index
naslovnica.gif
Grad Split
Gradonačelnik
Akti gradonačelnika
Gradsko vijeće
Pravo na pristup informacijama
Savjetovanje s javnošću
Zaštita osobnih podataka
Službeni glasnik
Telefonski imenik gradske uprave
Otpad nije smeće!
Gradsko oko
Kulturna strategija grada Splita
Strategija Urbane aglomeracije Split
Karepovac
Izbori za članove vijeća GK i MO 2018.
Arhiva vijestimain_galerija

U Makedoniji održan „Festival književnosti i glazbe SMOŠ 2016“

U Makedoniji su od 28. listopada do 1. studenog ove godine Makedonsko kulturno društvo „Makedonija“ iz Splita i splitska Udruga KURS, predstavili program „Festival književnosti i glazbe SMOŠ 2016.“, temeljen na kulturno-umjetničkoj suradnji tih dviju udruga. Riječ je o projektu, čiji je cilj da se kroz umjetnost ostvaruje multikulturno obrazovanje i demokratski razvoj te povezivanje dvaju prijateljskih naroda i država Hrvatske i Makedonije.

2016_11_03_Makedonci_01.jpg Festival, čijoj je realizaciji ključan doprinos dao Angel Mitrevski, član Savjeta za nacionalne manjine RH, održan je u Ohridu, Skoplju te pobratimskom gradu Štipu.

U glazbenom dijelu programa nastupio je kvintet „Klinci Mandolinci“ (Nikola Mitrevski – mandolina, Mate Košutnik – mandolina, Jeronim Bašić – mandola, Brigita Banović – mandolončelo, Ivan Novaković – gitara), koji već tri godine djeluje u sklopu MKD „Makedonija“, pod vodstvom profesorice Ivane Kenk Kalebić i koji je izveo makedonske i hrvatske narodne i tradicionalne pjesme. U okviru programa „Književnost u živo“ makedonska publika se upoznala s radom splitskih spisateljica Slobodanke Bobe Đuderije i Tonke Alujević, a razgovor s njima su moderirali makedonski pisci Aleksandar Prokopiev i Trajče Kacarov. U sklopu Festivala makedonska publika je imala priliku pogledati i sedam fotografija, splitske autorice Maje Vrančić, na temu Igra/Zrcaljenje, koje, inspirirane temom vode, odražavaju refleksije na različitim površinama i svojom igrom zrcale jedna drugu stvarajući igru punu mediteranske lakoće.

2016_11_03_Makedonci_02.jpgMeđu brojnim susretima u Makedoniji s posjetiteljima Festivala i domaćinima za izdvojiti je onaj kada je predstavnike dviju organizacija i sudionike programa primio gradonačelnik Štipa Ilčo Zahariev, koji je prigodnim riječima pozdravio goste iz Splita i podržao Festival, podsjetivši pritom da su upravo gradovi Štip i Split pobratimi. U Skopju je pak veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Makedoniji Danijela Barišić priredila primanje za sudionike Festivala, koji u svom naslovu nosi početna slova imena gradova Splita, Makarske, Ohrida i Štipa.

Ovaj projekt su, uz Grad Split podržali Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Savjet za nacionalne manjine RH, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Skoplje te list Nova Makedonija, koja je ovom događanju dala veliki publicitet. Održavanje Festivala se nastavlja u Makarskoj krajem mjeseca studenog ove godine.

Print

 
Legalizacija
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Servisne informacije
Planovi grada
Prostorno planska dokumentacija
Natječaji i oglasi
Proračun Grada Splita
Temeljni akti Grada Splita
Prevencija kriminaliteta
Nacionalne manjine
Savjet mladih
Press
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba