index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Niemann

Gradonačelnik na Peristilu otvorio „Dane Dioklecijana“

Uz stražu rimskih pretorijanaca i gromoglasne fanfare, Dane Dioklecijana koji se održavaju dvanaestu godinu za redom svečano je otvorio večeras na Peristilu gradonačelnik Grada Splita Ivo Baldasar.

2016_09_02_Dioklecijanovi dani 006.jpg „Neka sa ovog drevnog trga  u svijet krene slika što Splićani i Splićanke, odnosno Rimljani i Rimljanke znaju.

Uživajte  u ceremoniji i proslavi, te proglašavam Dane Dioklecijana otvorenima“, kazao je gradonačelnik.
Prije ceremonije svečanoga otvaranja priredbe, car Dioklecijan, kojeg je i ove godine utjelovio glumac Robert Kurbaša, uz pratnju pjevačice Severine koja je, pak, utjelovila Prisku, obišao je na kočiji svoju palaču i na Peristilu se obratio svojim 'podanicima' u togama.
Zahvalio se gradonačelniku Baldasaru što mu je na nekoliko dana predao grad.

2016_09_02_Dioklecijanovi dani 007.jpg„Ne mijenjajte povijest rušeći oko sebe. Zapisujte povijest gradeći oko sebe i u sebi. Otvorite širom vrata moje palače svim dobronamjernim putnicima ma koje vjere bili.

Ove dane neka nema recesije. Nitko ne smije patit! Umjesto gradskog vijeća, Senat i rimski narod vladat će gradom. Bit će samo jedan zakon: kruha i igara!
Najbolji rimski kuvari neka priprave delicije, a medovina neka se toči na tolitre!“, zapovjedio je rimski car.
I careva supruga Priska se obratila svom puku: „Ponosna sam što sam dite ovoga grada. Evo me među vama, danas kao carica, ali uvik ka dite ovoga grada“.

2016_09_02_Dioklecijanovi dani 005.jpgBrojne građane i turiste okupljene na Peristili pozdravili su i predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatske turističke zajednice, te Ministarstva turizma RH.
Najveća atrakcija noći zasigurno su bili pretorijanci i gladijatori, a veliku pozornost i ove godine privukla je Dioklecijanova večera koja se održavala u Podrumima.
Dok je Dioklecijan pomno promatrao okupljeni puk, pretorijanci i gladijatori su, po carevoj naredbi, izveli nekoliko borbenih formacija i demonstrirali umijeće mačevanja i borbe.

Uz bogat program na više gradskih lokacija, tradicionalna kostimirana glazbeno-zabavna manifestacija „Dani Dioklecijan“ ponovo je oživjela vrijeme prije 17 stoljeća kada je palačom koračao slavni rimski car.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba