index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - doček Gorana Ivaniševića

Na Kašjunima obilježena 25. obljetnica pogibije Josipa Vranića

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Kašjunima pred spomenikom, gdje je 24. rujna 1991. godine poginuo Josip Vranić, prva žrtva iz redova HRM-a u obrani Hrvatske, Josipova obitelj, predstavnici Grada Splita, ...

2016_09_23_vranic1.jpg ... Županije splitsko-dalmatinske i brojna braniteljska izaslanstva obilježila su 25. godišnjicu pogibije dragovoljca HRM-a.
Prvi vijenac, pred počasnim vodom mornara HRM-a, položio je Vranićev otac Roko.
U ime Grada Splita vijenac su položili Boris Ćurković, predsjednik Gradskog vijeća, Zdravko Parčina, pročelnik Službe za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama, te Petar Škorić, gradski vijećnik i saborski zastupnik.
Dirljiv govor održao je Nikola Bokšić, brigadir u miru, nekadašnji pomoćnik admirala Svete Letice, te u ratno doba čelni čovjek protuzračne obrane Splita.
„Neprijateljski rafali na ovom su mjestu Josipa priveli vječnoj tišini. Tužni smo što je čovjek na pragu svoje mladosti ovdje okončao svoj život.
2016_09_23_vranic2.jpgJosip nije čekao poziv ureda za obranu, nego se sam prijavio u dragovoljce, te odazvao zovu domovine i svog naroda na obranu. Josipova žrtva nije bila uzaludna, jer imamo samostalnu Hrvatsku.
Bilo je to vrijeme kada nismo imali naoružanje. Neprijatelj nas je napao sa naoružanjem koje su platili hrvatski građani. Što se to dogodilo dijelu naših sugrađana, s kojima smo živjeli u istom gradu, pod istim nebom, da su nas napali i otvorili vatru na sve nas“, zapitao se brigadir Bokšić na kraju.
Molitvu za pokojnika, pred obitelji i prijateljima, izmolio je kapelan HRM-a don Branimir Projić. „Josip je za domovinu i našu slobodu dao ono najvrjednije što je imao, a to je vlastiti život. Da nije bilo mladića poput Josipa ne bi smo danas uživali u svojoj državi i slobodi. Ne smijemo zaboravljati teška vremena kako nas izazovi u budućnosti ne bi iznenadili“, poručio je don Projić.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba