index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

SKD Prosvjeta, pododbor Split i članovi Vijeća Srpske nacionalne manjine grada Splita posjetili Kragujevac i Beograd

Članovi SKD Prosvjeta, pododbor Split i Vijeća Srpske nacionalne manjine grada Splita od 11. do 13. studenog ove godine boravili su u posjetu Kragujevcu i Beogradu u Republici Srbiji. Riječ je o aktivnosti pododbora i Vijeća da se kroz igru, pjesmu i film ponovo uspostave prekinute veze.

2016_11_30_Posjet_Srbiji.jpg U tom smislu postoji već dugogodišnja suradnja pododbora SKD-a Prosvjeta i Vijeća SNM s Udruženjem Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“ u Kragujevcu. U povodu posjeta u Skupštini grada priređeno je primanje za goste iz Splita, kao i za predstavnike Obrovca i Kistanja. Pritom je izražena želja za obnovom društvene, privredne i kulturne suradnje Kragujevca i Splita.

Članovi izaslanstva Srba iz Splita su potom obišli Spomen park u Šumaricama i položili vijenac na spomenik strijeljanim đacima i profesorima. Također, posjetili su i Narodnu biblioteku „Vuk Karadžić“, Muzej „Stara Livnica“ i manastire u Divostinu i Drači. U večernjim satima u Knjaževsko-srpskom teatru održan je koncert pod nazivom „Zavičaju u srcu te nosim“, u kojem su nastupili: ženski zbor SKD Prosvjeta te AFA „Svetozar Marković“ Srpski ansambl „Smilje“, Pjevačka grupa „Studenac“, kao i Ženska pjevačka grupa „Nikola Tesla“ iz Kragujevca.
Nakon koncerta organizirano je zajedničko druženje i večera za sudionike koncerta. Za boravka u Kragujevcu predsjednik pododbora SKD Prosvjeta Momčilo Rusić i predsjednik Udruženja Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“ Milan Ljubović potpisali su Povelju o prijateljstvu dvaju društava.

2016_11_30_Posjet_Srbiji_b.jpgDrugog dana boravka u Srbiji izaslanstvo iz Splita je posjetilo Beograd u kojem Vijeće i pododbor Prosvjete imaju dugogodišnju suradnju sa Zajednicom Hrvata „Tin Ujević“. Ujedno, rukovodstvo i odbornici beogradske općine Stari Grad priredili su primanje za izaslanstvo. Tom prigodom su domaćini iskazali inicijativu i spremnost za uspostavljanje kulturne, sportske i privredne suradnje između Splita i Beograda.
U Domu omladine je održan kulturno umjetnički program pod nazivom „Srpsko hrvatski memento“, u kojem su sudjelovali: ženski zbor splitskog SKD Prosvjeta, Etno-ženska pjevačka grupa KZK „Izvor“, Tamburaški sastav „Slavonija“, Aljoša Vučković.
Nakon priredbe je organizirano zajedničko druženje sudionika programa i posjetitelja uz dalmatinske delicije: domaće vino, lozu, prošek i suhe smokve.

U sastavu izaslanstva bila je i pročelnica Vesna Alač, kao službeni predstavnik Grada Splita.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba