjavajući trend nasilja nad ženama“ ustvrdila je predsjednica Povjerenstva, Slavica Bartulović Barač navodeći da je od 1. siječnja 2001. do 31. prosinca 2015. ubijeno 359 žena od čega njih 165 od strane životnog partnera.  Podatci iz tekuće godine su također uznemirujući   budući da je samo do konca kolovoza u Hrvatskoj smrtno stradalo 11 žena , a nakon toga se dogodilo još osam ubojstava. Unatoč tako dramatičnim podacima, istaknula je Bartulović Barač, mi imamo samo jedno sklonište za žene žrtve nasilja. To je ono Caritasovo u Splitu koje je za područje cijele Dalmacije, a ima svega devet mjesta od čega ih je pet za žene, a četiri za djecu.
Brojke prijavljenih silovanja u Hrvatskoj ne smanjuju se u posljednjih 7 godina, istaknuo je to na današnjoj tiskovnoj konferenciji član Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Splita,  Zdeslav Benzon, a interesantan podatak po njemu je kako strane državljanke koje dolaze kod nas tijekom ljeta više no građanke Hrvatske prijavljuju slučajeve silovanja.

“Ja nisam uvjeren da je to takav stvarno stanje stvari da su strankinje više od pola silovanih nego su one koje prijavljuju, a kod naših žena još nije dovoljna svijest o tome da prijave silovanje.“, rekao je Benzon, inače ginekolog po struci.

Članica gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Mirjana Kučer,  izrazila je nadu da će aktualna Vlada RH, konačno pokrenuti postupak ratifikacije Istanbulske konvencije Vijeća Europe koja je prvi pravno obavezujući i sveobuhvatan međunarodni mehanizam borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. U ožujku 2016. Europska komisija predložila je da i Europska unija ratificira Konvenciju. Dokument uspostavlja standarde zaštite žrtava nasilja, dostupnosti centara za pomoć, telefonsku liniju za pomoć te jamče kazneni progon počinitelja svih oblika nasilja.

Print

 
Legalizacija
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Servisne informacije
Planovi grada
Prostorno planska dokumentacija
Natječaji i oglasi
Proračun Grada Splita
Temeljni akti Grada Splita
Prevencija kriminaliteta
Nacionalne manjine
Savjet mladih
Press
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba