index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - noću

Mimohodom i koncertom za žrtve Srebrenice

Jednosatnim mimohodom središtem grada i koncertom u Vili Dalmaciji pod nazivom "Klape Srebrenici i Vukovaru", čiji je pokrovitelj bila predsjednica  Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, obilježena je u nedjelju u  Splitu 21. obljetnica genocida u Srebrenici.

2016_07_10_RIva_mimohod_01.jpg Sudionici mimohoda nosili su višemetarski transparent sa natpisom "Mimohod 8372", po broju evidentiranih žrtava stradalih u Srebrenici prije 21. godinu, te zastave Republike Hrvatske i Bosne i Harcegovine.

2016_07_10_RIva_mimohod_02.jpgMimohod za Srebrenicu u Splitu tradicionalno četvrtu godinu za redom organizirala je  Koordinacija bošnjačkih organizacija u Splitu i Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije, a predsjednik te udruge Kadro Kulašin obraćajući se nazočnima istaknuo je kako treba uložiti napor da se stradanja kao u Srebrenici više nigdje i nikada ne ponove.
„Ovim mimohodom šaljemo poruku mira, suživota i svijetla, a ujedno širimo istinu o zločinu i genocidu koji je napravljen u Srebrenici.“, poručio je Kulašin.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je sudjelovao u mimohodu, istaknuo je kako se mimohodom Split solidarizira sa žrtvama Srebrenice.

„U Srebrenici se desio genocid i to ne smijemo nikad zaboraviti.“, kazao je Baldasar.
Zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Luka Brčić, sudjelujući u mimohodu kao izaslanik župana Zlatka Ževrnje istaknuo je kako su Hrvati i Bošnjaci prošli slična stradanja u Domovinskom ratu te jedni za druge moraju imati razumijevanja.

2016_07_10_Villa_Dalmacija.jpgObraćajući se nazočnima na koncertu "Klape Srebrenici i Vukovaru", Kadro Kulašin je istaknuo kako su Srebrenica i Vukovar "simboli stradanja naroda u BiH i Hrvatskoj."
„Mi Bošnjaci branitelji Hrvatsku i BiH doživljavamo kao dvije polovice jednog srca. Kad govorimo o Srebrenici, mislimo i na Vukovar. Kad palimo svijeće za Vukovar u srcu je i Srebrenica. Naša obveza je braniti istinu o Srebrenici, Vukovaru i Domovinskom ratu:“, rekao je Kulašin.

Naglasio je kako se u srpnju 1995. godine dogodio "vrh spirale zla koja je započela provedbom velikosrpskog projekta." "Pred očima svijeta srpska je vojska pod zapovjedništvom Ratka Mladića izvršila divljački zločin i genocid nad gotovo devet tisuća ljudi. Ubijeni su samo zato jer su bili Bošnjaci (Muslimani), a svaka 14. žrtva bila je mlađa od 14 godina," kazao je Kulašin.

2016_07_10_Villa_Dalmacija_02.jpgNa koncertu u Vili Dalmaciji nastupila je Mješovita klapa „Basca“ iz Baške Vode, Muška klapa KUDŽ „ Filip Dević“, ženske klape Neverin iz Kaštel Lukšića, KUD Salona iz Solina, Diva iz Širokog Brijega i Muška klapa Kolapljani iz Siska.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba