index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Pjaca

Otkrivena spomen-ploča na pročelju zgrade prvog Zapovjedništva HRM-a

Na pročelju zgrade u Jadranskoj ulici, na mjestu ustrojavanja prvog Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, danas je u sklopu Programa obilježavanja 25. obljetnice HRM-a otkrivena spomen-ploča kao trajna uspomena na taj dan.

2016_09_15_mornarica.jpg Otkrivanju spomen-ploče sudjelovali su brojni uzvanici među kojima su bili gradonačelnik, Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera OS RH brigadni general Mirko Šundov, zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Predrag Stipanović,  direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj, te članovi prvog zapovjedništva HRM-a predvođeni admiralom Antom Budimirom, predstavnici MUP-a, Splitsko-dalmatinske županije, kao i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Spomen-ploču otkrio je Roko Vranić, otac pokojnog Josipa Vranića, prvog poginulog 2016_09_15_mornarica4.jpgpripadnika HRM-a.
„HRM je osnovan od strane dragovoljaca, a naoružao se isključivo otimajući naoružanje od Jugoslavenske ratne mornarice“, rekao je u prigodnom obraćanju admiral u miru, Ante Budimir evocirajući uspomene na slavne dane osnivanja HRM-a.
12. rujna 1991. godine, kako je kazao, u zgradi u Jadranskoj ulici osnovano je na današnji dan prije 25 godina Zapovjedništvo HRM-a, a već do kraja rujna imali smo flotu od 30 ratnih brodova, organizirano ljudstvo, obalno topništvo i protuzračnu obranu. „Do kraja 1991. godine Jadran je bio prvi oslobođeni teritorij Republike Hrvatske, a svim operacijama rukovodilo se iz Splita. Pripadnici HRM-a tijekom cijelog Domovinskog rata, a posebno u njegovim prvim danima, pokazali su se kao visoki profesionalci koji se drže danih zapovjedi. Da nije bilo takvih ljudi ne bi smo danas otkrivali ovu ploču“, poručio je  admiral Budimir.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba