index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

Skidanjem pet točaka iz prijedloga Dnevnog reda počela 34. sjednica Gradskog vijeća

Skoro dvosatnom raspravom o prijedlogu dnevnog reda te utvrđivanjem 38 točaka umjesto predloženih 42 počela je 34. sjednica splitskog Gradskog vijeća, kojoj je na početku prisustvovalo 28 od 35 vijećnika.

2016_07_18_Vijeće_02.jpg Na traženje vijećnice Marijane Puljak (Pametno) 18 vijećnika je glasalo za skidanje s dnevnog reda prijedloga o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Splita. Većinom glasova prihvaćen je i prijedlog Petra Škorića (HDZ) da se povuku četiri točke dnevnog reda: prijedlozi o određivanju imena Ulice 158. brigade Hrvatske vojske i o određivanju imena Ulice 6. domobranske pukovnije Hrvatske vojske na predjelu Mejaši u Splitu, o formiranju trga u Splitu i obilježavanja imenom Svete Terezije Avilske te o formiranju trga u Splitu i obilježavanja imenom žrtava fašizma. Ujedno, na njegov prijedlog uvrštena je točka o imenovanju predsjednika Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike. 2016_07_18_Vijeće_03.jpgU toj Komisiji su članovi SDP-a, među kojima je i predsjednica Komisije, podnijeli ostavku, čime je blokiran njen rad. Na kraju je prihvaćeno i da se u dnevni red uvrsti izvješće o radu Vijeća za davanje odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru, ali kao zadnja točka. Naime, prihvaćajući prijedlog vijećnika Škorića, koji je zatražio i da se vijećnicima dostave izvještaji gradonačelnika i njegovih zamjenika, koji su članovi Vijeća, potom svi zapisnici sa sjednica od početka mandata, ugovori i izvještaji o stvarno zauzetim prostorima, nalaz komunalnih redara sa stanjem na terenu, 2016_07_18_Vijeće_01.jpgimena korisnika te izvještaj o planu upravljanja pomorskim dobrom, gradonačelnik Ivo Baldasar je prihvatio uvrštavanje točke u dnevni red, ali na kraju sjednice kako bi se materijal mogao što kvalitetnije pripremiti. Kako je ravnateljica Muzeja Grada Splita Tajma Rizmondo povukla zahtjev za davanje prethodne suglasnosti na prijedlog Statuta Muzeja, te je i ta točka skinuta s dnevnog reda.

U sklopu rasprave o dnevnom redu vijećnici su čak dva puta imali pauzu zbog usuglašavanja stavova, a nakon što je dnevni red utvrđen uslijedila su vijećnička pitanja.

2016_07_18_Vijeće_05.jpgNajviše se raspravljalo o Dinku Bogdaniću, ravnatelju baleta u HNK. To pitanje je pokrenula Ljubica Vrdoljak (HDZ), upitavši kada će Bogdanić biti udaljen iz HNK. Nešto opširniji s tim u vezi je kasnije bio Luka Podrug (HČSP) koji je slučaj Bogdanić iskoristio i za upit o odgovornosti za stanje u HNK, navodeći da je Kazališno vijeće prikrivalo problem, kako je u funkciji zaštite Bogdanića bila i ostavka predsjednice vijeća te pozivajući se na izvore iz HNK kako postoje sukobi interesa u koje su upleteni i ljudi iz Gradske uprave. Gradonačelnik Baldasar je preuzeo odgovornost za stanje u HNK, rekavši da se odgovornost ne može prebacivati samo na njegovog zamjenika Gorana Kovačevića, jer su skupa odlučivali i postupanju u ovom slučaju. On je kazao kako nitko nikoga ne štiti, već se pokušava zaštititi HNK te pozvao Podruga da, ako ima saznanja o sukobu interesa to javno kaže kako bi se mogle poduzeti potrebne mjere. Zamjenik Kovačević je prethodno kazao da se Vijeće sastalo prošlog tjedna i donijelo odluku, kojom je podržana odluka intendanta o razrješenju Bogdanića i da je njena provedba u toku. Problem je što odluka nije potpisana, jer je predsjednica Vijeća dala ostavku, a njen zamjenik je odsutan.

2016_07_18_Vijeće_04.jpgPetar Škorić je zatražio objašnjenje o ovrsi koju je pokrenuo Grad nad Sveučilištem, zapitavši dovodi li se time u pitanje funkcioniranje splitskog sveučilišta. Prvo je gradonačelnik Baldasar pojasnio kako je pokretanje ovrhe zakonska obaveza kako dug sveučilišta prema gradu ne bi pao u zastaru. Pritom je spomenuo odličnu suradnju i naveo dva projekta koje sveučilište radi za grad: Strategiju razvoja grada i Projekt urbane aglomeracije. On je ocijenio kako su unatoč brojnim objašnjenjima u sveučilištu očito krivo shvatili postupke gradskih vlasti. Detalje je pojasnila Ljiljana Vučetić, pročelnica Službe za financije, koja je izložila kronologiju događanja od početka gradnje sveučilišnog kampusa pa do današnjih dana kada se rješenje traži u suradnji s Ministarstvom znanosti.

U daljnjem tijeku 34. sjednice Gradskog vijeće, a nakon rasprave vijećnika, usvojena je odluka o osnivanju Centra za autizam u Splitu.

„Konačno rješavamo problem i osnivamo centar na koji se čekalo više od 30 godina.“, istaknula je između ostalog dogradonačelnica Aida Batarelo.
Nakon kraće rasprave gradonačelnik Ivo Baldasar odlučio je, radi bolje pripreme za slijedeću sjednicu Gradskog vijeća, povući točku izmjene odluke o parkiralištima prema kojoj je predloženo dulje radno vrijeme uličnih parkinga i veće cijene.

Uz 21 za i tri protiv i pet suzdržanih prošla je izmjena odluke o taksi prijevozu, uz obvezu da se do kraja listopada pripremi nova odluka o taksi prijevozu.

Izmjena i dopuna plana rasporeda kioska i naprava prošla je većinom glasova vijećnika. U ovom slučaju radi se o kiosku koji se nalazi na Gatu sv. Petra, ali već neko vrijeme nije u funkciji.
Također su usvojene i slijedeće tri točke dnevnog reda: određivanje komunalnih djelatnosti koje se obavljaju temeljem ugovora o koncesiji, DPU područje između Tolstojeve i usjeka pruge, kao i stavljanje van snage DPU-a dijela Dujmovače.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba