index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Niemann

Počeli deseti Hrvatsko-francuski upravni dani

U Splitu, u prostorima Sredozemnog instituta za znanosti o životu (MEDILS) počeli su deseti Hrvatsko – francuski upravni dani, koji se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

2016_09_15_Medils_003.jpg Na ovom dvodnevnom skupu će se pod naslovnom temom „Upravno pravo danas“, razmatrati problematika temelja upravnog prava, zatim aktualni problemi upravnog prava, a predstavit će se i trotomna Hrestomatija, posvećena desetogodišnjem održavanju ovog izuzetnog znanstvenog skupa.

Skup se održava u organizaciji splitskog Pravnog fakulteta, splitskog Sveučilišta, najvažnijeg francuskog sveučilišta - Pantheon Assas Pariz II, Državnog savjeta Republike Francuske, Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, hrvatskog Ministarstva uprave te Centra za europsku dokumentaciju i istraživanja R. Schuman Split te uz potporu Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Ustavnog suda Republike Hrvatske.

2016_09_15_Medils_001.jpgOtvarajući skup, član organizacijskog odbora Neven Šimac je podsjetio na same početke i rađanje ideje o održavanju hrvatsko-francuskih dana, napomenuvši da je glavni inicijator u razgovoru s njim i emeritusom Marcom Gjidarom bio znanstvenik Miroslav Radman, koji je tada ponudio da se skup održava u MEDILS-u. On je iskazao ponos što se ovaj skup održava već desetu godinu, podsjetivši da i sam MEDILS djeluje isto toliko godina.
„U proteklih deset godina skup se nametnuo kao najvažnija smotra upravno-pravne i uopće javno-pravne misli u Hrvatskoj, s iznimnim utjecajem na doktrinu, zakonodavstvo i praksu upravnog prava“, kazao je dekan splitskog Pravnog fakulteta Željko Radić u svom pozdravnom govoru.

2016_09_15_Medils_004.jpgIstičući kako ovaj skup smatra izuzetnim priznanjem hrvatskoj pravnoj misli i splitskom Pravnom fakultetu čiji je i sam bio student, predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković je kazao da je skup ujedno i podsjećanje na ulogu i značaj romansko-kontinentalnog pravnog sustava , koji je imao na razvoj hrvatske pravne misli. „Želim da poruke s ovog skupa dođu do svih razina izvršne vlasti, jer je upravo resor uprave na svim razinama najzahtjevniji i najsloženiji, ali nisam uvjeren da mu mi iz izvršne vlasti i politike dajemo uvijek onaj značaj kojeg bi trebao imati“, kazao je predsjednik Ćurković.

2016_09_15_Medils_002.jpgZahvaljujući organizatorima na ustrajnosti, jer je velika povlastica dijeliti iskustvo i znanje s najboljima, izaslanica Predsjednice Republike, Nansi Ivanišević je svima zahvalila na ovom prevažnom vidu hrvatsko-francuskog prijateljstva te istodobnoj podršci na sustavnom promišljanju hrvatskog političkog i pravnog pozicioniranja u zajedničkoj evropskoj obitelji. „I danas, jednako kao i prije deset godina, na ovom prestižnom skupu, budi poštovanje i nadu“, kazala je izaslanica Ivanišević, podsjetivši da je i sama svjedočila prije deset godina početku suradnje pariškog sveučilišta i splitskog Pravnog fakulteta te posebno zahvalila emeritusu Marc Gjidari na velikom doprinosu u tome.

Skup su pozdravili i rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović, Guillaume Leyte, predsjednik pariškog sveučilišta, Vincent Delmais, izaslanik francuskog veleposlanika, Jean Massot, počasni predsjednik odjela Državnog savjeta Francuske, Ante Galić predsjednik Visokog upravnog suda RH te ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba